Понижете нивото на кръвната захар с тези храни

Ядките съдържат омега-3 и есенциални мастни киселини, които извеждат излишното количество глюкоза от кръвта
Понижете нивото на кръвната захар с тези храни

Последна актуализация: 23 декември, 2018

Нивото на кръвната захар се повишава, когато тялото не може да произвежда достатъчно инсулин. Като резултат можете да усетите симптоми като виене на свят или силна умора. При по-тежки случаи и в дългосрочен план съществува риска от заболяване от диабет.

Съществуват редица фактори, които могат да доведат до повишаване на кръвната захар. Основният от тях е свързан с небалансираното хранене и прекомерната консумация на захар и въглехидрати.

Високата кръвна захар може да бъде резултат също така от стрес, както и от липсата на достатъчно физическо натоварване, генетична предразположеност, наличието на определени заболявания и др. За щастие познаваме няколко храни, които се справят ефикасно с редуцирането на нивото на кръвната захар.

Канела

Тази подправка може да окаже силен положителен ефект, когато страдате от висока кръвна захар. Според нутрициониста Ричард Андерсън само 1 чаена лъжица канела на прах дневно може да понижи нивото на кръвната захар при пациенти с диабет.

Консумацията на канела прави клетките по-чувствителни към инсулина, като улеснява превръщането на захарта в кръвта в енергия.

Мазна риба

понижаване нивото на кръвната захар

Мазната риба добива все по-голяма популярност поради високото съдържание на омега-3 мастни киселини, които са жизненоважни за правилното функциониране на сърцето и цялата сърдечно-съдова система.

В допълнение към това, мазната риба повишава чувствителността към инсулина при пациенти с диабет, подпомагайки контролирането на нивото на кръвната захар. Сред най-препоръчителните мазни риби за консумация са сьомга, сардини, риба тон, скумрия.

Фибри

Изследване, водено от учени от University of Texas Southwestern Medical Center, сочи, че при хората, които консумират между 24 и 50 гр. фибри дневно, се наблюдават значителни подобрения в нивото на кръвната захар.

Всъщност при някои от участниците в изследването спазването на богата на фибри диета е било равносилно по действие на приемането на лекарства за диабетици.

Фибрите присъстват в състава на много храни. Препоръчваме да консумирате ежедневно плодове, зеленчуци, бобови изделия, кафяв ориз и пълнозърнести продукти.

Чесън

chesun

Чесънът може да подобри метаболизма на тялото, когато става дума за проблем като високата кръвна захар. В него се съдържат редица съставки, които влияят на инсулина. Консумацията на суров чесън ежедневно може да понижи нивото на захарта в кръвта при пациенти с диабет тип 1 и тип 2.

Зеленчуци

Консумацията на зеленчуци зарежда тялото с фибри, протеини и минерали, които контролират нивото на кръвната захар, без да повишават количеството на приетите мазнини и калории. По този начин можете да се предпазите от развитието на диабет и проблеми със сърдечно-съдовата система.

Зелен чай

Изследвания сочат, че хроничното възпаление, провокирано от меню, богато на мазни храни и водене на обездвижен начин на живот, повишава риска от сърдечен удар и отслабва способността на тялото да абсорбира захарта в кръвта.

Зеленият чай може да бъде решението, от което се нуждаете, за да повишите чувствителността на организма към инсулина. Той предпазва сърдечно-съдовата система, която е отслабена при пациентите с диабет.

Ядки

yadki

Редовната консумация на ядки може да понижи риска от сърдечни проблеми и заболявания на сърдечно-съдовата система при пациенти с диабет. Ядките съдържат омега-3 и есенциални мастни киселини, които извеждат излишното количество глюкоза от кръвта.

Череши

Черешите съдържат антоцианини, които се отразяват благоприятно при всякакви проблеми с инсулинова резистентност. Те понижават нивото на кръвната захара и облекчават възпаленията.

Трябва да знаете, че всяко едно възпаление възпрепятства оптималната работа на инсулина. Редовната консумация на череши оптимизира производството на инсулин и понижава нивото на кръвната захар.

Червено вино за понижаване нивото на кръвната захар

cherveno vino

Умерената консумация на червено вино понижава нивото на кръвната захар, като предотвратява абсорбирането на глюкозата от червата. Излишно е да казваме, че е препоръчително да консумирате виното умерено. Добра идея е да се консултирате с лекар, преди да пристъпите към лечение с тази напитка.

Може да ви заинтересува ...
Предупредителни признаци за диабет: кои са знаците, за които трябва да бъдете подготвени
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Предупредителни признаци за диабет: кои са знаците, за които трябва да бъдете подготвени

Независимо дали става дума за заболяването тип 1 или за тип 2, някои от ранните предупредителни признаци за диабет са еднакви.


Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.