Лек с куркума и пчелен мед при ставни болки

09.11.2018
Спрете възпалението и подсилете имунната система, за да се радвате на добро здраве

Специалисти по природна медицина твърдят, че тази простичка комбинация от куркума и пчелен мед е безценна. Заедно, те се превръщат в лек, богат на антиоксиданти, витамини и ензими, който редуцира ефикасно възпалителните процеси в тялото.  Ако страдате от ставни болки или загуба на костна плътност, съветваме да включите още днес в ежедневието си тази удивителна комбинация.

За разлика от обичайните болкоуспокояващи, антибиотиците и други лекарства на пазара, които тушират възпалението или овладяват инфекциите, приемът на куркума и пчелен мед не води до появата на нежелани странични ефекти. Освен това не вреди на черния дроб и на чревната флора.

В днешната статия ще поговорим за удивителните свойства на тези две натурални съставки, с които да разполагате винаги.

Куркума и пчелен мед, древен лек при ставни болки

Ставни болки

Вярно е, че куркумата произхожда от азиатските страни. Днес обаче може да я откриете почти навсякъде. Според много изследвания тя се характеризира с редица лечебни свойства и ползи за здравето на човека. Това я прави отлично натурално средство за справяне с болежките.

 • Според едно изследване, публикувано през 2000 г. от Департамента по молекулярна биология в университета в Гранада, Испания, куркумата може по естествен път и ефикасно да пребори бактерии, които атакуват тялото.
 • Към днешна дата са проведени редица проучвания, чиято цел е да установят каква е препоръчителната доза куркума на ден, когато искаме да се преборим с натрупването на протеин – бета-амилоид. Именно той се трансформира в плака и е свързан с дегенеративните заболявания.
 • Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, куркумата се препоръчва като натурално средство при възпаления с цел предпазване от деменция и Алцхаймер.

Нека да разберем сега какви ползи може да извлечете от комбинацията куркума с пчелен мед.

Действа противовъзпалително

 • Съчетаването им предпазва от освобождаването на eicosainodes, съединения, които провокират възпалителните процеси и стимулират натрупването на простагландини.
 • И двете съставки са ефикасни натурални продукти. Те предпазват тялото от загуба на костна маса. Освен това контролират освобождаването на определени протеини, които са налице при възпаление и могат да провокират увреждане на костите и хрущялите около тях.
 • Един от най-важните ефекти от консумацията на куркума и пчелен мед се изразява в това, че те действат по подобен начин на други лекарства – базирани на стероиди и такива, които не съдържат стероиди.
 • Двата продукта понижават производството на хистамин в тялото, а повишават нивото на кортизона. По този начин се борят с възпалителните процеси, без да провокират поява на нежелани странични ефекти.
Куркума и мед

Вижте още: Най-добрите 5 противовъзпалителни плодове

Укрепва имунната система

Ако съществува жизненоважен елемент при лечението на проблеми, свързани с артрит и остеоартрит, то това е способността да се преборват патогените, появяващи се при възпалени стави.

Когато имунната система е силна, справянето с болката е по-лесно. Така ще може да се върнете възможно най-скоро към обичания начин на живот и любимите занимания.

Важно е да се запомни: няма лек за артрита и остеоартрита. Това, което се стремим да извлечем като полза днес, е подобряване качеството на живот. Напълно постижимо е чрез две прости, но мощни съставки, каквито са куркумата и пчелния мед.

 • Куркумата е богата на антиоксиданти и витамини С и Е, които повишават съпротивителните сили на тялото.
 • Според едно изследване, проведено от изследователи от университета в Копенхаген, Дания, тя съдържа антимикробен пептид, познат като CAMP. Той подпомага имунната система в борбата с различни бактерии, вируси и гъбички.
 • Пчелният мед представлява натурален антибиотик, който се използва  за засилване на имунната система и справяне с редица заболявания.

Както споменахме по-горе, този натурален лек е ефикасен, стига да го приемате редовно и продължително.

Искате ли да научите повече? Вижте и: 7 проблема със здравето при отслабнала имунна система

Как да приготвите лека с куркума и пчелен мед

Куркума и пчелен мед

Съставки:

 • 1/4 чаша чист пчелен мед (100 гр.)
 • 1 супена лъжица куркума (10 гр.)

Съдове:

 • 1 стъклен съд с капак

Начин на приготовление:

 • Най-важното нещо е: да се снабдите с чист и натурален пчелен мед. Понякога разновидностите, които се предлагат в магазинната мрежа, съдържат много добавена захар, вредяща на здравето.
 • Купете пчелен мед директно от пчелар.
 • Този лек е простичък на вид, но много ефикасен. За да го приготвите, сложете меда в стъклен съд, добавете куркумата и разбъркайте добре. Консумирайте по 1 супена лъжица от тази удивителна комбинация всяка сутрин.

Ако приемате лекарства, които разреждат кръвта, препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да включите куркумата в диетата.