8 изключителни ползи на сока от куркума

Сокът от куркума е противовъзпалителен, детоксикиращ и диуретичен. Тази невероятна напитка е страхотен помощник в лечението на редица заболявания като артрита например.
8 изключителни ползи на сока от куркума
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли кои са изключително ценните за здравето качества на сока от куркума?

Куркумата или Curcuma Longa е лечебно растение. Принадлежи към семейство Джинджифилови (zingiberaceae), от което е и джинджифилът.

Използва се от хилядолетия заради естественото си лечебно действие. Съдържа много хранителни вещества и е полезна за здравето ви.

Освен това често присъства в кухнята под формата на подправка, като придава лека пикантност на ястията и лесно разпознаваем жълт цвят.

Използва се в много домашни лекарства като съставка с болкоуспокояващо, противовъзпалително и антибактериално действие.

Поради високото си съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали се вярва, че помага за предпазване и лечение на различни видове рак.

А най-хубавото нещо е, че куркумата е изключително многофункционална и може да се добавя към ястията по различен начин, за да се възползвате от действието й.

Например можете да си направите лечебен сок, който подобрява физическото и умственото ви здраве при редовна консумация.

В следващите редове ще ви разкажем как тази напитка помага на организма ви и как да си приготвите сока от куркума лесно у дома.

Невероятните качества и ползи за здравето на сока от куркума

1.Бори се срещу артрита

артрита и сока от куркума
Хората с артрит могат да се радват на подобрение при редовната консумация на куркума.

Тази напитка съдържа голямо количество мощни антиоксиданти и има противовъзпалително действие, което намалява болката в ставите и напрежението в мускулите.

Искате да знаете повече? 12 храни, които се борят с артрита

2.Предпазва срещу болестта на Алцхаймер

Куркуминът, активната съставка в куркумата, намалява възпалението в мозъка и спира вредното въздействие на свободните радикали.

Ето защо предотвратява увреждането на мозъка, свързано с възрастта и болестта на Алцхаймер.

3.Намалява риска от развитие на рак

превенцията на рака и действието на сока от куркума
Антиоксидантите в куркумата оказват положително действие върху разрушаващото действие на свободните радикали и появата на нетипични клетки свързани с рака.

Тези молекули ограничават отрицателното въздействие на токсините в организма и спират бързото развитие на раковите клетки.

4.Помага при храносмилателни проблеми

Натуралният сок от куркума намалява симптомите на стомашни разстройства и понижава прекомерната стомашна киселинност като предотвратява появата на язви и гастроезофагеален рефлукс.

Освен това засилва метаболизма, подобрява движението на червата и улеснява правилното храносмилане.

5.Поддръжа здравето на сърцето

Редовната консумация на сок от куркума е отличен начин за намаляване на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.

Антиоксидантите му ускоряват отделянето на тези липиди, натрупани в артериите ви, и така ви предпазват от болести като атеросклерозата.

Тази напитка контролира образуването на артериална плака и появата на хипертония.

6.Грижи се за здравето на черния дроб

Тази подправка спомага баланса между билирубина и жлъчката, два важни фактора за поддържане на доброто здраве на черния ви дроб.

Хранителните вещества, които съдържа тази напитка оптимизират функционирането на черния дроб, като намаляват възпаленията, натрупването на токсини и мазнини.

7.Предпазва от преждевременно стареене

предотвратете стареенето със сока от куркума
Тази натурална напитка не само се бори с клетъчното стареене отвътре – по невероятен начин предотвратява появата на признаци на преждевременно стареенe пo кожата и косата.

8.Регулира кръвната захар

И накрая сокът от куркума помага дори на болните от диабет тип 2 чрез способността си да стимулира метаболизма на кръвната захар.

Пиейки по една чаша дневно значително ще понижите високото ниво на кръвна захар.

Как да си приготвите сока от куркума у дома

приготвяне на сока от куркума
Има много начини за приготвяне на сок от куркума. Ние ще ви предложим рецепта с детоксикиращо и диуретично действие.

Съставки

  • 2 чаши вода (500 мл)
  • 1 супена лъжица куркума на прах (10 гр.)
  • сока на 2 лимона
  • 2 супени лъжици мед (50 гр.)

Начин на приготвяне

  • Изсипете двете чаши вода в тенджера и я поставете на котлона да заври като добавите супената лъжица куркума.
  • След това отстранете съда от котлона, изчакайте няколко минути и добавете лимоновия сок.
  • Охладете течността в хладилник.
  • След като изстине, добавете меда, за да я подсладите.
  • Пийте по една – две чаши на ден.

Противопоказания

  • Не превишавайте препоръчаното количество куркума, тъй като можете да раздразните храносмилателната си система.
  • Сокът от куркума не се препоръчва на хора с камъни в жлъчката, защото може да предизвика спазми.
  • Посъветвайте се с лекаря си дали можете да пиете сок от куркума, ако приемате антикоагуланти или противовъзпалителни лекарства.
Може да ви заинтересува ...
Куркумата лекува всякакви болки и рак
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Куркумата лекува всякакви болки и рак

Знаете ли, че куркумата лекува различни заболявания? Тя е често използвана в азиатските култури и е неизменна част от състава на кърито.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Chandran, B., & Goel, A. (2012). A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.4639
  • Chainani-wu Nita, D.M.D., M.P.H., M. . (2003). Safety and Anti-Inflammatory Activity of Curcumin : The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/107555303321223035
  • Mishra, S., & Palanivelu, K. (2008). The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer′s disease : An overview. Annals of Indian Academy of Neurology. https://doi.org/10.4103/0972-2327.40220
  • Zhang, L., Fiala, M., Cashman, J., Sayre, J., Espinosa, A., Mahanian, M., … Rosenthal, M. (2006). Curcuminoids enhance amyloid-β uptake by macrophages of Alzheimer’s disease patients. Journal of Alzheimer’s Disease. https://doi.org/10.3233/JAD-2006-10101
  • Anand, P., Sundaram, C., Jhurani, S., Kunnumakkara, A. B., & Aggarwal, B. B. (2008). Curcumin and cancer: An “old-age” disease with an “age-old” solution. Cancer Letters. https://doi.org/10.1016/j.canlet.2008.03.025
  • Ravindran, J., Prasad, S., & Aggarwal, B. B. (2009). Curcumin and Cancer Cells: How Many Ways Can Curry Kill Tumor Cells Selectively? The AAPS Journal. https://doi.org/10.1208/s12248-009-9128-x
  • Wongcharoen, W., & Phrommintikul, A. (2009). The protective role of curcumin in cardiovascular diseases. International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2009.01.073
  • Sikora, E., Scapagnini, G., & Barbagallo, M. (2010). Curcumin, inflammation, ageing and age-related diseases. Immunity and Ageing. https://doi.org/10.1186/1742-4933-7-1

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.