3 страхотни начина за възползване от джинджифила и свойствата му

Пригответе чай или овкусете салати и ястия, за да се предпазите от много болести и повишите имунната защита.
3 страхотни начина за възползване от джинджифила и свойствата му

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Дебелият и чепат корен на джинджифила е бил използван още от древността във фината гастрономия и особено в алтернативната медицина. Този корен се ползва в Азия в продължение на повече от 3000 години, но точната му страна на произход не е известна.

Използването му се разпростира от Азия към останалата част на света и днес често се среща на почти всеки пазар.

Коренът на джинджифила се използва в много кухни за овкусяване на различни ястия -както сладки, така и солени. Известен е с пикантната нотка, която придава на храните и за това, че е богат източник на хранителни вещества, полезни за здравето.

Ще откриете тази подправка в няколко различни форми на пазара и в магазини за билки. Бихме искали да споделим с вас 3 страхотни начина да се възползвате от джинджифила и ползите му за здравето.

Чай от джинджифил

Чай от джинджифил

Това е един от най-разпространените начини да се възползвате от противовъзпалителните, болкоуспокояващи и антиоксидантни свойства на корена. Той е идеален за успокояване на болки и отпуска тялото след изтощителен ден.

Съставки:

 • 1 супена лъжица прясно настърган джинджифил
 • 1 чаена чаша вряла вода
 • 1 чаена лъжичка мед
 • Лимонов сок (по желание)

Приготовление:

Настържете 1 супена лъжица пресен корен от джинджифил и го добавете към чаша вряла вода. Добавете малко мед и лимонов сок на вкус. Можете също така да приготвите тази рецепта с чаша горещо мляко вместо вода.

Освежете рецептите си

Пикантният привкус на джинджифила е идеален за добавяне на уникален вкус към ястия и рецепти. Количеството, което ще използвате, ще зависи от интензивността на вкуса, който искате да придадете на ястията. Тази подправка може да се настърже, намачка или нареже на парчета.

Може да се добавя към храни като:

 • Месо
 • Салати
 • Ориз
 • Риба и морски дарове
 • За ароматизиране на зехтин
 • Хляб
 • Бисквити
 • Десерти
 • Пудинги

Настърган джинджифил

Употреби на джинджифила

Въпреки че ще го откриете настърган в магазина, можете да го приготвите и у дома. Ако решите да го настържете сами, ще трябва най-напред да го измиете добре и да го оставите да съхне на слънце или, още по-добре, във фурната.

Когато е напълно сух, нарежете го на парчета и настържете в хаванче или с кафемелачка.

Джинджифилът на прах може да се използва за:

 • Приготвяне на чайове
 • Добавяне към сокове и шейкове
 • За подправяне на храни
 • Приготвяне на салатни дресинги

Кои са някои от свойствата на джинджифила?

Джинджифилът е доказал, че е мощно натурално противовъзпалително, способно да облекчава различни видове болка. Той съдържа антиоксиданти, необходими за борба със свободните радикали и предотвратяване на заболявания.

Високото му съдържание на витамини и минерали е страхотна помощ за здравето, идеален е за укрепване на имунната система и допринася за цялостното благосъстояние на тялото. Нужни ли са още причини, за да го включите в диетата си?

Укрепва имунната система

Джинджифилът укрепва имунната система

Свойствата на джинджифила помагат за засилване на имунната система чрез увеличаване на производството на бели кръвни клетки и създават защитна бариера срещу микроорганизми, които могат да засегнат здравето.

Бори се с гадене и виене на свят

Той е бил използван още от древността като естествено лечение за борба със стомашни проблеми, включително гадене, виене на свят, повръщане и диария. Според Естествен Стандарт съществуват научни доказателства, че това растение помага за намаляване на гаденето и повръщането, които се появяват по време на бременност, но само за кратък период от време, като се консумира в малки дози.

За борба с мигрената

Благодарение на своите противовъзпалителни и аналгетични свойства коренът намалява напрежението, възпалението и болката, причинени от мигрена.

Помага да изгорите мазнините

Помага да изгорите мазнините

Изследване, проведено от Университета в Маастрихт (Холандия), е установило, че джинджифилът притежава свойства, които ускоряват метаболизма и помагат на организма да изгаря мазнините по-лесно.

Това се дължи на термогенния ефект, който създава, като повишава способността на организма да премахне мазнините чрез физическа активност. И сякаш това не е достатъчно, той дава усещане за ситост, като помага да не преяждате.

Има противоракови свойства

Джинджифилът е в списъка на храни с известни противоракови свойства. В едно проучване, проведено от Специализиран раков център към университета в Мичиган, е установено, че растението притежава мощен ефект върху забавянето на растежа на ракови клетки в яйчниците.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Lima, Rosália & Reis, Antonielly & Menezes, Ag-Anne & Santos, Jose & Gomes de Oliveira Filho, José & Ferreira, José & Alencar, Marcus & Mata, Ana & Khan, Ishaq & Islam, Md. Amirul & Uddin, Shaikh & Ali, Eunus S & Islam, Muhammad & Tripathi, Swati & Mishra, Siddhartha & Mubarak, Mohammad & Amélia, Ana. (2018). Protective and therapeutic potential of ginger (Zingiber officinale) extract and [6]-gingerol in cancer: A comprehensive review. Phytotherapy Research. 32. 10.1002/ptr.6134.
 • Vasala, P. A. (2012). Ginger. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
 • Lete I, Allué J. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integr Med Insights. 2016;11:11‐17. Published 2016 Mar 31. doi:10.4137/IMI.S36273
 • Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—An Herbal Medicinal Product with Broad Anti-Inflammatory Actions. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125
 • Ernst, E., & Pittler, M. H. (2000). Efficacy of ginger for nausea and vomiting: A systematic review of randomized clinical trials. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.bja.a013442
 • Torres, A., & Acu, O. (2010). Propiedades del jengibre, 60–69.
 • Wang, Shaopeng & Zhang, Caihua & Yang, Guang & Yang, Yanzong. (2014). Biological Properties of 6-Gingerol: A Brief Review. Natural product communications. 9. 1027-30.
 • Mansour MS, Ni YM, Roberts AL, Kelleman M, Roychoudhury A, St-Onge MP. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism. 2012;61(10):1347–1352. doi:10.1016/j.metabol.2012.03.016

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.