7 билки за отслабване

Хвощът е отличен съюзник в борбата с мазнините и може дори да предотврати появата на целулит
7 билки за отслабване

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

За оптимални резултати препоръчваме да комбинирате тези 7 билки за отслабване, за които ще ви разкажем по-долу, със здравословна диета и упражнения, и да пиете поне 2 л. вода на ден.

Правите редовно упражнения, спазвате здравословна диета и въпреки това не отслабвате? Спокойно, не сте сами. Има хора, които просто не могат да се въздържат от хапването между основни ястия или имат бавен метаболизъм. Каквито и трудности да срещате, ще откриете, че консумацията на определени билки намалява апетита, изгаря мазнините и дава повече енергия. Те ще ви дадат нови сили. Ако търсите начин да изпълните плана си за загуба на тегло, опитайте следните 7 билки за отслабване!

Билки за отслабване

Зелен чай

Знаете, че той е част от много програми за отслабване и се нарежда сред най-модерните средства за тази цел. Това е така, защото зеленият чай съдържа идеалните добавки за отслабване. Включва в състава си и естествени минерали и катехини. Тези а нтиоксиданти ускоряват метаболизма и изгарят мазнини. Освен това минералите в зеления чай, като например калий и магнезий, са отлични диуретици. Те могат да ви помогнат за елиминиране на излишната вода и – съответно – отслабване.
Проучване, направено от Американския журнал по клинично хранене, показва, че изследвани лица, които пият 690 мг. екстракт от зелен чай дневно в продължение на няколко месеца, отслабват повече от тези, които не го консумират.

Хвощ

Билки за отслабване

Хвощът е отлична билка, която непременно трябва да добавите към диетата си за отслабване. Тази билка е известна със своите пречистващи свойства, които помагат за премахване на токсините и излишните течности от организма. Ако го консумирате самостоятелно, хвощът не изгаря мазнините. Ако обаче го добавите към вашата диета, ще ви помогне да се прочистите. Той е отличен съюзник в борбата с мазнините и може дори да предотврати появата на целулит.

Берберис

Берберисът (или кисел трън) е билка, известна със своята способност да намалява тревожността. Тя може да ви помогне да се въздържите от леката закуска поради стрес, която често води до напълняване. Тази билка е известна също и с това, че помага за доброто храносмилане и стимулира метаболизма.

Артишок

Артишок

С диуретични свойства, които помагат за премахване на токсините и излишните течности, артишокът е отлично средство за отслабване; освен това е вкусен и лесно можете да го включите във вашата диета. Листата на артишока съдържат голямо количество магнезий, калций, желязо и калий. Вашата храносмилателна система и метаболизъм ще ви бъдат благодарни, а и ще усетите колко много засища!

Бреза

Желателно е да включите брезата във вашата диета, защото стимулира бъбречните функции и спомага за премахването на токсините и излишните течности от тялото. Можете да се възползвате и от нейните противовъзпалителни свойства. Брезата стимулира производството на жлъчка от черния дроб, като по този начин подпомага бъбречните функции.

Фукус

Чай

Фукусът (или кафявите водорасли) са богати на йод, протеини, витамини B-комплекс и минерали като желязо, магнезий и фосфор. Високите количества на йод стимулират щитовидната жлеза, което помага да изгаряте мазнини по-лесно. Не трябва да консумирате фукус всеки ден, но когато го правите, нека винаги да бъде пресен, тъй като губи много от свойствата си, ако е престоял. Можете да изпиете чаша чай от фукус преди хранене, тъй като дава усещане на ситост.

Йерба мате

Известна със своите термогенни свойства, билката йерба мате се използва често като добавка за отслабване. Освен това ще ви накара да се чувствате сити дълго време.

Съвети

  • За да се извлече максимална полза от тези билки, препоръчваме да ги консумирате като разтвор или чай.
  • Никога не трябва да пиете от тях по-често от веднъж дневно, тъй като са лечебни растения, които могат да имат неочаквани странични ефекти.
  • За да сте сигурни, че извличате максимална полза, винаги комбинирайте билките със здравословна диета и редовни физически упражнения. Пийте по 2 л. вода на ден.
  • Препоръчваме ви да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете да консумирате тези билки за отслабване, в случай, че страдате от диабет, хипертония, сте бременна или редовно приемате някакви лекарства, тъй като могат да имат негативни взаимодействия или странични ефекти.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Abdul G Dulloo, Claudette Duret, Dorothée Rohrer, Lucien Girardier, Nouri Mensi, Marc Fathi, Philippe Chantre, Jacques Vandermander; Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 70, Issue 6, 1 December 1999, Pages 1040–1045, https://doi.org/10.1093/ajcn/70.6.1040

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.