5 стъпки за разпознаване и борба с ниското самочувствие

Важно е да осъзнаем, че самочувствието ни зависи от нас, а не от това какво си мислят другите. Научете се да се цените и обичате!
5 стъпки за разпознаване и борба с ниското самочувствие

Последна актуализация: 06 януари, 2019

Как да разпознаем и да се справим с ниското самочувствие? Когато сме били деца, никой не е мислил как да изгради в нас здрав емоционален свят.

Ако сме били щастливци със семейство, което ни е подкрепяло и обграждало с нежност, е възможно да имаме сравнително добре изградено самочувствие.

С възрастта тази крехка и уязвима наша страна преминава през редица върхове и спадове, успоредно с опита, който трупаме.

Възпитавани сме, че за да бъдем специални и да постигаме успех, трябва да сме в перфектна физическа форма, смели и стремглави.

Но хората се променят и развиват заместител на самочувствието, в който самооценката зависи от това как се отнасят другите с нас .

Ако някой ме отхвърли, няма да го обичам повече. Когато ме уволнят, значи не се справям с работата. Ако приятелите ми ме загърбят, то не заслужавам ничие доверие.

Този начин на мислене не е правилен. Никога не трябва да изпадаме в подобни състояния на негативни емоции .

Днес ще ви посочим 5-те най-често срещани черти на ниското самочувствие, както и как можете да се справите с тях.

Как да разпознаете ниското самочувствие в 5 стъпки

Самочувствието не означава непременно усещането, че сте най-добрите на света, нито пък да се мислите за най-лошите. Първото е пример за неуместна гордост, а второто – за ниско самочувствие.

Препоръчваме ви да прочетете и: Какво се случва с мозъка, когато страдаме?

Още от началото трябва да се научим да вярваме в себе си и собствените си възможности .

Проблемът е налице, когато започнем да се фокусираме върху оценката на другите за това дали сме способни или не да се справим с нещо, дали си струва да бъдем обичани или не.

Това е изключително неприятен източник на терзания , който трябва да се опитваме да избягваме. Нека да разгледаме няколко стъпки, които да ни помогнат да преценим дали самочувствието ни е добро или не.

Каква е причината за ниското самочувствие

1. Страх от провал

Още от детството си сме свикнали да получаваме подкрепа от родителите и учителите ни. Ако направим грешка, възрастните ще ни помогнат.

Сега, в ролята на възрастни, все още се страхуваме от провал и правим грешки. Не си мислим, че притежаваме качества, с които да постигнем толкова много неща.

Как да се справим с този страх

Ниското самочувствие се отразява най-вече под формата на необичайни страхове. Първият страх, който трябва да преодолеем, е този от провал.

Грешките не са нещо лошо. Те ни учат как да се справим по-добре с нещата. Не трябва да се слагаме в категорията непохватни, само защото сме направили грешка – няма нищо по-лошо от това да се самоосъждаме.

2. Раздразнителност

Лошото настроение, апатията и лесната ранимост често са признак за ниско самочувствие и дори депресия.

 • В тези моменти се чувстваме все едно сме загубили контрол над всичко около нас. Изгубили сме всякаква надежда, а това е изключително опасно състояние.

Как да се справим с тази ситуация

 • Определете целите си така, че най-важната да бъде грижата за самите вас. Променете навиците и приятелите си и започнете да се занимавате с нови неща и хобита.
 • Заглушаването на негативния вътрешен глас ще ви пробуди за нови мечти.
Как да разпознаем ниското самочувствие

3. Желание да се харесате

Говорили сме много пъти за риска от това да бъдете харесвани на всяка цена.

 • Това може да е признак на ниско самочувствие.
 • Въпреки че няма нищо лошо в това да получавате възхищението на околните от време на време, говорим за проблем, когато постоянно търсим одобрение, за да “се чувстваме добре.”

Как да се справим с нуждата да се харесваме

Опитвайте се да правите нещата по свой собствен начин, без да обяснявате нищо на когото и да е. Наслаждавайте се на моментите си на самота и бъдете уверени. Казвайте „не”, когато някой ви кара да правите неща, които не ви харесват.

Трябва да контролирате тази прекомерна зависимост от другите.

4. Поемането на “цялата вина на света” и самообвиняването

Понякога ни се струва, че сме виновни за всичко, което се случва около нас. Ако детето ви не се справя добре в училище, си мислите, че не му помагате достатъчно.

 • Когато родителите ни се разболеят си казваме, че трябва да им обръщаме повече внимание.
 • Когато някой ни критикува или отхвърля, обвиняваме себе си.

Как да се справим със самообвинението

Трябва да разберем, че не трябва да поемаме цялата вина на света на плещите си. Не сме отговорни за всичко случващо се.

Отхвърлете бремето и оставете съзнанието и тялото ви да си починат. Радвайте се на малките нещаРадвайте се на миговете, в които сте сами и спрете да се анализирате.

Как да се справим с ниското самочувствие

5. Изгубена надежда

Няма значение дали сте на 8 или 80 години; хората винаги се нуждаят от план или амбиция, която да ги води. Нуждаем се от неизчерпаема надежда и мечти, които да правят живота ни по-цветен.

Ако се събуждате всяка сутрин без надежда или цел и се оставяте да бъдете водени от желанията на останалите, самочувствието ви се нуждае от помощ. Погрижете се за него.

Как да се справите с изгубената надежда

В повечето случаи надеждата е изгубена, защото сме поели в коловоза на рутината изгубили сме външната си стимулация и просто вътрешно не се чувстваме добре.

Открийте нови, интересни за вас неща. Тръгнете в определена посока, променете сценария и открийте нови хора в живота си. Новите приятелства понякога са най-доброто лекарство за ниското самочувствие и за сърцето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Pereira, M. (2007). Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación.” https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
 • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad. https://doi.org/10.1016/j.medin.2012.12.011
 • Varios. (2012). La Autoestima. Revista Fuentes.
 • Ballenato G. (2013). Autoestima y Salud. Revista de Formación de Psicología de Madrid.
 • Aguilar Coronado MIdory. (2010). Depresión y Autoestima en Adolescentes Con Obesidad y Sobrepeso: un Problema que Pesa. Rev Enferm Herediana.
 • Caballo, V. E. (Ed.). (2008). Manual para el tratamiento cognitivo-conductual de los trastornos psicológicos (Vol. 2). Siglo Veintiuno de España.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.