5 начина да се заредите с мотивация, когато сте претоварени

Понякога нямате друг избор, освен да опитате да се промените. Може би това е, от което умът ви се нуждае, за да се движите напред.
5 начина да се заредите с мотивация, когато сте претоварени

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Дори ако сте най-позитивният човек в света, има дни, в които ви е трудно да намерите мотивация. Понякога просто попадате в коловоз и положителните промени изглеждат трудно достижими.

Не се притеснявайте. Има надежда.

Вярвайте или не, има стъпки, които, научно доказано, помагат да преодолеете депресията и да постигнете напредък в живота си.

Процесът на мотивация изисква време, повтаряне и дисциплина.

Дори и най-успешните хора в света са се чувствали апатични или претоварени и успяват да го преодолеят. Добрата новина е, че всеки може да преодолее липсата на мотивация и да постигне целите си.

Ето защо е важно да запомните, че никога не е твърде късно да се мотивирате.

Ако спазвате следните 5 прости стъпки, те ще ви помогнат да направите положителните промени, които са ви необходими в живота, за да преодолеете препятствията и да постигнете целите си.

1. Поставете си ясна цел

Процесът на мотивация изисква време, повтаряне и дисциплина.

Когато се чувствате депресирани, това може да се дължи на факта, че сте претоварени да поемете повече, отколкото можете да се справите. Може би се опитвате да направите твърде много, забравяйки точната цел и свободната си воля.

На първо място, важно е да се насочите отново към целта. По този начин може да насочите всичките си усилия и всеотдайност към нея и да постигнете промените, които искате в живота си.

Искате да отслабнете? Надявате се да започнете да четете повече? Бихте искали да се събуждате по-рано?

Определете каква е целта ви, запишете я и бъдете възможно най-ясни със себе си. Например: ще отслабна с 10 килограма до 1 януари.

2. Потърсете мотивация

Това означава намиране на горивото, което ще ви задвижва, за да станете самомотивирани: вашето “защо”. Човешките същества са програмирани да избягват болка и да търсят това, което им дава удоволствие.

Усещането за краткотрайна болка може да бъде добра стратегия, когато се опитвате да направите промени, които ще подобрят качеството на живот в дългосрочен план.

За да преодолеете болката, няма да имате друг избор освен да се променяте. Може да е това, от което умът ви се нуждае, за да се движите напред.

Разберете какви са болезнените точки и точките на удоволствие, които имате, и ги свържете с целта, която сте записали.

3. Създайте рутина за успех

Има сили, които нямат нищо общо с намирането на мотивация.

След като сте установили целта си, е важно да осъзнаете, че има сили, които нямат нищо общо с намирането на мотивация.

Когато нарушавате ежедневните си навици и създавате нови, по-добри, може да обърнете колелото във ваша полза, вместо да бъдете заклещени от лоши навици.

Не е задължително да правите огромни промени, за да видите подобрение. Може да започнете малко по малко и ще бъде много по-лесно да увеличавате с течение на времето.

Това може да бъде толкова просто като започването на упражнения 2 минути на ден, в определен момент и да продължавате да увеличавате, когато решите, че е необходимо.

Програмирайте ума си, за да преодолеете навиците и създадете рутинна работа, където ще бъдете възнаградени. Поставянето на ремайндъри в мобилния телефон също е от полза.

4. Станете отговорни

Мотивирайте се, за да достигнете целта си

Когато участвате в маратон, може да предизвикате и приятелите си да участват, или да заложите малко пари например. Това ще ви мотивира да направите всичко възможно, за да постигнете целта, която сте си обещали.

Целта ви не трябва да бъде да станете професионален спортист или да заемате първото място. Нито пък трябва да го правите само за другите.

Не забравяйте, че целта ви е лична и постигането й трябва да бъде най-вече, за да се чувствате горди със себе си.

Говорете с хората за целта, публикувайте напредъка си в социалните мрежи или дори търсете групи хора, които имат една и съща цел онлайн и офлайн. Това ще ви свърже с хора, които постоянно ви подкрепят и ви насърчават.

5. Помнете защо го правите

Много е лесно да загубите двигателното средство, което сте имали в началото, когато откриете мотивацията си и сте се фиксирали върху целта си. Трябва непрестанно да си напомняте защо сте го започнали.

Използвайте фрази за напомняне, които също ви мотивират, като „здрав ум в здраво тяло”.

Повтарянето на мантри също действа. Поставете ги там, където ще ги видите преди лягане и сутрин.

Може да направите крачка напред и да запишете видео за самомотивация за вашето “бъдещо Аз”, като си припомняте мотивите за промяна и защо трябва да продължите, дори когато е трудно.

Единственият начин да сте в съзнание за това, което трябва да промените и подобрите, е като си припомните защо го правите.

Чувствате сте претоварени? Недоволни сте от живота? Вземете юздите на живота си и започнете да работите върху него. Направете тези идеи реалност и се движете напред, към желания от вас живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.