Някои приемат всичко лично и винаги се засягат

Дарете си любовта, от която имате нужда, за да живеете хармоничен живот
Някои приемат всичко лично и винаги се засягат

Последна актуализация: 04 март, 2019

Има някои хора, които през живота си се засягат от всичко. Вместо да живеят в хармония и уважение с другите, те избират да се “отдръпнат” почти всеки път.

Дали причината е, че светът е винаги против тях? Не. Това, което се случва, е, че в този коварен и сложен свят на емоции и пъстрота от характери, някои хора са усвоили като защитна реакция навика да се засягат.

Вместо да гледаме на тези хора като проблеми, които трябва да избягваме, трябва да разберем какво се случва вътре в тях.

Свръхчувствителността, ниското самочувствие и липсата на психологически ресурси създава мисловни модели, които са твърде строги.

Всяка дума, действие или жест се тълкува като обида. В това се крие и същността на проблема. Тази ниска самооценка вижда проблеми и предразсъдъци, които в действителност не съществуват.

Някои хора виждат бури, когато слънцето грее. Нека да разгледаме тази тема малко по отблизо, а именно защо тези хора се засягат и приемат всичко лично.

Обиден 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата

“Дори не може да говори с теб”. “Обиждаш се от всичко”. “Ти си невъзможен, превръщаш се във все по-тежък случай.”

Ако някога сте чували тези думи и преди, най-вероятно са ви накарали да се чувствате ужасно. Въпреки това тези думи носят известна истина.

Ако хората имат проблеми, взаимодействащи с нас, то е защото нещо не е наред. Ако те имат чести проблеми и възникват недоразумения, важно е да разберете защо.

 • Вместо да си казвате “всички ме мразят,” помислете дали не е време да оцените по-добре за ситуацията.
 • Трябва да погледнем отвъд, за да разберем какво се случва вътре.
Тези хора се засягат и смятат, че всичко е срещу тях

По-долу ще открием какво тревожи хората, които непрекъснато приемат всичко лично и се засягат.

Засягат се заради очакванията си, а не заради другите хора

Може би имате високи очаквания, които не отговарят на действителността. В известен смисъл всички имаме представа за това как другите трябва да действат, как трябва да се отнасят с нас и как трябва да реагират на нещата.

На първо място трябва да отбележим, че следните подходи няма как да се случват във всяка ситуация. Нека да видим защо.

 • Единственото нещо, което трябва да знаете, е как искате другите да се отнасят с вас. Заслужавате уважение и трябва да го поискате. Всеки се нуждае от него.
 • Това какво правят другите, не е ваша работа. Всеки е свободен да избере това, което иска и да действа, както му харесва, докато има взаимно уважение.
 • Да сте обсебени от начина, по който вашият партньор действа, или пък от това, което правят приятелите ви, може да има лоши последици за нас.

За да постигнете спокойствие и повече вътрешен баланс, имайте предвид това: не очаквайте нищо от никого. Единственото, което може да направите е да определете очакванията за себе си.

Светът не е против вас: вие сте тези, които трябва да се настроите и хармонизирате с него.

Тези, които живеят живота си постоянно обидени, можем да сравним с дънер. За да разберете това сравнение, прочетете следното:

 • Представете си, че сте дърво в близост до океана. Водата идва и си отива. Понякога вятърът е нежен, а понякога интензивен. Понякога океанът ви гали, а друг път ще ви завихри в буря.
 • Ако сте здраво и силно дърво, океаните, вълните, и всичко останало ще ви преобърнат. В такава ситуация силата и твърдостта на дървото символизира нашето упорство, което може да бъде толкова разрушително за нас.
 • Въпреки това, ако сте меки като бамбука, ще се развявате от вятъра и дори най-яростните бури никога няма да бъдат в състояние да ви изкоренят. Това е така, защото се адаптирате, и не стоите като стена, която може да поеме удара.
Някои хора се засягат лесно и мислят, че светът е против тях

Изживяването да бъдем постоянно засегнати ни уврежда най-много.

 • Тези, които лесно се обиждат създават недоверие.
 • Ако живеете живота си винаги обидени, близките ще спрат да се чувстват добре с вас и ще започнат да ви избягват.
 • Ако се обиждате, когато ви казват добри думи, ще се отдалечите от хората, които и ги казват.

Обичайте себе си малко повече и спрете шума от натрапчивите мисли

Светът не ви мрази. Никой не е против вас. Не гледайте на нещата като обида, когато това не е така. Не търсете лоши намерения, когато няма такива.

 • Тези, които не обичат себе си, стават взискателни с другите. Те преди всичко чакат другите да им предложат това, което те не предлагат на другите: любов, уважение и признателност.
 • Ако не започнете да работите върху себе си отвътре, вашите най-тъмни дълбини ще ви завладеят, докато цялата ви същност се превърне в истински ад.
Защо някои хора се засягат и приемат всичко за обида

А това не си струва. Така че кажете „не” на ненужното страдание и не наливайте масло в огъня. Започнете да лекувате раните и си подарете сами любовта, от която имате нужда.

Светът ще започне да се държи добре с вас,  само ако се обичате достатъчно.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.