Кои са цветовете, които влияят на емоционалния ви свят?

Синьото олицетворява симпатията, хармонията, духовните и божествените ценности.
Кои са цветовете, които влияят на емоционалния ви свят?

Последна актуализация: 06 март, 2019

Има определени цветове, които пряко влияят на настроението на човека. Поради това винаги е от полза да поназнайваме по малко за психологията на цветовете и как те ни действат.

По този начин можем да създадем работни и частни пространства, в които по-добре да живеем и творим.

Освен това е важно да знаете, че всеки човек има свой любим цвят. Не можем да кажем откъде идва това предпочитание, но има конкретни нюанси и тонове, които ни характеризират.

Днес искаме да представим сумирана версия на едно интересно изследване, проведено от психолога и социолог Ева Хелър. Тя разказва за него в книгата си „Психология на цветовете“.

Книгата предлага поглед към важна сфера от живота, която разкрива тънката връзка между цветовете и емоциите, които те провокират у нас.

Затова ви каним да научите повече по въпроса. Възможно е да откриете нещо ново и неподозирано за своя собствен характер.

Психология на цветовете

Силно вероятно е мнозина от нас да проявят скептицизъм, когато става дума за това, че цветовете могат да разкажат за нашата личност или дори да повлияят настроението ни.

Поради тази причина психологът Ева Хелър от Свободния университет в Берлин проведе проучване, в рамките на което анализира отговорите и поведението на 2000 души по отношение на определени цветове и емоциите, които те пораждат у тях.

Благодарение на труда си, Хелър има възможността да докаже, че конкретните асоциации не са въпрос на случайност. Те всъщност представляват универсален опит, който е свързан до голяма степен с нашите предци,  детство, език и мисли.

Имайки предвид това, можем смело да кажем, че въздействието на цветовете върху човека е вродено. Нека да ви дадем пример. Никой не е способен да работи или да се отпусне в помещение, чиито стени са боядисани в черно или червено.

От друга страна, ако стените са зелени, бели или сини, стаята ще ни въздейства доста по-положително. Ще ви обясним как точно в следващите редове. Там ще разкрием още любопитна информация за всеки цвят.

цветовете в живота ни

Синьо

От проучването на д-р Хелър, което трае няколко години, става ясно, че любимият цвят на повечето хора е синият. Следва го зеленият.

Смята се, че съществуват 111 нюанса на синьото. Основните характеристики на този цвят се изразяват в следното:

 • Синьото олицетворява симпатията, хармонията, духовните и божествените ценности.
 • То зарежда с известно чувство на дистанция, но също така и с фантазия.
 • Символизира интелигентността. Едновременно е женски и мъжки цвят.

Зелено

 • Зеленото е, без съмнение, един от най-обичаните и интересни цветове. Свързва се с надеждата, фертилността, живота и здравето. Именно поради това зеленият цвят е зареден с много сила.
 • Освен това се свързва с ранните етапи от живота на човека. Зеленото зарежда с енергия, която предполага свобода и много сила.
цветовете в природата

Червено

Убедени сме, че с нетърпение сте очаквали да разберете какво символизира червеният цвят за човека. Интересното е, че се свързва със страстта, но и с омразата.

 • Има 105 нюанса на червеното. От Античността този цвят е свързван с високопоставените хора в обществото. Именно поради това се асоциира с богатството.
 • Червеното е динамичен цвят, който окуражава човека да бъде активен.
 • Ето един интересен факт за него: според изследвания, проведени от д-р Хелър, червеното е цвят, който животните харесват най-малко.

Жълто

Дългогодишни анализи сочат, че жълтият цвят е един от най-противоречивите.

 • Хората го възприемат като цвета на забавата, но също така го свързват с предателството.
 • Жълтият цвят символизира зрелостта и чувствената любов.
 • Освен това се смята, че жълтото е много оптимистичен цвят. Той стимулира активната работа, четенето, писането и творческата енергия.

Лилаво

Лилавото е, без съмнение, един от най-интересните цветове. Свързва се с магията и феминизма. Освен това този цвят олицетворява силата, както и солидарността и уважението.

цветовете и природата

Оранжево

Макар оранжевото да е цвят, който е пряко свързан с будистката култура, експерти в областта на психологията на цветовете подчертават, че той е леко подценен.

Поради това оранжевият цвят е идеален за сфери от живота, в които искате да стимулирате контактите и социалното разбиране. И не само това – той привлича светлината и се свързва със забавлението, удоволствието и енергетичността.

Розово

Повече или по-малко можем да си представим, че този цвят обичайно се свързва с: деликатните неща, привлекателността, любезността и еротичната нежност.

Трябва да имате предвид още, че розовото е много подходящ цвят за нашия дом. Той създава атмосфера за оптимална почивка. Внушава надежда и креативност.

Съчетаването на розово с други цветове несъмнено е оригинален подход.

Бяло

Това е цветът на доброто, духа, новото начало, чистотата и невинността.

Черно

 • Модните дизайнери обожават този цвят. Именно поради това, когато се стремите към елегантен външен вид, не се колебайте да облечете черно.
 • Макар днес да таим известни съмнения към факта, дали черното е цвят, инстинктът ни продължава да го възприема като реален негативен елемент.
 • Извън модата, черното се свързва с края, смъртта и жестокостта.

Подетата от нас тема несъмнено е интересна и заслужава да бъде проучена в дълбочина.

Както вече споменахме в началото, всеки един човек има „свой любим цвят“. Всъщност често става дума за афинитет към два-три цвята. Не се колебайте да ги използвате, когато искате да повлияете върху емоционалния си свят.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Psicología del Color.   eartvic.net/~mbaurierc/materials/20%20Selectivitat/Psicologia%20del%20color.pdf
 • Heller, E., & Chamorro, J. (2000). Psicología del color, Barcelona. Editorial Gustavo Gili.
 • Arnheim, R.. Arte y Percepción Visual. MADRID: Alianza. (2008)
 • Sanz, J.C. . El libro del Color. MADRID: Alianza. (2003)

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.