4-те разлики между тъгата и депресията

В единия случай става дума за нормална реакция в отговор на неприятно за нас събитие.
4-те разлики между тъгата и депресията

Последна актуализация: 14 февруари, 2019

По принцип проблемът е в неправилната употреба на термините. Въпреки това много хора ясно разграничават тъгата и депресията. Тъгата е само един от многобройните симптоми на депресията.

Тъгата и депресията имат много общи черти. Те обаче наедно с това представляват различни състояния.

Случва се да ги бъркаме и понякога това може да провокира погрешни тълкувания или недоразумения.

Сега ще разберем как да използваме двата термина правилно и да ги различаваме.

Разлики между тъгата и депресията

1.  Депресията е психично разстройство

Какво представлява тъгата и какво депресията

Разликата между тъга и депресия е, че във втория случай става дума за психично разстройство, при което тъгата е емоция, провокирана от скорошно събитие.

Със сигурност депресията включва тъгата наедно с редица други симптоми, сред които апатия, изтощение, тревожност и чувство за безнадеждност.

Тъгата е косвено състояние, което рано или късно изчезва. Депресията е дългосрочно състояние, което може да се трансформира в хронично състояние на дискомфорт.

Експерти в сферата на психологията казват, че за да бъде диагностициран един човек с депресия, той трябва да показва симптомите в продължение на поне 6 месеца.

2. Тъгата е временно ментално състояние

Както вече казахме, тъгата е временно състояние, макар понякога да трае по-дълго от очакваното.

В отличие от депресията тя е нормална и естествена психологическа реакция и не представлява ментално заболяване. Просто като резултат от трудни обстоятелства или когато някой ни нарани, тази емоция се заражда и е неизбежна.

Тъгата и депресията

Поради това е препоръчително да не се тревожим излишно за тъгата. Става дума за нормално чувство, когато губим някой близък човек, когато късаме с партньор или когато напускаме дома си.

Тъгата индикира, че нещо важно се е променило или пък е приключило. С времето обаче тъгата изчезва.

3. Апатия и депресия

Апатията представлява отсъствие на енергия и воля да правим каквото и да било. Тя засяга хора с депресия, които се възприемат като неспособни да изпълняват своите ежедневни отговорности.

Например един човек с депресия не може да върши своята работа, тъй като е неспособен да става от леглото сутрин.

Това не е характерно в случаите, когато сме тъжни. Дори обзети от тъга, ние сме напълно способни да изпълняваме ежедневните си задачи и отговорности, макар и с по-малко ентусиазъм и радост.

Запомнете, че тъгата не се отразява върху ежедневния ни живот.

4. Ако тъгата продължи твърде дълго …

Тъгата и емоциите

Вярно е, че едното нещо води към другото. Ако сме тъжни прекалено дълго време, това може да доведе до депресия.

Един тъжен човек плаче, самочувствието му е понижено, чувствате се безполезен и в безнадеждно състояние. Светът е станал мрачен и сив. Ако тези чувства са налице, резултатът може да бъде дълбока депресия.

Поради това психолозите предпочитат да изчакат за известно време, преди да потвърдят диагнозата депресия. Нормално е да имаме дни, в които сме тъжни. Дори това да са два-три дни, а защо не и седмица. Когато обаче тъгата ни е обзела в продължение на 2 месеца, това не е никак добра индикация.

Както вече знаете, разликите между тъгата и депресията са забележими, макар едното да е потенциален симптом за другото.

Тук е моментът да отбележим, че тъгата не се нуждае от лечение или терапия. Депресията на свой ред изисква адекватно лечение.

При тъгата от голяма помощ могат да бъдат семейството и промяната на околната среда. При депресията ситуацията функционира по различен начин.

Каква е разликата между тъгата и депресията

Тъгата се отличава от депресията по много неща. Вероятно объркването идва от думи като „потиснат“, а също така и от популярната употреба на думата „депресия“.

В този случай думата „потиснат“ няма нищо общо с депресията. Тази неправилна употреба може да ни накара да се съмняваме за какво точно става дума.

Случвало ли ви се е да объркате депресията с тъга?

Може да ви заинтересува ...
Депресията при възрастните: как да я открием във времето
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Депресията при възрастните: как да я открием във времето

По различни причини възрастните хора над 60-годишна възраст могат да изпитат няколко епизода на депресия. Чувството за тъга променя ежедневието им.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.