Какво се случва в мозъка, когато страдаме?

18 Януари, 2019
Постоянният страх, изостреното внимание и продължителната мъка могат да провокират смущения и да освободят определени невротрансмитери
 

Както корените на дървото се развиват в дълбочина по време на буря, така ние, хората, се развиваме личностно посредством страданието. Така се учим от грешките си и натрупваме мъдрост от провалите си. Посвещаваме днешната си статия на измеренията на емоциите и въпроса, какво се случва в мозъка, когато страдаме.

Какво се случва в мозъка ни, когато страдаме?

1. Страданието, скулпторът на мозъка

Страданието може да породи промени в мозъка.

Със сигурност разполагате с впечатления по този въпрос. В течение на живота, когато страдаме, в мозъка настъпват промени, които неизбежно повлияват на характера. Вземете като пример децата. Някои деца стават жертви на насилие в ранна възраст. Няма нещо по-деструктивно от болезненото детство, в което присъстват моменти на насилие. Лекари и психиатри смятат, че страданието в тези случаи е много подобно на страданието на войника, изпратен в битка.

Постоянният страх, изостреното внимание и продължителната мъка могат да провокират смущения в мозъка и да освободят определени невротрансмитери. Така зони от мозъка,  които се асоциират с емоции като болка и страх (например амигдала и инсуларен кортекс), биват стимулирани. Тази стимулация може да генерира дълготрайни последствия върху личността: недоверие, гняв, агресивно поведение и дори предразположение към депресия.

 

Разбира се, отговорите на негативните моменти в живота ни никога не са еднакви. Шансът обаче да настъпят необратими смущения в мозъка е голям. Помислете, например, за отношенията в един брачен съюз, в който един от партньорите е неуважаван и насилван. Накрая тази прекомерна, продължаваща във времето болка, провокира състояние на безпомощност, което тласка към гняв, дори депресия. Запомнете тези рискове.

Прочетете и: Монтесори техники за справяне с детския гняв

2. Страданието, изключителен инструмент за учене

Какво провокира страданието в мозъка

Никой не е обещал, че животът ще бъде лесен път, който гарантира само щастие. Възможно е по пътя ви да излязат много препятствия. Разбира се, можем да извлечем познания и от приятните емоции, но без съмнение страданието е уникален учител. Може би най-добрият, но и най-безкомпромисният и жестокият.

Казват, че който не е страдал истински, не е живял истински. Може би тук има известна доза преувеличение, но си струва да го имаме предвид. Факт е, че всички ние се учим от провалите и загубите си. Ако някой откаже да се учи от грешките си, той отказва да разбере какво е животът. А животът е процес на постоянно учене. Когато не приемаме загубите си, не можем да продължим напред и да ги преодолеем, а това ни възпира да се развием в по-силни личности.

 

Страданието не е приятно. Всички знаем това, но отсъствието на постоянно доволство не може да бъде бариера, която да ни пречи да живеем живота си и да ни накара да затворим всички врати за другите. Вашият Аз, вашата сила и вашата воля са двигателите, които ви позволяват да превъзмогвате страданието в жизнения си път. Не забравяйте това.

Вижте още: Страданието създава хора със силен дух

3. Страданието търси освобождение

Страданието генерира проблеми в мозъка.

Не позволявайте на страданието да се трупа, без да се научавате да се справяте с него. Когато се опитвате да живеете с болката, вие генерирате прекалено много проблеми в мозъка си: високи нива на кортизол, стрес, невъзможност за учене, загуба на памет… постепенно всички ваши способности отслабват, а заедно с това страдат здравословното ви състояние и емоционалният ви баланс.

Научете се да се освобождавате от страданието, правете го винаги! Ако някой ви нарани, отвърнете му. Ако нещо ви притиска, намерете пространство, в което да избягате и да вдишате глътка въздух с пълни гърди. Нека очите ви потънат в сълзи. Плачете, колкото душата ви изпитва нужда. Извисете глас и съборете всяка една стена, която ви наранява. Никой не заслужава страдание, особено такова, което няма край.

 

Винаги търсете решения на проблемите си, във вашата власт е да ги преодолеете. Всяко усилие, което полагате, си струва и влияе положително върху здравето ви. А и всяко усилие си заслужава, когато става дума за преборване на страдание.

  • Schleifera, R. (2014). Pain and suffering. Pain and Suffering. https://doi.org/10.4324/9780203757345
  • Lane, R. D., Reiman, E. M., Ahern, G. L., Schwartz, G. E., & Davidson, R. J. (1997). Neuroanatomical correlates of happiness, sadness, and disgust. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/ajp.154.7.926
  • Kagan, J. (2018). Brain and Emotion. Emotion Review. https://doi.org/10.1177/1754073916679009