Научете децата си да мечтаят, а не да се страхуват

Направете живота им като игра и ги научете да се изправят пред страховете си
Научете децата си да мечтаят, а не да се страхуват

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Да покажете посоката на мечтите на децата си не означава да ги карате да държат краката си далеч от земята, така че да не могат да видят живота с обективност и отговорност. Този вид възпитание означава да им позволите да имат стремежи, които са тяхна цел, за да се чувстват свободни и да създават свои собствени хоризонти. Научете децата си да мечтаят, защото  възпитание, където страхът присъства създава несигурност и неопределеност. Тези негативни емоции поставят окови на сърцето  на децата.

Страхът причинява болка и рани, и никога няма да бъде образователен.

Макар да е вярно, че никой от нас не е експерт по отношение на педагогиката или детската психология, това, което знаем, е, че всяко дете има своите нужди, и че няма по-добър отговор на тази необходимост от това, което се предлага от сърце: да сте близо до тях, и да сте изключителен учител, който е готов да инвестира в тяхното щастие и никога в страховете им.

Днес искаме да се разровим по-дълбоко в тази интересна тема: стойността на възпитанието в “мечти”.

Грижете се за децата си – те са много крехки … и това е, от което са направени мечтите

Мозъкът на детето е нетърпелив да се учи, да пробва, да възприема, да чувства и мечтае. Неговата невропластичност е просто невероятна, и ще остане така, докато станат на около 4 или 5 години.

Всичко, което се случва по време на тази ранна детска възраст несъмнено ще остави траен отпечатък върху мозъка им. Поради това е много важно в този период да се грижите за тази връзка, да насърчавате полезна и уникална привързаност, където детето ви се чувства обичано и защитено.

Възможно е това, което казахме по-рано да привлече вниманието ви: наистина ли децата са направени от крехък материал? В известен смисъл да поради следните причини.

  • Въздействието на първите житейски опити на детето може да определят тяхното бъдещо развитие.
  • Дете, на което не е обърнато внимание, когато плаче например, има тенденция да расте със значително по-високи нива на стрес.
  • Бебе, което не е държано, прегръщано, или което не е усещало плътта на майка си и обичта на бащата или друг близък, няма да се установи същия брой невронни връзки като бебето, което се е радвало на постоянно внимание и контакт.

Децата са по-уязвими, отколкото си мислите, защото интерпретират света според стимулите, които получават. Ето защо е толкова важно да сте много внимателни и мъдри.

Важно е да отделяте време на децата си

Положителна подкрепа, илюзия и мечти

Възпитаването на децата отнема време, търпение и много положително мислене от ваша страна. Много често сред родителите започва да се промъква съмнение.

Ще бъда ли добра майка? Ще бъда ли добър баща на детето ми?

Не се вманиачавайте над тези въпроси. Понякога родителите, които се ръководят от собствения си инстинкт винаги са най-успешните.

Това е така, защото техните намерения са водени от любов, заедно с интимна връзка на привързаност с детето, която никой друг не може да разбере.

Възпитание без страх. Първото нещо, от което едно дете се нуждае, когато вече е отворено към света, като започне да ходи, говори и взаимодейства с околната среда е сигурността на ръце, които да го подкрепят и думи, които да го насърчават да изследва, открива, играе и да се забавлява.

  • Животът на детето трябва да е като игра. Това е начин да се трансформира тяхната реалност и да я разбира в ежедневието. Насърчавайте тези моменти и ги споделяйте.
  • Създавайте мечти с помощта на детски играчки, книги, като тичате по улиците, потапяйки ръцете си заедно в кал, земя и цветя.
  • Колкото повече преживявания и разговори имате, толкова повече мечти ще им предавате. Ако вдигнете бариери, изпълните живота им с мълчание и им казвате “не бъди досаден, не сега”, “нямам време точно сега за теб”, “винаги идваш при мен с някоя глупост…”

Така детето ще порасне със страх и чувство на маловажност.

Това е нещо, което не бива да правите. Най-добрият подарък, който може да направите на детето си се нарича “време.”

Не карайте децата си да се страхуват

Разберете и помогнете на детето си да се изправи пред своите страхове

Помислете за това. Светът на детето е много сложен, и въпреки че обръщате внимание на всеки аспект и детайл, като родители не е възможно да обхванете всичко в живота им.

Когато ходят на училище, те биха могли да станат обект на тормоз и да развиват някои страхове и тревоги … важно е да бъдете бдителни.

  • Не се колебайте да отделяте време всеки ден, за да говорите с децата си за това как и минал денят им.
  • Преди да си легнат например, можете да проведете спокоен разговор без да ги съдите за нищо. Използвайте интуицията си и им дайте пространството, в което да усещат, че може да говорят.

Няма значение дали са на 4 или 14 години. Те винаги се нуждаят от вашата помощ. Трябва винаги да сте до децата си.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.