7 натурални средства при хипертония

Хипертонията може да е много опасна, ако не се контролира, тъй като може да доведе до сърдечно-съдови проблеми и да изложи живота ви на опасност.
7 натурални средства при хипертония

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че можете да използвате натурални средства при хипертония?

Кръвното налягане е мярка за измерване на силата, с която кръвта пулсира в стените на артериите ни с всеки удар на сърцето.

Стойности от 120 за систоличното и 80 за диастоличното кръвно налягане се считат за нормални. Когато стойностите са по-високи от тези или често достигат 140/90 и повече говорим за високо кръвно налягане (или хипертония). В такива случаи е необходимо да бъдат взети мерки за понижаването му.

Най-често препоръчваните средства при хипертония  са определени медикаменти, в комбинация с промяна в начина на хранене и навиците ни.

Балансираното хранене е много важно при високо кръвно налягане. Това означава да консумирате храни, които позволяват на кръвта да циркулира правилно и така организмът да се пречиства от токсините.

Ето и някои от най-подходящите натурални средства при хипертония:

1.Банани

Бананите:

 • Съдържат голямо разнообразие от хранителни вещества.
 • Имат енергизиращо действие, което зарежда организма след физическо натоварване.
 • Са богати на калий, който регулира кръвното налягане.

Ето защо ви съветваме да включите бананите в ежедневното си меню. И да намалите приема на натрий.

Запомнете, че това означава не само да прибавяте по-малко сол към ястията си, но и да консумирате по-малко преработени храни.

2.Диня

Динята е едно от най-добрите натурални средства при хипертония, поради способността си да разширява кръвоносните съдове. Това й качество намалява и риска от инсулт.

Динята ви осигурява и L-цитрулин и L-аргинин. Тези две аминокиселини укрепват тонуса на кръвоносните съдове и регулират кръвното налягане.

Лекарят ви е казал, че имате високо кръвно налягане, но все още нямате усложнения?

Ако е така навреме ще избегнете сериозните проблеми. А включването на динята в менюто ви ще ви помогне за целта.

3.Момордика

Момордиката (Momordica charantia) е тропически плод, богат на минерали и витамини (A, B5, B6, C и E).

Освен че помага контролирането на диабета и спомага храносмилането, този плод е полезен и за здравето на сърцето. Причината за това е способността му да намалява кръвното налягане по естествен начин.

Но трябва да консумирате умерено този плод, защото може да доведе до странични ефекти като:

 • Аритмия
 • Спонтанен аборт
 • Повишаване на кръвната захар

Затова е добре да се консултирате със специалист дали този плод е подходящ за вас, ако страдате от хипертония.

4.Амла

Амлата (Phyllanthus emblica) е богата на витамин C и съдържа 20 пъти повече от този витамин отколкото портокалите.

Витамин C е мощен антиоксидант, който се бори с въздействието на свободните радикали върху организма. Освен това намалява мазнините, тъй като понижава нивото на холестерола и триглицеридите.

Според аюрведичната медицина амлата е считана е вълшебен плод, благодарение на многобройните си ползи за организма.

Затова е използвана в продължение на хилядолетия за подобряване функционирането на храносмилателната система и артериите, за възстановяване функционирането на черния дроб и пречистване на кръвта.

5.Спанак

Спанакът съдържа органични нитрати. Когато тези нитрати влязат в контакт с бактериите в устата, те образуват азотен оксид, който има съдоразширяващо действие.

Затова подобрява функционирането на артериите и позволява на кръвта да циркулира по-добре, предотвратявайки запушванията на съдовете поради съсирване на кръвта.

Включвайки спанака ежедневно в менюто си можете да намалите риска от появата на хипертония и инсулт.

Добър вариант е да приемате спанака като съставка от вкусни рецепти за смутита. Ще се чувствате пълни с енергия и ще забравите за хипертонията.

6.Смляно ленено семе

Мнозина използват смляното ленено семе за приготвянето на хляб или като добавка към салатите. В последните няколко години популярността му нарасна, тъй като е богато на омега 3 киселини и разтворими и неразтворими фибри. 

Всичко това прави лененото семе изключително полезно за:

 • Намаляване на хипертонията.
 • Понижаване нивото на холестерола.
 • Подобряване здравето на сърцето.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да прочистим дебелото черво с ленено семе

7.Овесените ядки и пшенични трици  са популярни средства при хипертония

И накрая овесените ядки и пшеничните трици съдържат голямо количество разтворими фибри.

Овесените ядки са богати на калий и калций. Тези две хранителни вещества играят ключова роля за намаляване на високото кръвно налягане.

Разтворимите фибри, които си набавяме от тези две зърнени култури, ни помагат да:

 • Намалим лошия холестерол (LDL) в кръвта
 • Подобрим чувствителността си към инсулин
 • Намалим високото кръвно налягане
 • Поддържаме здравословно теглото си

Хипертонията може да се превърне в сериозен проблем, ако не вземем навременни мерки за контролирането й. За щастие малките промени към по-здравословен начин на живот могат да се окажат достатъчни за справяне с него.

Включете в менюто си тези храните, като натурални средства при хипертония. Спортувайте ежедневно – ще видите, че кръвното ви налягане бързо ще се нормализира.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • De Luis Román, Daniel, R. Aller, and J. Bustamante. “Aspectos terapéuticos de la dieta en la hipertensión arterial.” Nefrología 1.1 (2008): 0.
 • Gamboa, Raúl. “Fisiología de la Hipertensión Arterial esencial.” Acta médica peruana 23.2 (2006): 76-82.
 • Sosa-Rosado, José Manuel. “Tratamiento no farmacológico de la hipertensión arterial.” Anales de la Facultad de Medicina. Vol. 71. No. 4. UNMSM. Facultad de Medicina, 2010.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.