10 невероятни качества на семената от чиа

Семената от чиа са известни с високото си съдържание на антиоксиданти и фибри, които спомагат детоксикацията и поддържат здравето ни
10 невероятни качества на семената от чиа
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли кои са полезните качества на семената от чиа?

Семената от чиа произхождат от Централна Америка, където са били използвани от маите и ацтеките заради лечебното си действие и ценните си хранителни вещества.

След завоюването на континента от европейците тези семена биват забравени, тъй като други местни храни като амаранта, киноата и ечемика привличат вниманието на колонизаторите.

Преди няколко десетилетия семената от чиа отново стават много известни по цял свят, като днес се отглеждат на много места и са титулувани като една от “супер храните”.

Това признание се дължи на високото им съдържание на хранителни вещества, като фибри, оптимизиращи функционирането на редица системи в организма.

Те са значителен източник на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и важни минерали, повишаващи нивото на енергия в организма ни като същевременно ни предпазват от редица болести.

Вкусът им наподобява този на орехите и лесно се съчетава с други съставки, затова семената от чиа лесно намират място в ежедневното ни меню.

Тъй като много хора не знаят за невероятните качества на чиата, в тази статия ще споделим с вас 10 причини да започнете да ги консумирате още днес.

Внимание!

1. Семената от чиа контролират глада

Заради високото си съдържание на диетични фибри семената от чиа спадат към групата храни, контролиращи чувството за глад.

 • Те удължават усещането за ситост след хранене и така ви предпазват от консумирането на допълнителни калории.

2. Спомагат отслабването

Освен че ви предпазват от преяждане, семената от чиа съдържат полезни мазнини и антиоксиданти, намаляващи натрупването на мазнини в тъканите на организма.

 • Консумирани умерено, стимулират метаболизма, увеличават изразходването на енергия и по-лесното изгаряне на калории.

3. Заздравяват мускулите

Минералите в семената от чиа подобряват здравето на мускулите, особено ако са съчетани с физически упражнения.

 • Тези хранителни вещества, както и висококачествените протеини укрепват мускулите и ускоряват възстановяването на тъканите.

4. Намаляват болката в ставите

Включването на тази храна в ежедневното ви меню намалява риска от хронични болести като артрит и остеоартрит.

 • Причината за това са омега-3 киселините и антиоксидантите, намаляващи инфекциите, свързани с тези проблеми.

5. Подобряват здравето на костите

Висококачествените хранителни вещества в семената от чиа са полезна съставка грижеща се за здравето и укрепваща костите.

 • Тези семена съдържат значително количество калций, намаляващ риска от загуба на костна плътност и появата на заболявания като остеопорозата.
 • Същевременно омега-3 мастните киселини предотвратяват появата на възпаления и намаляват вредното въздействие на свободните радикали.

6. Спомагат храносмилането

Редовната консумация на тези семена е лесен и здравословен начин за поддържане на храносмилането и чревното здраве.

 • Натуралните фибри в семената от чиа се свързват с водата по време на процеса на храносмилане и така улесняват отделянето на отпадните вещества и движението на червата.
 • Те са и полезен пробиотик, който възстановява полезната флора в червата и така предотвратява появата на инфекции в храносмилателния тракт.

7. Грижат се за здравето на сърцето

 • Заради съдържанието си на омега-3 мастни киселини и витамин Е тези семена ни предпазват и от сърдечно-съдови заболявания.
 • Освен това облекчават възпаленията и контролират нивото на лошия холестерол (LDL) и триглицеридите, които водят до появата на редица сърдечни проблеми и заболявания.

8. Подобряват физическата активност

Ако искате да подобрите физическата си активност трябва да консумирате протеини, здравословни мазнини и други хранителни вещества, действащи като гориво за основните системи в организма.

Семената от чиа отговарят на тези изисквания. Затова са една от препоръчваните храни консумирани от атлетите и хората, упражняващи редовна физическа активност.

9. Спомагат детоксикацията на организма

Антиоксидантите в тези вълшебни семена спомагат изхвърлянето на натрупаните в кръвта токсини.

Защитават клетките и оптимизират функционирането на органите на отделителната система, за да поддържат организма ни детоксикиран.

10. Забавят преждевременното стареене

Консумацията на тези семена не само забавя преждевременното стареене на кожата, но и на вътрешните органи в организма.

 • Омега-3 киселините, витамин Е и основните минерали в тях поддържат клетъчното възстановяване. Освен това създават защитна бариера срещу вредното въздействие на свободните радикали от околната среда.

Необходими ли са ви още причини, за да включите семената от чиа в менюто си? Както видяхте те са пълноценна, изключително полезна храна. Подобряваща здравето ни по много начини.

Можете да ги откриете в магазините за био продукти и в супермаркетите. Сами ще се уверите колко полезни са за цялостното ви физическо състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.