Този натурален домашен антибиотик ви предпазва от инфекции

Знаете ли, че е възможно да си приготвите натурален антибиотик у дома?
Този натурален домашен антибиотик ви предпазва от инфекции

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Антибиотик е лекарство, което спира развитието на бактериите, атакуващи организма ви.

Още с откриването си антибиотиците се превръщат в основна част на медицината. И днес те са един от най-добрите и ефикасни начини за контролиране на инфекциите, причинени от болестотворни патогени.

Въпреки това мненията за честото им изписване и прилагане са противоречиви. Причината за това е, че част от химическите им съставки могат да доведат до неприятни странични ефекти при честотата им употреба.

Освен това някои микроорганизми са резистентни към действието на тези лекарства. А това означава, че трябва да се прилагат по-агресивни комбинации от лекарства, за да бъдат преборени.

Това, което малцина знаят е, че съществуват натурални продукти, които имат сходно действие. Тъй като произлизат от природата, те нямат вредното странично действие на традиционните лекарства.

Тези алтернативни продукти могат да бъдат използвани в борбата с най-често срещаните инфекции, като респираторните заболявания или проблемите на отделителната система.

Днес искаме да споделим с вас една лесна и достъпна рецепта, с която ще избегнете тези заболявания.

Опитайте я!

Домашен антибиотик с мед и куркума против инфекции

Комбинацията на мед и куркума се използва още от древността, тъй като антибиотичното и противовирусното й действие засилва естествената реакция на имунната система.

При използването на 100% органични съставки ще се справите със симптомите, причинени от вирусите, бактериите и другите патогени – причинители на болести.

Всяка една от тези две съставки е полезна, а днес ще ги съчетаем в едно лекарство, за да се възползваме от комбинираното им действие.

Първо, нека да разгледаме ползите на всяка една поотделно.

Ползите на меда

Мед като натурален антибиотик
Медът е сладка субстанция, известна с високата си хранителна стойност, която се използва в медицината от векове.

Богат на антиоксиданти, витамини и основни аминокиселини, медът е антибиотична съставка, използвана в хиляди алтернативни лекарства.

Противовъзпалителното му и възстановяващо действие атакува вредното въздействие на свободните радикали върху клетките ви. Освен това укрепва тъканите и повишава образуването на антитела.

Прилаган външно и вътрешно, медът забавя развитието на определени видове бактерии, вируси и гъбички, като по този начин спомага лечението на редица заболявания.

Той е едно от най-добрите лекарства срещу грип и простуда, тъй като ускорява изхвърлянето на храчките и отпушва дихателните пътища.

Ползите на куркумата

Куркума като натурален антибиотик
Куркумата е подправка, идваща от Индия. Изключително ценена е от хилядолетия и използвана в кухнята и алтернативната медицина.

Активната съставка на куркумата – куркуминът, придава характерния й оранжев цвят и действа като натурална противовъзпалителна, антибиотична и болкоуспокояваща съставка.

Това вещество контролира дисбаланса при възпалителните процеси в организма ви, унищожава вредните бактерии и създава защитна бариера срещу патогените, причиняващи инфекции.

Поради все още неизяснени причини, тази подправка притежава повече от 150 терапевтични свойства, които ефикасно се справят с редица болести.

Как да си приготвите този домашен антибиотик

Домашен антибиотик
Това лекарство от мед и куркума, известно в много култури като “златен мед” се грижи за здравето ви по естествен начин, тъй като унищожава бактериите и вирусите.

Много хора го приемат ежедневно, за да подсилят имунната си система. Освен това то ефикасно се справя и с вече възникнали инфекции.

Запомнете, че трябва да го приготвите с висококачествени съставки, защото само така ще се възползвате максимално от ползите му.

Необходими продукти:

 • 4 супени лъжици органичен мед (100 гр.)
 • 1 1/2 супена лъжици куркума на прах (15 гр.)
 • 1 стъклено бурканче с капак
 • 1 малка дървена лъжица

Приготвяне

 • Изсипете меда в стъкленото бурканче и добавете куркумата на прах.
 • Разбъркайте сместа с дървената лъжица, докато двете съставки се смесят добре.
 • Затворете бурканчето плътно и оставете сместа да престои през нощта.

Начин на прилагане:

 • Вземайте по една супена лъжица от лекарството всеки ден, за предпочитане на гладно.
 • За по-лесно консумиране, можете да добавите сместа към половин чаша топла вода.
 • Ако страдате от инфекция, приемайте лекарството три пъти дневно.

Противопоказания

Хората страдащи от камъни в жлъчката или чернодробни заболявания не трябва да приемат това лекарство.

Готови ли сте да се възползвате от този натурален антибиотик? Следвайте стъпките при приготвянето му и победете инфекциите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Maguiña Vargas, C. P. (2018). Uso racional de antibioticos. Uso racional de antibioticos.
 • Pedrique de Aulacio, M. (2002). Determinación De La Sensibilidad De Las Bacterias a Los Antibioticos (Antibiograma). Manual de Metodos Generales.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.