8 причини да включите семена от чиа в диетата си

Търсите ли още причини да опитате семена от чиа? Разберете защо трябва да включите тази суперхрана в режима си на хранене!
8 причини да включите семена от чиа в диетата си
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Невероятните семена от чиа са част от популярна група храни, наречени суперхрани. Наименованието им се дължи на хранителните свойства, които ги отличават от останалите продукти.

Семената от чиа произхождат от Централна Америка. В последните няколко десетилетия придобиха популярност в много части на света благодарение на множеството си полезни за организма качества.

Отличават се с малкия си размер и с вкусния си привкус на ядки. Може да ги съчетаете с други съставки, за да придадете по-специален вкус на ястията си.

Най-любопитното е, че са се превърнали в една от най-предпочитаните натурални добавки за отслабване, заради съдържанието си на фибри, мастни киселини и аминокиселини.

Тяхното действие не е чудотворно. Редовната им консумация обаче може да съдейства за сваляне на килограмите по здравословен начин.

Имайки предвид, че някои от свойствата на семената от чиа все още не са известни, искаме да ви представим все пак 8 причини да започнете да ги консумирате.

Вижте кои са те!

1. Невероятните семена от чиа помагат в грижата за сърцето

страхотните семена от чиа са полезни за сърцето

Преди всичко семената от чиа са здравословен източник на омега 3 мастни киселини. Тези киселини са есенциални хранителни вещества, които предпазват сърцето от въздействията на холестерола и от проблеми с артериите.

Тези полезни мазнини, налични още в храни като рибата, допринасят за премахването на излишните вредни липиди. Освен това повишават нивата на “добрия холестерол” (HDL).

Редовната им консумация спомага за контрола на високото кръвно налягане и проблемите с кръвообращението, произлизащи от него.

2. Подобряват здравината на костите

Есенциалните минерали в тази вкусна храна допринасят за поддържането на костите здрави и силни.

Две супени лъжици (28 г) от тези семена осигуряват 18% от препоръчителния дневен прием на калций. Освен това снабдяват организма ви с калий и магнезий.

Усвояването на тези минерали понижава риска от преждевременно износване, загуба на костна плътност и други увреждания, свързани със стареенето и свободните радикали.

3. Семената от чиа подпомагат отслабването

семена от чиа за отслабване

Ако добавите малко количество семена от чиа към диетата си, ще можете да наблюдавате любопитни резултати що се касае до отслабването.

Фибрите и антиоксидантите в тях предотвратяват натрупването на мазнини в телесните тъкани. Освен това помагат да елиминирате вече акумулираните мазнини.

Нещо повече, ако ги прибавите към салатите или шейковете си, те ще удължат чувството ви за ситост, предотвратявайки прекомерния прием на калории.

4. Помагат ви да увеличите мускулната си маса

Значителните количества есенциални аминокиселини в тази храна допринасят за увеличаване на мускулната маса.

Тези протеини се усвояват лесно от организма. Тъй като повишават енергийните нива, те са идеални за подобряване на физическите ви постижения.

5. Семената от чиа се грижат за доброто храносмилане

семена от чиа за добро храносмилане

Диетичните фибри в състава на семената от чиа са идеални за поддържането на храносмилателните процеси. Това важи особено в случаи на запек или синдром на раздразненото дебело черво.

Ежедневната им консумация допринася за контролиране на подуването в храносмилателния тракт. Освен това подобрява тази част от храносмилателната система и улеснява отделянето на отпадъците, които обикновено се натрупват в нея.

Също така чиата е чудесна добавка за регулиране pH на бактериалната флора. Причината за това е, че подпомага полезните чревни бактерии.

6. Облекчава болките в ставите

Съдържанието на омега 3 в тази храна оказва противовъзпалителен ефект, който съдейства за облекчаване на болките в ставите.

Тези хранителни вещества, заедно с антиоксидантите, понижават риска от проблеми с подвижността и артрит.

7. Страхотните семена от чиа ви дават енергия

семена от чиа за сутрешна енергия

Есенциалните мастни киселини и протеините в тези семена дават на организма ви голяма доза енергия. Това ви помага да извършвате по-добре задачите си през деня.

Семената от чиа се препоръчват за спортистите и за хората с натоварваща физическа работа. Това се дължи на факта, че премахват умората и повишават физическата и умствената продуктивност.

Освен това антиоксидантните съединения в тази храна са полезни за възпрепятстване на клетъчните увреждания, причинени от свободните радикали от околната среда.

Също така съдържащите се в тези семена омега 3, витамин Е и аминокиселини оказват защитен ефект върху клетките. По този начин подобряват клетъчната активност, предотвратявайки преждевременното стареене.

8. Предотвратяват дехидратацията

Най-интересната характеристика на семената от чиа е, че са способни да абсорбират между 10 и 12 пъти повече вода от собствения си обем. Това тяхно свойство е полезно за предпазване от дехидратация.

В допълнение към това, съдържащите се в тях калий и магнезий спомагат да се балансират нивата на електролитите в организма, които са склонни към дисбаланси при прекомерна загуба на течности.

Успяхме ли вече да ви убедим? Ако все още не сте опитвали семена от чиа, не се колебайте да си ги закупите от близкия магазин или билкова аптека. Добавете малко количество от тях към любимите си ястия и се възползвайте от полезните им свойства!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sharp RP., Gales BJ., Sirajuddin R., Comparing the impact of prescription omega 3 fatty acid products on low density lipoprotein cholesterol. Am J Cardiovasc Drugs, 2018. 18 (2): 83-92.
  • Stokes T., Hector AJ., Morton RW., McGlory C., et al., Recent perspectives regaarding the role of dietary protein for the promotion of muscle hypertrophy with resistance exercise training. Nutrients, 2018.
  • Sibille KT., King C., Garret TJ., Glover TL., et al., Omega 6: omega 3 PUFA ratio, pain, functioning, and distress in adutls with knee pain. Clin J Pain, 2018. 34 (2): 182-189.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.