Как реагира тялото на семена от чиа и лимонов сок

Помага да отслабнете, да се грижите добре за сърцето костите и е супер лесна за приготвяне
Как реагира тялото на семена от чиа и лимонов сок
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Прегледано и одобрено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Смесването на семена от чиа и лимонов сок е натурално средство, което стана много популярно благодарение на високото съдържание на основни хранителни вещества и лечебни свойства.

Това е освежаваща напитка с диуретичен и детоксикиращ ефект. В допълнение към насърчаването елиминирането на токсините от тялото, тя също може да ви помогне да отслабнете по здравословен начин.

Освен това съдържа значителни количества антиоксиданти, които предпазват клетките от оксидативен стрес и отрицателните ефекти на свободните радикали. Това намалява риска от развитие на някои хронични заболявания.

Тази комбинация също е източник на основни аминокиселини и мастни киселини, които ви дават енергия, за да подобрите умствените и физическите си функции.

Благодарение на съдържанието на естествени фибри, тя е чудесна за поддържане на добро храносмилане и контролиране на натрупването на холестерол.

Тъй като много хора искат да започнат да я добавят към диетата си, искаме да опишем подробно ползите й заедно с проста рецепта, която може да приготвите у дома.

Разберете кои са те!

Как семена от чиа и лимонов сок подобряват сърдечно-съдовото здраве

подобрете сърдечното здраве със семена от чиа и лимонов сок

На първо място, пиенето на семена от чиа и лимонов сок е чудесен начин да защитите сърдечно-съдовата система. В крайна сметка съдържа омега-3 мастни киселини за контролиране на високото кръвно налягане и възпаление.

Тези полезни мазнини в допълнение към антиоксидантите улесняват прочистването на артериите и контролират кръвното налягане.

Помага да отслабнете

След това едно от най-интересните предимства на тази комбинация е нейната способност да регулира апетита и да поддържа загубата на тегло.

Диетичните фибри и антиоксидантите стимулират елиминирането на мастната тъкан. Освен това те предотвратяват натрупването на отпадъци и мазнини.

Грижи се за храносмилането

редовната консумация на напитката със семена от чиа и лимонов сок помага за храносмилането

Редовната консумация на тази здравословна напитка е чудесна алтернатива за борба с проблемите на храносмилането като запек или синдром на раздразнените черва.

Съдържанието на диетични фибри насърчава елиминирането на токсините и контролира възпалението и излишната киселинност.

В допълнение към това, основните хранителни вещества са идеални за защита на деликатната флора на червата.

Дава енергия

Когато започнете деня си с напитка от семена от чиа и лимонов сок това може значително да подобри нивата на производителност.

Като цяло тези две съставки ще ви помогнат да поддържате физическата и умствената функция.

Защитава здравето на костите

защитете гръбначния стълб със семена от чиа и лимонов сок

В допълнение към антиоксидантите и протеините, тази лечебна напитка осигурява високо съдържание на основни минерали, които спомагат за поддържането на здравето на костите ви.

Тя е чудесен източник на калций. Това е минерал, който укрепва костите и предотвратява преждевременното увреждане.

Също така съдържа калий и магнезий. Те са необходими, за да се предотврати възпалението и да се предотврати увреждането, свързано със стареенето.

Помага за облекчаване на болката

Ако сте изпитвали повтарящи се мускулни или ставни болки, тази смес от семена от чиа и лимонов сок може да бъде най-големия ви съюзник в борбата с тях.

Това се дължи на съдържанието на омега-3 и есенциални аминокиселини. Те действат като мощен противовъзпалителен агент, който намалява болката.

Предотвратява дехидратацията

предотвратете дехидратацията със семена от чиа и лимонов сок

Пиенето на тази напитка всеки ден е естествен и здравословен начин да се избегне дехидратацията и свързаните с нея състояния.

Както чиа, така и лимонът съдържат есенциални минерали, които запълват тялото с електролити, когато загубите много течности.

Как да я приготвите

Ако искате да започнете да се наслаждавате на предимствата на това чудесно лекарство, следвайте тези лесни стъпки, за да го приготвите у дома:

Съставки

 • 1 супена лъжица семена от чиа (10 гр.)
 • 1 чаша вода (200 мл.)
 • Сокът от половин лимон
 • 1 супена лъжица мед (25 гр., по избор)

Приготовление

 • Добавете семената от чиа към чашата с вода и я оставете да престои от 1 до 2 часа, докато се получи желатинова консистенция.
 • Изцедете лимоновия сок и го прибавете към напитката.
 • Ако искате, може да смесите тази смес в блендер, докато получите гладка смес.
 • Ако предпочитате да подсладите напитката си, добавете супена лъжица мед.

Как да я пиете

 • Пийте чаша семена от чиа и лимонов сок в средата на сутринта.
 • Може по избор да повторите това преди всяко основно хранене.

Готови ли сте да опитате и вие? Ако все още не сте имали възможност да опитате тази натурална напитка, продължете и я пригответе у дома, за да видите колко добре ще ви накара да се чувствате!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, Deane KH, AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 18;7(7):CD003177. doi: 10.1002/14651858.CD003177.pub3. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2018 Nov 30;11:CD003177. PMID: 30019766; PMCID: PMC6513557.
 • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.
 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.