Защо боледуваме по-често през зимата? Проучване разкрива нови подробности

Група учени наскоро откри повече за биологичните причини, поради които боледуваме по-често през зимата, отколкото през другите сезони. Научете всичко по темата тук!
Защо боледуваме по-често през зимата? Проучване разкрива нови подробности
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

Факт е, че хората боледуват повече през зимата, отколкото през другите сезони. А скорошно проучване разкрива непубликувани подробности по темата.

Винаги се е смятало, че когато температурите паднат, вирусите като грипа имат по-голямо въздействие, защото се скупчваме на закрито. Това означава, че ако човек вече се е заразил, болестта се предава по-лесно на другите.

Но това, което изследователите от екипа в Масачузетската болница за очи и уши и Североизточния университет предполагат, е, че има биологични причини зад феномена. Искате ли да знаете повече? Прочетете следващите редове!

Защо боледуваме по-често през зимата – студените сезони влияят на имунния отговор на носа

Резултатите от изследването , което цитираме, сочат, че през зимата боледуваме по-често, тъй като ниските температури значително влияят на имунния отговор на носа. Когато в околната среда има вирус, като например грипния вирус, неговите частици могат да навлязат през този орган по два различни начина:

 1. Чрез вдишване.
 2. Чрез директен контакт.

Носът е една от първите точки на контакт между външния свят и вътрешността на тялото.

~ Dr. Benjamin Bleier, съавтор на изследването, публикувано в The Journal of Allergy and Clinical Immunology ~

През 2018 г. самият д-р Блейер и екип от учени откриха, че когато клетките в предната част на носа открият бактерии, те освобождават милиарди малки торбички, съдържащи течност. Известни като извънклетъчни везикули (EVs), те се придвижват бързо в слузта, за да заобиколят и атакуват бактериите, преди да имат шанс да заразяват.

На практика тяхната функция е да убиват бактериите, преди те да могат да ви заразят и да ви разболеят. Именно това откритие накара групата учени да проучат процеса по-нататък.

Това накара екипа ни да анализира дали същият отговор е възникнал при някои от вирусите, които причиняват често срещани инфекции на горните дихателни пътища, като обикновена настинка.

~ Dr. Bleier ~
защо боледуваме по-често през зимата
Според проучването боледуваме по-често през зимата, защото студът влияе на имунния отговор на носа.

Защо боледуваме по-често през зимата? Качеството на EV намалява със студа

Предполагайки, че имунният отговор на носа е компрометиран от настинка, Блейер и неговият екип започнаха ново изследване.

За да тестват подхода си, те изложиха носните тъкани на температури от 39,9 градуса по Фаренхайт (4,4 градуса по Целзий). Те открили, че това води до намаляване с около 9 градуса по Фаренхайт (5 градуса по Целзий) в температурата на тъканите, което засяга имунната система. Понижаването значително намалява вродения имунен отговор.

Броят на извънклетъчни везикули, освободени при тези условия, намалява с повече от 40% и качеството им беше засегнато. Намаленият отговор ще направи вируса по-способен да се прикрепи към назалните клетки.

Това е първото изследване, което поднася биологично обяснение

Дълги години се приемаше за даденост, че боледуваме по-често през зимата. Това изследване обаче е първото, което се занимава с биологични фактори, за да обясни защо.

Блейер и неговият екип смятат откритията си за много значими. Доколкото им е известно, това изследване е първото, което предлага биологично обяснение на феномена и служи като основа за разбиране и предотвратяване на инфекции на горните дихателни пътища като настинки, грип и COVID-19.

Важно е, че използваните назални клетки са дарени от доброволци и отгледани в лаборатория.

Тоест хората не е трябвало да бъдат пряко изложени на вирусите. Бяха симулирани естествените условия в носа. Освен това имаше температурни вариации, за да се наблюдават по-добре промените в имунния отговор.

Засега се чака напредък в експеримента върху доброволци, за да се потвърди по-добре изложената хипотеза, ако отговорът се окаже същият като симулирания. Въпреки всичко, това вече е пробив в контрола на често срещаните зимни респираторни заболявания.

Група учени откриха биологичните причини, поради които боледуваме по-често през зимата, отколкото през другите сезони.
Проучването потвърждава биологичната причина, поради която боледуваме повече през зимата. И отговорът изглежда се крие в температурата.

Въпреки напредъка, превантивните мерки срещу грипа все още са в сила

Според клиниката в Кливланд грипът е инфекция на горните дихателни пътища, която засяга носа, устата, гърлото и белите дробове. Симптомите варират от човек на човек, но има някои, които се повтарят:

 • Треска
 • Кихане
 • Сълзящи очи
 • Хрема
 • Главоболие
 • Болки в тялото
 • Умора и изтощение
 • Кашлица и болки в гърлото
 • Втрисане и изпотяване
 • Гадене и загуба на апетит

Грипът няма специфично лечение, но има редица лекарства за облекчаване на симптомите.

Има ваксина, която се прилага превантивно срещу грип, която се предлага под формата на инжекция или спрей за нос. Целта е да изложи тялото на атенюирания вирус, така че тялото да развие антитела.

Освен поставянето на ваксината и спазването на предложената лечебна схема е важно и честото миене на ръцете за профилактика. Също така е важно да се храните здравословно, да спортувате и да се хидратирате правилно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Benjamin S. Bleier; Di Huang; Maie S. Taha; Ángela L. Nocera; Anan D. Workman; Mansoor M. Amiji. Cold exposure impairs extracellular vesicle swarm–mediated nasal antiviral immunity. The Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2022.  DOI:https://doi.org/10.1016/j.jaci.2022.09.037

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.