Миенето на ръцете: най-големият враг на коронавируса

През последните няколко дни, лекарите и учените обясниха защо миенето на ръцете е един от най-важните начини за избягване разпространението на коронавируса.
Миенето на ръцете: най-големият враг на коронавируса

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

През последните седмици, страха и фалшивата информация са се разпространили около света заедно с новия коронавирус (COVID-19). Като резултат, лекарите, учените и здравните власти подчертават важността от прилагането на предпазни мерки. Което ни води до най-големия враг на коронавируса: миенето на ръцете.

Чрез Twitter, специалисти като Алберто Сицилия, доктор по теоретична физика и Пали Тордарсън, професор по химия от Университета в Южен Уелс, са обяснили защо сапунът е един от най-добрите варианти срещу този вирус, който е изправил цялата планета нащрек.

Защо миенето на ръцете е най-големият враг на коронавируса?

Миенето на ръцете: две ръце и сапун на мивка

Съставките в сапуна могат да унищожават липидите на външната мембрана на вирусите. Следователно, това е един отличен продукт, когато става въпрос за унищожаване на тези микроогранизми.

Гореспоменатите специалисти обясняват, че като цяло, всички вируси са „микроскопични същества“, които имат нуждата да се настанят в човешките клетки. Това е единственият начин, по който могат да се размножат, тъй като те не могат да се размножават самостойно.

Коронавирусът, по-конкретно, съдържа три елемента. Те са:

  • Генетичен материал (РНК)
  • Някои протеини, които позволяват на вируса да се прикачи към човешките клетки
  • Една дебела външна мембрана, която служи за защита. Това е последният елемент, който прави миенето на ръцете със сапун най-добрата защита срещу коронавируса.

Съставът на сапуна се състои от соли със съставки, подобни на соли, познати като амфифили. Те могат да имат структури подобни на липидите в мембраните на вируса.

Следователно, споменатите молекули се конкурират с мембраните на вируса. Това помага за разпадането на мембраните, за да се унищожат тези микроорганизми. Всъщност, вирусът не е живо същество, но може да остане активен извън тялото за часове или дори дни.

Това обяснява защо миенето на ръцете със сапун е толкова важно за защита срещу коронавируса… И не само коронавируса, а и много други бактерии, причиняващи болести. Ето защо специалистите са толкова категорични за миенето на ръцете ви като предпазна мярка срещу разпространяването на този заразен агент, причиняващ толкова много паника.

Може ли миенето на ръцете със сапун да убие коронавируса?

Сапунът помага за разпадането на дебелия външен слой, който предпазва вирусите. Следователно, той „пада като тесто карти и умира“, твърдят експертите. Обаче, както посочихме, вирусите всъщност не са живи същества и следователно, не умират наистина. По-скоро, те се унищожават с помощта на сапун и правилно миене на ръце.

Д-р Дан Макджий, педиатър в болницата Хелън Девос в Гранд Рейпидс, Мичиган, говори за миене на ръце в интервю за TODAY. Според МакДжий, ”Миенето на ръце е вторият най-добър начин за предотвратяване на зараза. Първият най-добър начин е да се ваксинирате- ако има такава.”

Но, достатъчно ли е миенето на ръцете? Може би, не напълно. Обаче, научните проучвания са доказали ролята си при предотвратяването на заразните болести. Според проучване, публикувано в Cochrane Database of Systemic Revisions , миенето на ръцете помага за забавяне разпространението на болестта.

Още повече, според същия източник, този навик може да намали опасността от прихващане на дихателна болест с 54%. Освен това, се увеличава ефекта от всеки друг вариант. Най-новите проучвания подкрепят тези твърдения, включително това от Технологичния институт в Масачузетс.

В проучването, учените открили, че подобряването на честотата на миенето на ръце сред пътниците, които посещават 10 от най-големите летища в света, е решаващ фактор за намалението на разпространението на много болести от заразен произход.  

Сапун или дезинфектант за ръце? Кое е по-добро?

Антибактериален гел: снимка на гел

Много хора мислят, че използването на дезинфектант за ръце е най-добрият вариант. Но истината е, че не е по-важно от миенето на ръце когато става въпрос за почистване и дезинфектиране на вашите ръце. Всъщност, можете да използвате всякакъв вид сапун.

Щателното миене на ръце е една от най-важните мерки за предотвратяване на инфекция и разпространяването на зарази като коронавирус. Обаче, поради страха, който се е разпространил по света поради тази болест, много хора са на мнението, че дезинфектантите за ръце са по-добро защитно средство срещу вируса.

Колко истина има в това твърдение? Добре, здравните специалисти и власти като центръра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) поставя на първо място използването на сапун. Към днешна дата, няма доказателства, твърдящи, че антибактериалните сапуни са по-важни от нормалните варианти на сапуна при предотвратяването на болестите.

Обаче, ако нямате сапун и вода, използването на дезинфектант за ръце, съдържащ поне 60% алкохол може да бъде полезно. Още повече, в места като работното място, може да бъде добра идея използването на дезинфектантни кърпички. Проблемът е, че хората подценяват използването на сапуна. Същевременно, употребата на дезинфектанти става абсурдна, до там, че стават прекалено скъпи.

Изберете да използвате сапун

Имайки предвид всичко от горното, важно е да разберете, че миенето на ръцете със сапун е най-добрият вариант; много по-лесно е за намиране. Всъщност, можете да използвате всеки един от вариантите му: течен, твърд, ароматен, сапун за чинии, сапун предназначен за мъже, сапун предназначен за жени… с други думи, всякаква форма на сапун.

Това, което е най-важно, е вие да имате предвид, че трябва да използвате сапун с вода за поне 20 секунди. Още повече, трябва да миете ръцете си толкова често колкото се налага, поне 5 пъти на ден. Също така, уверете се, че търкате и двете ръце едновременно, миете китките и между пръстите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Jefferson, T., Del Mar, C. B., Dooley, L., Ferroni, E., Al-Ansary, L. A., Bawazeer, G. A., … Conly, J. M. (2011). Physical interventions to interrupt or reduce the spread of respiratory viruses. The Cochrane Database of Systematic Reviews, (7). https://doi.org/10.1002/14651858.CD006207.pub4
  • Christos Nicolaides, Demetris Avraam, Luis Cueto‐Felgueroso, Marta C. González, Ruben Juanes. Hand‐Hygiene Mitigation Strategies Against Global Disease Spreading through the Air Transportation Network. Risk Analysis, 2019; DOI: 10.1111/risa.13438

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.