Вирусите и бактериите: какви са разликите между тях?

Лесно е да се объркат вирусите и бактериите. Обаче, има няколко разлики между тях. Знаете ли какви всъщност са те? Каним ви да разберете как тези микроогранизми ни засягат и какво ги различава.
Вирусите и бактериите: какви са разликите между тях?

Последна актуализация: 31 декември, 2021

Вирусите и бактериите са микроорганизми, създаващи инфекции и съсипващи тялото ни. Вярно е, че понякога е трудно да се разбере причината за някои инфекции, имайки предвид приликите им. Но истината е, че тези два микроорганизма са много различни.

Сега като сме по средата на една глобална пандемия, причинена от вирус (COVID-19), е важно да разберем по-внимателно характеристиките, които различават вирусите от бактериите. В следващите параграфи ще ви дадем подробностите, които трябва да знаете.

Основни разлики между вирусите и бактериите

Една от главните разлики между вирусите и бактериите е, че вирусите са по-вредни за здравето ни и винаги причиняват болести. Има много бактерии, които съставят част от телата ни. Това е случаят, например, с бактериите, поддържащи pH на нашия храносмилателен тракт (чревна флора).

Въпреки че невинаги има само черно и бяло. Една неконтролируема популация на бактерии в нашето тяло и някои патогенни бактерии наистина причиняват болести. Също така, благодарение на научния напредък, някои вируси, известни като бактериофаги, се използват за лечение на определени болести.

Вирусите и бактериите: лаборантка изследва бактериална култура

Има някои разлики между вирусите и бактериите. Бактериите невинаги са вредни и могат да съставят част от тялото ни.

Какви са разликите в структурата на вирусите и бактериите?

Бактериите са независими микроорганизми. Това означава, че имайки предвид тяхната сложност и репродуктивни свойства, те могат да оцеляват самостоятелно. Но това не е така при вирусите. Не е напълно ясно дали вирус извън по-сложна клетка може да оцелее.

Вирусите нямат нужните „органи“ за метаболизъм. Те също така се нуждаят от клетка, която функционира като гостоприемник, за да може да се възпроизвеждат. Следователно, те не са функционални на индивидуално ниво и винаги се нуждаят от по-напреднал организъм, за да оцелеят.

Вирусите и бактериите са също различни по отношение на размера им. Бактериите са почти 100 пъти по-големи от вирусите. Това означава, че можем да ги видим с оптичен микроскоп. Но, за да наблюдавате вируса, трябва да използвате електронен микроскоп.

Разликата в размера също има общо със сложността на всеки организъм. Бактериите съдържат бактериална стена и цитоплазма, с всички техни органели вътре. Вирусите се състоят само от генетичен материал и външна протеинова мембрана.

Как ни влияят вирусите и бактериите?

Отделно от бактериите, които вече съставят част от тялото ни, бактериите и вирусите си преправят път вътре. Те го правят чрез устата ни, носа, раните по кожата ни, определени ухапвания от насекоми и т.н.

Веднъж щом са в телата ни, нашата имунна система може да реагира адекватно и да предотврати всякакви последици. Или, от друга страна, микроорганизмите могат да причинят инфекции или болести. Вирусите засягат тялото ни, унищожавайки или убивайки клетките, като се прикрепват към тях и се възпроизвеждат.

Бактериите, обаче, причиняват щети като консумират ресурсите на клетките в телата ни и произвеждайки токсични вещества. Тези вещества са познати като токсини. Докато инфекциите, причинени от вирусите, са систематични, бактериалните инфекции почти винаги започват като локализирани.

Крайната патология и симптоми ще зависят, на първо място, от вида на вируса или бактерията. Но те също зависят от състоянието на имунната система на гостоприемника и общите характеристики на заразения.

Микроскопски образ на вирус

Вирусите и бактериите могат да причинят усложнения на здравето. Следователно, трябва да обърнем внимание на всякакви признаци на зараза.

Как да лекувате всеки организъм

Обикновено, нашата имунна система е отговорна за преборването на инфекциите, причинени от вируси и бактерии. Колкото по-добре работи нашата имунна система, толкова по-бързо и ефективно ще контролира нахлуването. По същия начин, ние имаме и външна „помощ“.

Срещу бактериите, имаме антибиотици, които са лекарства, които действат срещу клетъчната стена на бактериите и срещу механизма им на възпроизвеждане. Всеки вид бактерия ще реагира на определени антибиотици. Тъй като вирусите нямат клетъчна стена или техни начини на възпроизвеждане, антибиотиците са неефективни срещу тях.

Освен антибиотиците, имаме и ваксини. Ваксините могат да работят срещу вируси и бактерии. Те се състоят от мъртви микроорганизми или частици от неактивни микроорганизми. Всяка ваксина поставя нащрек нашата имунна система за конкретен патоген, за да се реагира бързо и ефективно.

Вирусите мутират много по-бързо и лесно, за да се приспособят към организмите, към които искат да се прикрепят. Следователно, е по-лесно да се разработи ваксина, която е по-дълготрайна и ефективна срещу тях. Един пример е грипа – всяка година учените разработват нова ваксина срещу грип.

Накрая, за преборване на вирусите имаме също така наречените антивирусни средства. Те действат по начин, който е много подобен на антибиотиците, но действието им е фокусирано върху различни части от вируса.

Заключение: Какво трябва да знаете

Въпреки, че на клинично ниво бактериите и вирусите изглеждат сходни и имат подобни симптоми, те всъщност имат много разлики. Както винаги, ако се съмнявате в инфекция или имате някакви симптоми, трябва да се консултирате с медицински специалисти. Един лекар ще може да постави правилната диагноза и да предложи най-добрия начин за лекуване.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.