Как да преодолеем настинката вкъщи без лекарства?

Можете да преодолеете настинката у дома с няколко прости съвета и природни средства. Продължете да четете, за да разберете повече.
Как да преодолеем настинката вкъщи без лекарства?
Sergio Alonso Castrillejo

Написано и проверено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Последна актуализация: 10 януари, 2022

В тази статия бихме искали да споделим нашите шест съвета за преодоляване на настинката у дома без лекарства. Можете да облекчите тези често срещани вирусни инфекции, като следвате няколко прости насоки, с домашни лекарства по ваш избор и най-вече с много почивка. Тя е най-необходима.

Възпалението на горните дихателни пътища може да причини много болка и дискомфорт, докато трае настинката. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да облекчите симптомите и да ускорите лечебния процес.

Шест съвета за преодоляване на настинката у дома

1. Стойте далеч от антибиотиците

Първо, бихме искали да се уверим, че знаете, че настинката е вирусна инфекция, така че би било безполезно и дори вредно да продължите да приемате антибиотици. Те са полезни само за лечение на бактериални инфекции.

Ако обаче не сте сигурни дали имате вирус или бактериална инфекция, не забравяйте да посетите лекар.

Основният симптом на настинка е възпалението на горните дихателни пътища. Може да засегне носа, гърлото, трахеята, ларинкса, синусите и дори ушите. По този начин, лекарствата или медикаментите, които трябва да приемате, трябва да облекчат дискомфорта в областта на дихателната система.

2. Основни съставки за преодоляване на настинката у дома

Лечение на настинката с природни средства

Някои природни средства могат да ви помогнат да преодолеете настинката си у дома. Тези лечебни вещества се открояват със своите антивирусни, деконгестантни или отхрачващи свойства:

 • Джинджифилът е отхрачващо средство, което осигурява много топлина на тялото и насърчава преминаването на инфекцията.
 • Можете да смачкате, дъвчете или нарежете чесън, за да си набавите алицин. Там се съдържат неговите имуностимулиращи свойства. Това е мощно лекарство срещу вируси.
 • Канелата е отхрачващо, противовъзпалително и антивирусно средство.
 • Лимонът и липата са с високо съдържание на витамин С и са мощни деконгестанти.
 • Лютият червен пипер в малки количества укрепва имунната система, а също така е и деконгестант.
 • Медът облекчава кашлицата ви, като разхлабва и улеснява изхвърлянето на слуз.
 • Женското биле, наричано още сладък корен или сладник, е отхрачващо и антивирусно средство, облекчава кашлицата, а също и възпаления и раздразнения.

3. Хидратацията е от съществено значение за преодоляване на настинката у дома

Друго съществено нещо, което трябва да направите, за да преодолеете настинката у дома е да останете добре хидратирани. Ще ви помогне да втечните слузта и храчките и следователно да облекчите задръстването.

Освен пиенето на вода, можете да си приготвяте и отвари, като използвате някое от изброените по-горе растения. Ако не искате просто да пиете вода и чай, можете също да увеличите приема на течности, като ядете пресни плодове, супи и сокове.

4. Поддържайте дихателните си пътища влажни

Висока температура

Друг съвет за преодоляване на настинките у дома е да поддържате дихателните си пътища влажни. Това е много полезно, когато имате суха кашлица и дразнене в гърлото, наред с други предимства.

Един от начините за това е използването на стаен овлажнител. Някои дори ни дават възможност за добавяне на етерични масла. Тези, които действат най-добре са евкалипт, лимон, бор и риган.

Друг начин да направите това е да застанете над тенджера с вряща вода, от която излиза пара, за да отворите, изчистите и овлажните директно дихателните си пътища.

5. Почивка

Настинката е знак, че имунната ви система е слаба и че трябва да почивате. Можете да преминете през нея, без това да ви създава огромно неудобство. Мислете за това като за пречистващ процес, който организмът ви прави от време на време.

Когато се насилите да поддържате обичайната си рутина, всичко, което ще направите, е да влошите симптомите си и да удължите настинката си. Излагате се на по-висок риск от допълнителни усложнения.

Използвайте времето си, за да си починете, за да се отпуснете и да се насладите на „мини ваканцията“ колкото е възможно повече. Пийте билкови отвари, стойте на топло и избягвайте всякакви промени в температурите. Почивайте толкова дълго, колкото е необходимо на тялото ви. Опитайте се да не излизате и не пийте и не пушете, ако обикновено го правите.

6. Отидете на лекар, ако …

Преборете настинката у дома без лекарства.
 • … лицето с настинката принадлежи към група с висок риск като бременни жени, бебета, деца под 5 години и пациенти с ХИВ / СПИН, както и неимунизирани имигранти, мобилно население и пътешественици.
 • Не можете да дишате..
 • Слузта, която изхвърляте, е жълта, зелена, розова или с друг цвят, освен белезникав.
 • Усещате болка или дискомфорт в ушите си.
 • Има температура по-висока от 38.8 ℃ , особено ако продължава повече от 4 дни или се появява отново, след като вече е изчезнала.
 • Имате повече симптоми от тези на обикновена настинка или изпитвате голям дискомфорт.
 • Вашата кашлица не отшумява с течение на дните или става по-силна.

Можете да преодолеете настинките у дома, ако следвате тези прости съвети, като същевременно позволявате на тялото си да си почине. Естествените лекарства могат да ви помогнат да се почувствате добре след няколко дни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Nair, S. S., Pharande, R. R., Bannalikar, A. S., & Mukne, A. P. (2015). In vitro antimycobacterial activity of acetone extract of Glycyrrhiza glabra. Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research.
 • Oduwole, O., Meremikwu, M. M., Oyo-Ita, A., & Udoh, E. E. (2014). Honey for acute cough in children. Evidence-Based Child Health. https://doi.org/10.1002/ebch.1970
 • Saeed, S., & Tariq, P. (2008). Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum L.). International Journal of Biology and Biotechnology.
 • González Requejo, Á. (2015). Catarro de vías altas.
 • Luis, J., & Bañuelos, V. (2017). Infecciones agudas de la vía aérea superior. In Neumología clínica.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.