Кога да започнем да се тревожим за главоболието?

· 29.03.2017
В повечето случаи то е безопасно и се свързва с умора, напрежение и хормонални промени.

Главоболието се възприема за нещо нормално в живота. Без съмнение е добре известен и обезпокоителен враг, който през повечето време си отива сам, без особени усложнения.

Съществуват и други видове, при които не се постига чувство на облекчение след прием на болкоуспокояващо хапче, а се създава още по-омаломощаващ дискомфорт.

Това е често срещана реалност. Тук определено говорим за мигрена, или иначе казано хронично главоболие, което силно влошава качеството и начина ни на живот.

Така че… Кога започваме да се притесняваме за главоболието? Може ли то да е симптом на нещо по-сериозно? Това е нещо, за което трябва да помислим.

Вземайки предвид тази информация, надолу ще ви представим трите симптома, с които би трябвало всички да сме добре запознати.

Главоболие: Кои фактори да имаме предвид, независимо от сериозността на проблема

От университета в Харвард са направили интересно проучване относно главоболието. За да ви успокоим, на първо място е достатъчно да отбележим, че в почти 95% от случаите на това болезнено състояние не се съобщава за какъвто и да е симптом на някоя от смъртоносните болести.

Въпреки това, голям процент от това състояние причинява омаломощаване. Болестите като мигрена, лупус, депресия и артрит са подобни състояния, в които главоболието присъства активно.

Знаем, че никой не умира в следствие единствено на тези болести, но качеството на живот драстично се снижава. Поради тази причина, тези така потайни болести попадат под названието „социално невидими заболявания“.

Те безсъмнено представят едни по-сложни реалности. Въпреки това е важно да знаем как да разграничим до каква степен това е главоболие или се превръща в мигрена, която ни предупреждава за нещо друго.

Нека разгледаме трите отличителни черти, които е важно да имаме предвид.

Вижте и: Как да спрем мигрената незабавно

1. Кога да се тревожим за главоболието

От университета в Харвард са публикували в проучването, за което споменахме по-рано, серия от отличителни черти, за които винаги да се оглеждаме когато ние, или някой в обкръжението ни страда от главоболие.

Запишете си:

 • Усещате промяна в главоболието. Което означава, че ако до определен етап от време това, което е представлявало остра болка, която изчезва след прием на аналгетици, а сега не отшумява, то трябва да се консултираме с лекар относно това.
 • Трябва да потърсите помощ ако изпитвате това, което е известно като „най-лошото главоболие на живота ви“ (симптоми на пристъпи).
 • Ако болката се увеличава при кашляне или при движение, това също не е нормално.
 • Трябва да помислим също дали болката ни пречи да изпълняваме ежедневните си задачи.
 • Някои хора пък стават агресивни или раздразнителни, щом страдат от главоболие. Това също не е нормално.
 • Внимавайте при поява на треска или схващане на врата.
 • Ако наред с това изпитвате проблеми със зрението, говора, усещате слабост, замайване или зачервяване на очите трябва непременно да посетите спешния кабинет.
 • Лекарите предупреждават също, че не е нормално болката да се появява внезапно през нощта.
 • Ако усещате, че главата ви ще експлоадира и болката не отшумява, ще се наложи да отидете до спешното веднага.

2. Главоболия и пристъпи

Безсъмнено, щом стане въпрос за главоболието като симптом, нещото от което най-много се страхуваме е мозъчният удар. Пристъпите засягат както младите, така и не чак толкова младите. Няма да е в повече като мярка за сигурност да запомните тези шест знака за предупреждение:

 • Изведнъж усещаме спад на силата на едната от двете ни страни: ръка, крак или половината на лицето.
 • Точно както споменахме по-рано, чувството е все едно изпитваме едно от най-ужасните главоболия на живота си.
 • Усеща се силно гъделичкане по лицето, ръка или крак (от едната страна на тялото).
 • Губим зрението на едното око.
 • Затрудняваме се в говоренето и в това другите да ни разбират.
 • Чувство на световъртеж, нестабилност или загуба на баланс от едната страна са често изпитвани симптоми, предхождащи пристъп.

„Демонът на главоболията“

Препоръчваме: Как мигновено да спрем мигрената със… сол

Наясно сме с последиците от мигрената и тежките главоболия, но според това, което невролозите и пациентите, страдащи от това казват, че пиковите главоболия са най-тежки.

Най-често срещано при преминаването през това състояние е това, че се плашим и започваме да мислим, че „нещо лошо“ се случва. За всеки случай, помнете, че не е смъртоносно.

За сметка това е болезнено и може да „парализира“ живота ни за няколко часа, но, както казахме многократно, зад него не се крие никаква смъртоносна болест.

 • Пиковите главоболия засягат 1% от населението, най-вече мъжете.
 • Те представляват силна и обезоръжаваща болка, която може да продължи от 15 до 90 минути, както и да се появи многократно през деня.
 • Тази болест се свързва с малки проблеми на хипоталамуса и циркадния ритъм. Понякога начинът ни на живот, стресът, безсънието и работата, взети заедно водят до този проблем.

За да заключим, ще кажем, че главоболието е безопасно в повечето случаи и се свързва с умора, напрежение и дори хормонални промени.

Въпреки това, ако заради него се променя ежедневния ви начин на живот или пък съпътстващо с други симптоми като тези, за които споменахме тук, то тогава не се колебайте да се консултирате с лекаря си за по-добро диагностициране.

В тези случаи главоболието се явява симптом на нещо, за което трябва да научим.