Кога да започнем да се тревожим за главоболието?

30.01.2019
В повечето случаи то е безопасно и се свързва с умора, напрежение и хормонални промени.

Главоболието се възприема за нещо нормално в живота. Без съмнение е добре известен и обезпокоителен враг, който през повечето време си отива сам, без особени усложнения.

Съществуват и други видове, при които не се постига чувство на облекчение след прием на болкоуспокояващо хапче, а се създава още по-омаломощаващ дискомфорт.

Това е често срещана реалност. Тук определено говорим за мигрена, или иначе казано хронично главоболие, което силно влошава качеството и начина ни на живот.

Така че… Кога започваме да се притесняваме за главоболието? Може ли то да е симптом на нещо по-сериозно? Това е нещо, за което трябва да помислим.

Вземайки предвид тази информация, надолу ще ви представим трите симптома, с които би трябвало всички да сме добре запознати.

Главоболие: Кои фактори да имаме предвид, независимо от сериозността на проблема

Главоболието се възприема за нещо нормално в живота

От университета в Харвард са направили интересно проучване относно главоболието. За да ви успокоим, на първо място е достатъчно да отбележим, че в почти 95% от случаите на това болезнено състояние не се съобщава за какъвто и да е симптом на някоя от смъртоносните болести.

Въпреки това, голям процент от това състояние причинява омаломощаване. Болестите като мигрена, лупус, депресия и артрит са подобни състояния, в които главоболието присъства активно.

Знаем, че никой не умира в следствие единствено на тези болести, но качеството на живот драстично се снижава. Поради тази причина, тези така потайни болести попадат под названието „социално невидими заболявания“.

Те безсъмнено представят едни по-сложни реалности. Въпреки това е важно да знаем как да разграничим до каква степен това е главоболие или се превръща в мигрена, която ни предупреждава за нещо друго.

Нека разгледаме трите отличителни черти, които е важно да имаме предвид.

Вижте и: Как да спрем мигрената незабавно

1. Кога да се тревожим за главоболието

От университета в Харвард са публикували в проучването, за което споменахме по-рано, серия от отличителни черти, за които винаги да се оглеждаме когато ние, или някой в обкръжението ни страда от главоболие.

Запишете си:

 • Усещате промяна в главоболието. Което означава, че ако до определен етап от време това, което е представлявало остра болка, която изчезва след прием на аналгетици, а сега не отшумява, то трябва да се консултираме с лекар относно това.
 • Трябва да потърсите помощ ако изпитвате това, което е известно като „най-лошото главоболие на живота ви“ (симптоми на пристъпи).
 • Ако болката се увеличава при кашляне или при движение, това също не е нормално.
 • Трябва да помислим също дали болката ни пречи да изпълняваме ежедневните си задачи.
 • Някои хора пък стават агресивни или раздразнителни, щом страдат от главоболие. Това също не е нормално.
 • Внимавайте при поява на треска или схващане на врата.
 • Ако наред с това изпитвате проблеми със зрението, говора, усещате слабост, замайване или зачервяване на очите трябва непременно да посетите спешния кабинет.
 • Лекарите предупреждават също, че не е нормално болката да се появява внезапно през нощта.
 • Ако усещате, че главата ви ще експлоадира и болката не отшумява, ще се наложи да отидете до спешното веднага.

Вижте още: Нощното главоболие: какво го причинява?

2. Главоболия и пристъпи

Щом стане въпрос за главоболието,се страхуваме от мозъчния удар.

Безсъмнено, щом стане въпрос за главоболието като симптом, нещото от което най-много се страхуваме е мозъчният удар. Пристъпите засягат както младите, така и не чак толкова младите. Няма да е в повече като мярка за сигурност да запомните тези шест знака за предупреждение:

 • Изведнъж усещаме спад на силата на едната от двете ни страни: ръка, крак или половината на лицето.
 • Точно както споменахме по-рано, чувството е все едно изпитваме едно от най-ужасните главоболия на живота си.
 • Усеща се силно гъделичкане по лицето, ръка или крак (от едната страна на тялото).
 • Губим зрението на едното око.
 • Затрудняваме се в говоренето и в това другите да ни разбират.
 • Чувство на световъртеж, нестабилност или загуба на баланс от едната страна са често изпитвани симптоми, предхождащи пристъп.

„Демонът на главоболията“

Главоболието може да "парализира" живота ни за няколко часа

Наясно сме с последиците от мигрената и тежките главоболия, но според това, което невролозите и пациентите, страдащи от това казват, че пиковите главоболия са най-тежки.

Най-често срещано при преминаването през това състояние е това, че се плашим и започваме да мислим, че „нещо лошо“ се случва. За всеки случай, помнете, че не е смъртоносно.

За сметка това е болезнено и може да „парализира“ живота ни за няколко часа, но, както казахме многократно, зад него не се крие никаква смъртоносна болест.

 • Пиковите главоболия засягат 1% от населението, най-вече мъжете.
 • Те представляват силна и обезоръжаваща болка, която може да продължи от 15 до 90 минути, както и да се появи многократно през деня.
 • Тази болест се свързва с малки проблеми на хипоталамуса и циркадния ритъм. Понякога начинът ни на живот, стресът, безсънието и работата, взети заедно водят до този проблем.

За да заключим, ще кажем, че главоболието е безопасно в повечето случаи и се свързва с умора, напрежение и дори хормонални промени.

Въпреки това, ако заради него се променя ежедневния ви начин на живот или пък съпътстващо с други симптоми като тези, за които споменахме тук, то тогава не се колебайте да се консултирате с лекаря си за по-добро диагностициране.

В тези случаи главоболието се явява симптом на нещо, за което трябва да научим.

 • Sethna, N. F., & Lebel, A. A. (2008). Headaches. In Pain in Children: A Practical Guide for Primary Care. https://doi.org/10.1007/978-1-59745-476-6_18
 • Rizzoli, P. (2017). Migraine headaches. In Pain Medicine: An Essential Review. https://doi.org/10.1007/978-3-319-43133-8_138
 • Bogduk, N. (2004). The neck and headaches. Neurologic Clinics. https://doi.org/10.1016/S0733-8619(03)00100-2
 • Clinch, C. R. (2001). Evaluation of acute headaches in adults. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/S1443-8461(01)80045-9