Борете се с грипа и настинките с този портокалов лек

Много е важно да използваме органични или естествено отгледани портокали, защото тъй като ще консумираме и кората, трябва да сме сигурни, че тя не съдържа химикали.
Борете се с грипа и настинките с този портокалов лек
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 19 декември, 2022

Портокалите имат толкова много ползи за нашето здраве, освен че имат прекрасен вкус и ни осигуряват много жизненост. В тази статия ще ви обясним как можете да приготвите портокалов лек у дома за цялото семейство за предотвратяване и борба със симптомите на настинка и грип.

Защо портокали?

Това, което се откроява най-много при портокалите, е високото им съдържание на витамин С, но те са богати и на витамини А и В и минерали като калций, магнезий, фосфор и калий.

Хранителната му стойност прави портокала подходяща храна за укрепване на имунната ни система и предотвратяване на някои заболявания.

Притежава антиоксидантни свойства, както и останалите цитрусови плодове, и ни помага да забавим вътрешното и външното стареене.

В допълнение, портокалите са и депуративни плодове, идеални за прочистване на черния ни дроб, бъбреците и червата.

И накрая, портокалите ни помагат да защитим тялото си от сърдечно-съдови заболявания и могат да подобрят кръвообращението ни, да регулират кръвното ни налягане и да намалят нивата на триглицеридите в кръвта.

Натурални портокали с кора

За да приготвим това лекарство, от съществено значение е да изберем органични портокали или такива, които са с гаранция, че са отгледани по естествен път, без използване на химикали. Това е от съществено значение не само защото винаги е много по-здравословно, но и защото в този случай ще използваме кората им, която притежава много мощни свойства, но винаги има опасност да задържи остатъците от пестициди.

Кората на портокала, подобно на останалите цитрусови плодове, е също толкова здравословна или дори по-здравословна от пулпата му, тъй като съдържа повече хранителни вещества с противовъзпалителни и храносмилателни свойства.

Поради тази причина винаги, когато имаме органични портокали, препоръчваме да запазим кората и след това да я изсушим естествено или да я замразим, ако не можем да я консумираме точно в този момент.

Портокал

Какво ни трябва за този портокалов лек?

За да приготвим този портокалов лек ще ни трябват следните съставки:

 • 3 цели органични портокала с кората, добре измити
 • 150 грама (5,3 унции) кафява тръстикова захар (можем да използваме и същото количество мед)
 • 2 супени лъжици канела на прах, по възможност цейлонска канела
 • 1 супена лъжица куркума на прах
 • 1 малка чаена лъжичка джинджифил на прах
 • Литър вода

Приготвяне

 1. Поставете всички съставки в голяма тенджера с капак. Портокалите се нарязват на парчета, но без да се белят.
 2. Оставете сместа да ври два часа на слаб огън.
 3. Оставете да почине и след това разбийте сместа с миксер или кухненски робот. Трябва да получите гладък крем.
 4. Оставете да изстине и го съхранявайте в херметически затворени стъклени буркани в хладилник.

Препоръчваме да го консумирате най-много до месец. Захарта също ще помогне да се запази по-добре.

Как да приемате този портокалов лек?

 • Като профилактика можем да приемаме всеки ден по една супена лъжица на гладно, директно или смесени с малко вода.
 • Ако вече имаме симптоми на грип или настинка, препоръчваме да приемате по една супена лъжица три пъти на ден, десет минути преди хранене.
 • Можем също да използваме това лекарство за подобряване на храносмилането, когато страдаме от газове, киселини или запек. В такъв случай го приемайте като запарка. След хранене се слага една супена лъжица в чаша гореща вода и се изпива бавно.
Сладко от портокали

Качества

Изтъкнахме свойствата на портокала, но останалите съставки в това лекарство допълват и умножават полезните му ефекти:

 • Канелата има антибактериални и антивирусни свойства и също така стимулира тялото ни да има достатъчно енергия, за да се справи с болестта.
 • Куркумата е страхотно противовъзпалително средство, което намалява дразненето и храчките в гърлото.
 • Джинджифилът ни помага да елиминираме слузта, придава топлина на тялото и намалява температурата.
 • Медът е антибактериален и антисептичен и намалява дразненето в гърлото. Освен това е много питателен и ни осигурява голям брой витамини и минерали за борба със заболяването.

Препоръчваме да се консултирате с лекар или натуропат, преди да започнете каквото и да е лечение, дори и да е натурално, особено ако приемате лекарства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hewlings S. J, Kalman D. S. Curcumin: a review of its effects on human health. Foods. Octubre 2017. 6 (10): 92.
 • Modi M, Modi k. Ginger root. [Updated 2021, December 4]. In: State Pearls [Internet]. Treasure Island FL. State Pearls Publishing. 2022 Jan.
 • Nabavi S. F, di Lorenzo A, et al. Antibacterial effects of cinnamon: from farm to food, cosmetic and pharmaceutical industries. Nutrients. Septiembre 2015. 7 (9): 7729-7748.
 • Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F. Honey and health: a review of recent clinical research. Pharmacognosy Research. Abril-Junio 2017. 9 (2): 121-127.
 • Wintergerset, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2006). Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Annals of Nutrition & Metabolism, 50, 85–94.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.