Законът за откъсването: как да го приложите, за да подобрите живота си

Прилагането на закона за откъсването ще помогне за облекчаване на страданието и ще ви позволи да живеете в мир и да имате по-здрави взаимоотношения. Открийте от какво се състои и как да го приложите на практика.
Законът за откъсването: как да го приложите, за да подобрите живота си
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 05 октомври, 2022

Какво бихте отговорили, ако ви попитат кой сте? Вероятно бихте посочили къде живеете, семейното си положение, работата, която вършите, или какво притежавате. Дефинирайки себе си, можем да видим към кои аспекти от нашата реалност се привързваме, тъй като сме ги направили част от нашата идентичност. Законът за откъсването ни приканва да бъдем по-свободни, да се отворим за безкрайни възможности и да се освободим от контрола над заобикалящата ни среда.

Казано по този начин, може да изглежда като концепция, която е твърде абстрактна и трудна за изпълнение. Вярно е: не е лесно да се прилага.

Това обаче е начинът да имаме по-здрави взаимоотношения, да постигаме по-лесно целите си. И преди всичко да живеем в състояние на спокойствие и удовлетвореност, далеч от страха.

Какъв е законът за откъсването?

Законът за откъсването е част от 7-те духовни закона на успеха, популяризирани от хиндуисткия писател Дийпак Чопра. Неговата работа се основава на универсалните закони, които управляват творението на ниво макрокосмос (Вселената) и микрокосмос (човешкото същество).

Въз основа на това той предлага поредица от правила, които, когато се прилагат в ежедневието ни, ни позволяват да постигнем успех и да спрем да страдаме.

Законът за откъсването се отнася до способността да се откажем от привързаността към материални и нематериални блага и да се отворим за несигурността и нейните безкрайни възможности. С други думи, той се състои в това да се отделим от притежанията, идентичностите и личните взаимоотношения, за да се закотвим към безспорното доверие в нашето истинско аз и в живота.

Откъсването не означава да спрете да имате цели, да спрете да се наслаждавате или да бъдете студени и дистанцирани. Все още можем да имаме материални притежания, бъдещи проекти и да вървим към тях, установявайки дълбоки взаимоотношения. Ключът е да се освободим от контрола, да им се наслаждаваме, но да не се нуждаем от тях, да не позволяваме на тези аспекти да ни управляват.

Будизмът и законът за откъсването
Будизмът, например, отдава голямо значение на концепцията за откъсване, за да вървим към истинска свобода.

Четирите закона за откъсването

Този общ принцип е разделен на четири различни закона, които обясняват по-подробно как да приемате откъсването ежедневно. Нека разгледаме подробно всеки от тях.

1. Законът за откъсването – вие сте отговорни за себе си

Този закон ни приканва да изоставим ролята на жертва и да поемем отговорността за нашите обстоятелства и щастие. Нашето собствено благополучие не зависи от никой друг, освен от нас самите. Така че нашата задача е да вземаме решения, да сме смели и да поемаме отговорност за това, което ни се случва.

Трябва да спрем да бъдем управлявани от заповедите и очакванията на другите. Не трябва да търсим одобрение и оценка от другите. Напротив, целта е да се приведем в съответствие с това, което сме, с нашите ценности и интуиция, и да действаме съответно и конгруентно.

2. Живейте в настоящето, приемете и обмислете своята реалност

Животът в настоящето е сложен за всеки, тъй като умът постоянно се лута между тъгата за миналото и безпокойството за бъдещето. Въпреки това, за да постигнете успех и удовлетворение, е важно да се съсредоточите върху тук и сега, приемайки реалността такава, каквато е.

Нека спрем да страдаме, да съжаляваме или да се обвиняваме за случилото се, нека спрем да се борим срещу течението. Време е да се отделим от миналото и да се освободим от разочарованието, което идва от това, че нещата не са такива, каквито бихме искали да бъдат. Приемането на реалността спокойно и без преценка е първата стъпка, за да можете да направите промяна.

3. Законът за откъсването – насърчавайте свободата и позволявайте на другите също да бъдат свободни

Свободата е най-пълното, пълноценно и здравословно състояние за преминаване през живота. Следователно нашите отношения никога не трябва да бъдат зависими или основани на страх и контрол. Напротив, те трябва да се основават на добра способност да бъдем сами. Което ни позволява да избираме компания по желание и за удоволствие.

Отказваме се от свободата (собствената и чуждата), когато се опитваме да се намесваме в живота на другите и да решаваме техните проблеми. Както и когато се опитваме да ги контролираме, манипулираме или да им угаждаме, за да бъдат на наша страна. Тези нагласи идват от страх и трябва да бъдат отхвърлени.

4. Приемете, че загубата ще се случи рано или късно

Този последен закон за откъсването ни приканва да приемем и прегърнем идеята за непостоянството: всичко минава, всичко тече и промяната е постоянна. Нищо не е вечно, нищо трайно.

И нашите притежания, и нашите взаимоотношения ще бъдат загубени в един момент. Приемането на тази реалност ще ни позволи да живеем по-спокойно.

закон за откъсването
Разбирането, че времето минава с промени и че нищо не е постоянно ни позволява да приемем съществуването с други очи и друга перспектива.

Как да приложим закона за откъсването?

В резултат на горното може би вече сте събрали някои идеи за това как да приложите закона за откъсването в живота си. Ето обаче някои синтезирани съвети:

  • Не се стремете да контролирате другите или да налагате мнението си. Позволете на всеки човек да бъде какъвто е.
  • Опитайте се да не насилвате ситуациите и да не се вманиачавате в търсенето на решения. Върнете се в своя център, намерете спокойствие, доверие и се влеете в течение на събитията.
  • Прегърнете несигурността. Не се привързвайте към твърди желания или цели и останете отворени за промяна. Помнете, че когато нищо не е сигурно, всичко е възможно.
  • Спрете да се определяте от гледна точка на това, което притежавате и си позволете всички възможности. Приведете се в съответствие с истинската си същност и не разчитайте на одобрението на другите.
  • Бъдете отговорни за живота и щастието си. Не позволявайте на емоциите ви да зависят от обстоятелства или хора извън вас. Вие сте вашият център.
  • Намерете семето на възможността във всяка криза и поуката във всяко неочаквано събитие.
  • Позволете си да се насладите и да се свържете правейки избор, а не по необходимост.

Започването на практикуване на закона за откъсването може да бъде трудно в началото. Прекалено сме обзети от страх и нужда от контрол.

Въпреки това можем да правим малки ежедневни стъпки, като реагираме с увереност и отворен ум към всичко, което ни се случва. С практиката тези нагласи ще станат по-естествени за вас и ще видите, че животът ви се трансформира и мирът е ваш спътник по пътя.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.