15 фрази на благодарност за вашето ежедневие

Да бъдем благодарни ни изпълва с добри вибрации, допринася за личното ни благополучие и дори има положителен ефект върху здравето. Ето списък с фрази на благодарност, които можете да приложите в ежедневието си.
15 фрази на благодарност за вашето ежедневие

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 26 август, 2022

Фразите на благодарност подхранват красиви чувства на радост и позитивност. Ако сте благодарни за нещата, които ви се случват всеки ден, възходите и паденията в живота са по-поносими.

В зависимост от отношението, което ги придружава, можете да забележите всичко, което си струва и многото възможности, които имате в ежедневието си. В допълнение, с прости, но ценни твърдения, вие благоприятствате енергията и здравето си. Как е възможно? Ето как.

Благодарността и нейното значение в живота

Да бъдеш благодарен надхвърля думите. Вие допринасяте за вашето благополучие всеки път, когато благодарите за услуга, за жест или просто за факта, че съществувате.

Списанието Psicología y Salud обяснява няколко концепции за благодарността. Една от тях определя термина като човешка сила, която позволява да се прояви добродетелта на трансцендентността. Друга се позовава на това, че благодарността е съставена от емоция или набор от чувства.

Допълнително описание посочва благодарността като черта и склонността да признаваме и да реагираме с емоции на доброжелателността на другите и ползите, които получаваме. Като цяло е установено, че това действие води до оптимален психологически живот и влияе върху личностното израстване.

Всъщност Psicodebate разпространи изследване, позоваващо се на няколко автори, които изброяват три основни функции на благодарността:

  • Това е социален барометър, който разпознава онези, които са готови да положат безкористни усилия.
  • Благодарността е мотиватор за онези, които възприемат признателността, да извършват действия в полза на другите.
  • Това е морално укрепване, което подкрепя горните принципи.

Ползите от фразите на благодарност

Фразите на благодарност функционират като напомняне за доброто, което се случва  в живота. С всяко изречение на благодарност, което казвате, вие повдигате настроението си и повишавате самочувствието си. Няколко ползи от тази практика са изброени по-долу.

Например Revista Médica de Chile коментира, че благодарността е свързана с по-добри параметри на физическото здраве, като например следните:

  • По-добро качество на съня
  • Намалено кръвно налягане
  • Повишен имунен отговор
  • Намалени възпалителни маркери
  • Повишена вариабилност на сърдечната честота в покой

По същия начин авторите се позовават на удобството за психичното здраве по отношение на насърчаване на просоциално поведение, намаляване на стреса и безпокойството, спиране на агресивното поведение, насърчаване на релаксацията и разширяване на нашите хоризонти.

Благодарността ни помага да живеем пълноценно.

Израз на благодарност
Благодарността е мощен стимул за психично здраве и благополучие.

Примери за фрази на благодарност, които можете да направите част от ежедневието си

Казвайте си фрази на благодарност ежедневно. Трябва да давате и да чувате благодарност за това, което има смисъл в живота.

Повторете фразите или пуснете тяхна аудио версия. Основното нещо е да се възползвате от тих момент, когато се събудите и вечер преди сън.

Няма строги или определени фрази на благодарност. Ето обаче някои, които можете да адаптирате към вашата реалност.

1. Фрази на благодарност – „Благодарен съм, че съм жив“

Това отражение е начин за признаване на привилегията да съществуваш, да дишаш и да принадлежиш към света. Обобщава значението на добавянето на опит, наслаждаването на доброто и придобиването на опит от живота. Фразата представлява удовлетворението от живота.

2. „Приемам всичко, което е част от живота ми“

Някои хора постоянно се оплакват от това, което не им харесва. Приемането му обаче не е абдикация. Напротив, това е начин да се освободите от товара, който ви пречи да продължите напред.

Не ограничавайте щастието си очаквайки ситуацията да се промени. Когато приемете реалността, живеете без никакви връзки.

3. Фрази на благодарност – „Благодарен съм за моя прекрасен живот“

Да бъдеш щастлив не означава съвършенство. Дори и с грешките, които правите, животът е прекрасен и пълен с полезни уроци.

Не омаловажавайте нито едно преживяване. Приемете събитията като учители, които изграждат вашето лично развитие.

4. „Благодарен съм за семейството, приятелите и партньора си“

Да имаш хора около себе си, които се грижат за твоето благополучие и щастие, е безценно. Потвърдете благодарността към тези, които винаги са до вас.

Не го правете по задължение, а защото го чувствате. Разберете стойността на това, което получавате от тях.

5. Фрази на благодарност – „Благодаря на Вселената, че ми помогна да видя положителната страна на лошите събития“

Тук не става дума за етикетиране на това кое е добро или лошо. Болест, уволнение, несправедливост и нещастия са примери за житейски събития, които понякога е трудно да се променят.

Въпреки това, когато сте благодарни за положителното в нежеланите събития, това е, защото сте погледнали по-дълбоко. Разбирате, че не всичко е абсолютно и че може би нещо в тази реалност не е напълно погрешно.

Отворете ума си, проучете други алтернативи и мислете позитивно, за да получите окуражаваща възможност. Със сигурност ще я намерите.

6. „Благодарен съм, че всичките ми връзки са хармонични“

Ценности като комуникация, уважение, доверие, подкрепа и честност характеризират здравите взаимоотношения. С вашия партньор, семейство, приятели, съседи и колеги е важно да поддържате хармония.

Приложете тези препоръки на практика и ще видите, че всеки ден ще провъзгласявате благодарност за това.

7. Фрази на благодарност – „Благодарен съм, че тялото ми е здраво, силно и енергично“

Здравето е дар. Да отваряш очи всяка сутрин, да се събуждаш, да ходиш, да говориш и да си здрав е наистина дар.

Всичко това е благословия, за която трябва да сме благодарни. Запомнете: има хора, които не се радват на същото богатство.

8. „Благодарен съм за това, което имам, и се вълнувам от това, което предстои“

Това, което имате, е продукт на вашите усилия. Вече знаете процеса за постигане на това, което искате, и това събужда очакването за това, което бъдещето крие.

9. Фрази на благодарност – „Отварям се за мисли, които ме изпълват с просперитет, щастие и физическо, духовно, умствено и емоционално здраве“

Положителните мисли ви пренасят към успеха. Ако желаете нещо силно и вярвате, че ще го постигнете, бъдете сигурни, че ще се случи.

Такъв е случаят с оптимистичните мисли; те са канал за свързване с радост, изобилие и благополучие във всички области.

10. “Очаквам пристигането на новия ден с благодарност”

Точно както когато се събуждате, благодарите за новия ден, вечер, преди да си легнете, изразете, че очаквате с нетърпение новата зора.

11. Фрази на благодарност – „Много съм благодарен, че имам покрив над главата си“

Сравненията са омразни, но често са необходими, за да оцените това, което имате. Домът, който ви дава подслон, е благословия, на която не всеки се радва.

12. „Виждам предизвикателствата като стъпало към успеха. Благодаря ви!“

Поставянето на цели и сблъскването с препятствия са често срещани. Не гледайте на пречките като на препятствие за постигането на целите си, а ги разглеждайте като предизвикателства, които ще ви накарат да се насладите на постигането на целта си.

Благодарността е нещо изключително ценно.
Предизвикателствата ни водят до пътища, които могат да доведат до успех. Трябва да сме благодарни за тези възможности.

13. „Имам късмета да правя това, което обичам“

Да се посветиш на това, към което изпитвате страст, е радост. От друга страна, отделянето на време за работа, която не носи удовлетворение, допринася за нещастието. Ако сте от хората, които се наслаждават на това, което правят, тогава не се колебайте да кажете благодаря.

14. „Благодарен съм, че мечтите ми от миналото ме доведоха до днешната реалност“

Материализирането на това, което в миналото е било фантазия, е друга причина за благодарност. По същия начин настоящето е началото на това, което проектирате, за да го трансформирате по-късно в реалност.

15. „Благодарен съм, че мога да правя неща, които помагат на другите“

Даването е по-удовлетворяващо от получаването. Подкрепата, която оказвате безусловно на други хора, винаги по някакъв начин се връща в живота ви. Удовлетворението от помощта е друга причина да благодарим.

Дневници на благодарност

Фразите на благодарност могат да бъдат записани в дневник, където записвате подробности, които бихте приели за даденост. Истината обаче е, че въпреки че често приемаме тези неща за даденост, те са много ценни.

С този дневник наблягате на положителното, а не на проблемите. Освен това култивирате култура на благодарност за необикновеното, както и за обичайните неща, които ви карат да се чувствате добре.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.