Независимо от текущата ситуация, приемете я каквато е

Дори ако настоящето е тъмно и бурно, помнете, че ви помага да се учите и растете. Не го отхвърляйте; приемете го, а в замяна то ще ви направи по-силни.
Независимо от текущата ситуация, приемете я каквато е

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Настоящата ситуация никога няма да бъде перфектна. Тя е изпълнена с негативни обстоятелства и неща, от които искате да избягате. И няма нищо, което можете да направите, освен да се изправите срещу нея.

Това да се противопоставяте на трудностите работи ли за вас? Отричането и прехвърлянето на обвиненията към лошия късмет помагат ли ви?

Често не приемаме случващото се с нас, когато то е нежелано. Затова и приемаме ролята на жертви. Въпреки това не осъзнаваме, че можем да гледаме на случващото ни се и от друга перспектива.

Да приемете настоящата ситуация, която не сте си избрали

приемете настоящата ситуация

Знаете, че не сте избрали всички онези моменти, които ви изпълват със съмнения, които ви карат да се чувствате като грешка и които просто за застанали на пътя ви.

И въпреки, че е трудно, трябва да се научите да ги приемате, все едно сте ги избрали доброволно.

Не е невъзможно, но е от първа необходимост да разберете, че да се чувствате зле, затворени в себе си, не е решение.

До известна степен дори самите вие осъзнавате, че не ви остава нищо друго, освен да се изправите срещу проблема. По-добре е да го приемете, отколкото да го отхвърлите.

Искате да разберете как да го постигнете?

Негативните ситуации представляват уроци по живеене: Разберете точно какво означава това и ще успеете да видите светлината в тунела! Най-тежките ситуации ще ви направят по-силни и благодарение на тях ще съзреете и израснете.

Не се отчайвайте: Да се предадеш съвсем не означава да приемеш ситуацията. Живейте в настоящата ситуация, колкото и да боли ви боли от нея, и не го изпускайте независимо къде се намирате.

Не стойте и не чакайте: Да чакаш бурята да премине не е решение. Вместо това трябва да сграбчите юздите и да вървите напред, правейки позитивни промени още от днес.

Не позволявайте на съзнанието ви да излезе извън контрол: Съзнанието ви ще се самоизпълни с негативни идеи, които няма да ви позволяват да намирате сили да се справяте с всичко. Не обръщайте внимание на тези мисли.

не бягайте от настоящата ситуация

Може би едно от най-големите препятствия е следването на мислите, които казват, че нещо не може да бъде преодоляно, както и, че човек е бедствие и заслужава всичко лошо, което му се случва.

Тези идеи са толкова привлекателни, че щом излязат от вас, ще попаднете в клопката на жертвеността и самоунижението. Тези ситуации представляват пътища без изход.

Нещата се случват, но в крайна сметка всичко приключва

Когато всичко останало върви добре, не е нужно да се фокусирате толкова много върху тези с не толкова успешен развой. Точно в тези моменти започвате да мислите, че светът ше свърши.

Някога замисляли ли сте се за онези щастливи времена от връзката си? Със сигурност не толкова често, колкото когато връзката ви започне да се разпада и се пръсне на парчета.

Мислите, че светът се затваря за вас. Негативните ви емоции са мощни, а вие ги подхранвате, като не ги приемате. Освен това не спирате да си повтаряте, че не заслужавате нищо от това, което ви се случва.

Но дори всичко да изглежда драматично за момента, то ще премине.

Спрели сте да живеете в настоящата ситуация, защото се концентрирате твърде много върху миналото и бъдещето си. В пътя ви ви съпровождат и очаквания, мечти и липсата на настояще тук и сега.

Факт – не сте избрали сами това, което ви се случва. Но ако го приемете, все едно е така, ще се чувствате много по-подготвени да се справите с него.

И още

Винаги има нещо позитивно, което да извлечете от лошите неща, които могат да ви се случат. Всичко, което трябва да направите, е да погледнете положението си от друг ъгъл.

настоящата ситуация ще ви направи по-щастливи

Въпреки всичко продължете напред, контролирайте живота си и не позволявайте на негативните емоции да ви възпират.

Нещата винаги приключват, тъй като нищо не е вечно. Затова погледнете на това, което ви се случва по оптимистичен начин и извлечете всичко добро от него.

Може да не ви се вярва, но ще станете по-силни, изпълнени с нов опит и с нова перспектива, благодарение на която да виждате и добрата страна на нещата.

Защото всяко нещо има и добра, и лоша страна. Ако си позволите, ще научите повече, отколкото някога сте очаквали.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Oriol-Bosch, A. (2012). Resiliencia. Educación Médica. https://doi.org/10.4321/S1575-18132012000200004
  • Tal Ben-Shahar. La búsqueda de la felicidad. Alienta Editorial, 2011.
  • Calle, R. EVITAR EL SUFRIMIENTO: CLAVES PARA ACEPTAR EL DOLOR Y NO PADECER. Martínez Roca, 2005.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.