Живейте в настоящето, а не в миналото

Всеки път, когато миналото ви застигне, почуквайки на вратата ви, приемете, че то няма какво да ви предложи - истинското щастие е в настоящия момент.
Живейте в настоящето, а не в миналото

Последна актуализация: 12 януари, 2019

Макар и да не ни се вярва, ние не сме същият човек, който бяхме вчера. Нашето минало ни е научило, със своите радости и скърби, да бъдем по-мъдри.

Нашето минало не може да бъде променено. Никой не е способен да промени и един миг от него, нито да заличи казана дума или пък сторено дело.

Въпреки това, онова, което ни се е случило в нашето минало, определя какви сме сега.

Винаги е имало хора, които трудно оставят миналото зад гърба си.

Това се дължа на факта, че те все още имат отворени рани, резултат от грешките, които са правили и провалите, които са изпитали. Това ги държи далеч от възможността да се наслаждават на настоящето, на тук и сега.

Вярно е, че е за добро да приемем нашето минало, но също така трябва да разберем, че една от най-големите ни грешки е разрушаването на настоящия ни живот. Как? Когато постоянно си спомняме миналото, което не ни обещава бъдеще. Трябва да загърбим нашето минало, да признаем всяка направена грешка и всеки човек, който сме загубили през живота си. Това не е лесна задача. Тя обаче трябва да бъде изпълнена.

Нека да поразсъждаваме по темата още малко.

Нашето минало не ни предлага нищо ново

Понякога миналото не се връща, за да ни преследва.

Това може да се случи, като резултат от действията на други хора, които се опитват да ни наранят, карайки ни да се върнем към човека, който сме били вчера. Днес вие сте нов човек. По-усъвършенстван. Никога не трябва да се връщате назад към онзи, който сте били.

Не позволявайте това да се случва. Всеки път, когато миналото ви застигне, почуквайки на вратата ви, приемете, че то няма какво да ви предложи. Истинското щастие е в настоящия момент.

Време е да продължите напред

Да живееш означава да си способен да вървиш напред, като се откъсваш от хора, неща и ситуации.

През годините сте оставили приятели, които са ви предали. Възможно е да сте прекъснали връзката с роднини, които не ви ценят. Оставяли сте зад гърба си места, работни офиси, обичаи и ред други неща, за да можете да продължите по своя нов път, пълен с възможности и щастие.

  • Време е да започнете наново и да затворите вратите, които възпрепятстват вашето развитие. Този процес ще ви дари с горчивина, но и със сладост. При всички положения обаче, „затваряйки вратите“, не бива да затаяваме у себе си омраза и объркване.
  • Разберете, че всеки, който иска истински да се раздели с миналото си, трябва да го направите свободно. Омразата, без съмнение, е най-големият товар. Тя ни превръща в затворници, а наш тъмничар са хората, които са ни наранили, хората, които не са ни обичали истински.
  • Направете крачка напред към своето свободно откъм съжаления бъдеще. Не оставяйте негативните емоции да елиминират възможността  да бъдете щастливи.
нашето минало трябва да остане зад нас

Обичайте своето настояще и интегрирайте своето минало

Вие сте завършен човек. Всяко едно от миналите и настоящите ви преживявания ви прави такъв, какъвто сте. Това сте вие. Този човек трябва да обичате, да разбирате и да уважавате.

  • Според Гещалттерапията, този подход към човешката психология ни напомня, че трябва да бъдем наясно с тук и сега, съчетавайки в едно цяло нашето минало и настояще.
  • Човекът, който се вълнува само от миналото и копнее за него, забравя своето „настоящо аз“. Тогава той губи връзка с реалността и своите собствени потребности.
  • Вярвате или не, това ни разболява. Много често депресията се дължи на безнадеждно фокусиране върху минал момент. Именно поради тази слабост, ставаме неспособни да живеем пълноценно в настоящето.

Трябва да сме способни да обичаме себе си, такива каквито сме. Приемайки грешките, които сме правили в нашето минало. Именно тези грешки са ни позволили да се учим и да разберем кои сме ние сега.

Изпускате хиляди пътища, по които можете да тръгнете, гледайки към миналото

Всички ние сме губили и изпускали много неща в нашето минало. Единственият начин да коригираме тези пропуски е като създаваме нови възможности и се фокусираме върху тук и сега. Можем да направим това с повече мъдрост и смелост.

Нещо интересно, което може да ни помогне да вникнем в това, е една древна японска техника, която се използва за поправянето на счупени вещи в Япония.

нашето минало
  • Според японската култура когато една чаша се счупи, например, нищо няма да е вече същото. Миналото си е отишло и то предопределя кои сме сега.

Въпреки това пред нас се отваря врата, дава ни се възможност да бъдем по-силни и по-красиви от всякога.

  • Поради това тези фрагменти и счупени парченца се наместват отново с помощта на техника, наречена Kintsugi. Този метод използва тип лепило, което позволява поправеният дефект да бъде покрит с прах от злато или сребро.
  • Всяка пукнатина се декорира със златна или сребърна боя, а това я прави още по-красива. Тази вещ вече разказва история.
  • Струва си и ние да приложим тази техника. Вместо да избягваме и да  се оплакваме от своето минало, трябва да го интегрираме в своето настояще.

Осмелете се да боядисате своите рани със злато, не ги крийте, не бъдете засрамени от тях…

Вие не сте същите, които бяхте вчера. Вие сте по-смел и по-способен човек, който вдъхва уважение, движейки се напред в търсене на още възможности.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.