9 съвета как да изчистите ума си от лоши мисли

Важно е да изчистите ума си от лоши мисли, за да предотвратите тяхното влияние върху здравето и настроението ви. Научете повече тук.
9 съвета как да изчистите ума си от лоши мисли

Последна актуализация: 13 септември, 2022

Всички имаме негативни мисли. В зависимост от ситуация, в която се намираме, ние сме склонни да бъдем повече или по-малко загрижени за определени проблеми. Увличането по тях обаче има последици за здравето. Така че, нека да разгледаме някои съвети за изчистване на ума от лоши мисли.

Болест на любим човек, трудности с ученето, лоши отношения в работата… Спектърът от ситуации, които могат да предизвикат лоши мисли, е толкова разнообразен, колкото и ежедневието. Наличието на негативни мисли, произтичащи от тези ситуации, не ни прави по-добри или по-лоши хора, но може да бъде пречка за нашето благополучие.

Приложете тези 9 съвета, за да изчистите ума си от лоши мисли и да промените настроението си. Внимание!

1. Идентифицирайте мислите, които ви причиняват дискомфорт

Не можем да работим върху това, с което не сме наясно, не приемаме или омаловажаваме. Като идентифицираме тези идеи, можем след това да ги анализираме и да открием дали имат някаква обща черта или знаменател.

Например, дали мислите ви са черни-бели? Мислите ли, че хората ви правят нещо? Склонни ли сте да гледате само негативната страна на ситуациите?

Когато започнем да търсим основата на мислите си, можем да открием , че много от тях са пристрастни и че са само разрез на една по-голяма реалност. Оттам нататък е възможно да се мисли за това да ги направим по-гъвкави и да предложим множество възможни версии.

В психотерапията това е известно като техника за когнитивно преструктуриране. Можете да я инициирате със собствени действия или да поискате помощ от професионалист.

изчистете ума си от лоши мисли
Негативните мисли влияят на нашето благосъстояние. Ние сме в по-лошо настроение, когато им отделяме твърде многовнимание.

2. Направете дълбоко почистване на вашите лоши мисли

Помислете върху ситуацията, която ви измъчва. Каква част наистина е реалност и каква – фантазия и предположения?

В крайна сметка може би успявате да видите, че има много хипотези и страхове, които са продукт на вашето въображение и принадлежат към полето на несигурността. Те всъщност не се основават на нещо, което наистина ще се случи.

Често, дори когато ситуацията, от която се страхуваме, се случи или настъпи събитието, което ни тревожи, осъзнаваме, че е по-малко сериозно, отколкото изглежда.

3. Научете се да поставяте собствените си граници

Колкото и пъти да мислите за даден проблем, днес може да нямате решението в ръцете си. Дори ако оставите ума си да се “охлади” и му дадете почивка, ще видите, че ще можете да придобиете перспектива и да намерите друг начин да подходите към проблема.

Понякога просто трябва да приемете, че трябва да спрете. Да знаете как да се предадете и да се отдалечите от проблема е един от начините да намерите решението.

4. Практикувайте техники за релаксация, за да се справите със своите лоши мисли

Например, можете да опитате дихателни упражнения. Също така можете да направите това с разтягане и прогресивна мускулна релаксация.

Разходките на открито могат да бъдат чудесен вариант. Всичко това помага да успокоим ума си, за да ни позволи да се съсредоточим върху тук и сега и да избегнем увличането в проблемите на миналото или проблемите на бъдещето.

5. Направете така, че да ви се случват приятни и хубави неща през деня

Важно е всеки ден да се докосвате до приятни моменти: горещо кафе в началото на деня, хапване на парче шоколад, разходка. Отделянето на време за почивка и отдих намалява стреса и помага на тялото ви да произвежда хормоните на удоволствието и щастието.

6. Почистете ума си от лоши мисли – обградете се с хора, които насърчават вашата позитивност и не ви отнемат от нея

На всички ни се е случвало, след като прекараме известно време с някого, да се чувстваме сякаш сме без сили. Много хора са склонни да живеят по негативен и нездравословен начин, като винаги се оплакват и са част от проблема и избягват възможните решения.

Има редица причини, които понякога оправдават това поведение, но отношението е много важно в ежедневния ни живот. Ето защо е важно да прекарвате време с хора, които имат добри и лоши моменти, но които не превръщат лошото в единственото и абсолютно нещо, върху което се фокусират в живота си.

7. Подгответе списък с карти или визуални знаци

Друг начин да изчистите ума си от лоши мисли е да използвате визуални ресурси, които да ви помогнат да спрете потока от мисли. Например, след като идентифицирате смущаващите мисли, можете да запишете алтернативни версии на тях.

По този начин разсейвате мозъка си от фокусирането върху познатата лоша мисъл. Нека да разгледаме един пример. Например, някой, който се страхува да бъде ограбен, когато излиза от къщата си, може да напише „на улицата ще има хора, които могат да предложат помощ“ или „Излизал съм многократно и в повечето от тях нищо лошо не ми се е случило.”

8. Подсилете положителните си мисли и преживявания

Ако имате страх от публично говорене и сте успели да говорите успешно пред публика в даден момент, признайте постижението пред себе си. Помислете за това и за положителните емоции, които сте изпитали. Свържете се с това преживяване на преодоляването на вашия страх.

По този начин вие запознавате невронните си връзки с едно приятно изживяване. Където преди е имало страх, безпокойство и парализа, сега има смелост и щастие.

9. Обърнете се към някои “заместващи” спомени

Когато почувствате, че започвате да навлизате в негативен цикъл, приятният спомен може да подейства, за да освободи ума ви от лоши мисли. Например, помислете за семейна почивка на плажа, първия път, когато вашият домашен любимец е пристъпил прага на дома ви и т.н.

Свържете се със сетивата си около това преживяване и всички възникнали емоции. По този начин успешно ще разсеете мозъка си.

С течение на времето е важно да се съсредоточите върху възможните спомени, за да не загубят силата си.

щастливи спомени, за да изчистите ума си
Обърнете се къмхубавите спомени, за да изместите негативните мисли и да не им давате място в ума си.

Изчистването на ума ви от лоши мисли означава да се грижите за здравето си

Голяма част от нашия дискомфорт и много болести се дължат на даването на толкова много сила на лошите мисли: безпокойството, депресията и стресът са някои от основните проблеми, наред с други.

Не става въпрос за насърчаване на фалшив оптимизъм, а за това да не се занимаваме твърде много с нашите нещастия. Много по-малко означава да си затваряме очите и да отричаме мислите си, като ги оставяме да се натрупват и след това да експлодират.

Напротив, това означава да се изправим пред тях, да водим здравословен диалог с тях и да разберем, че те са точно това: мисли. Ние не сме нашите мисли, нито нашите мисли са нашата реалност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • MELIPILLÁN, R., Rincón, P., & SOLAR, F. C. (2007). Rumiación y presencia de sintomatología ansiosa y depresiva en adolescentes. Revista Mexicana de Psicología24(2), 175-183.
  • Cova, F., Rincón, P., & Melipillán, R. (2009). Reflexión, rumiación negativa y desarrollo de sintomatología depresiva en adolescentes de sexo femenino. Terapia psicológica27(2), 155-160.
  • Bados López, A., & García Grau, E. (2010). La Técnica de la reestructuración cognitiva.
  • Estévez, A. M., & Calvete, E. (2009). Mediación a través de pensamientos automáticos de la relación entre esquemas y síntomas de depresión. Anales de Psicología/Annals of Psychology25(1), 27-35.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.