Заболявания, които се крият зад лошото храносмилане

Проблемите със стомаха често са съпроводени от внезапно повишаване на теглото, силна умора, раздразнителност и др.
Заболявания, които се крият зад лошото храносмилане
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Лошото храносмилане или стомашният дискомфорт представляват нарушение, което по принцип се появява, когато човек консумира прекалено много храна, яде я твърде бързо или на трапезата му присъстват храни, към които той проявява непоносимост.

Проблемът алармира за себе си чрез неприятни усещания в горната част на корема. Обикновено чувстваме парене, тежест и болка.

В повечето случаи проблемът се появява изведнъж. Може да бъде овладян чрез прости средства и спазване на здравословна диета. При някои хора обаче става дума за хронично лошо храносмилане. Тогава симптомите се повтарят начесто и с по-голяма интензивност.

Когато това се случи, важно е да обърнете внимание на предупредителните знаци и да се консултирате с лекар, за да бъде поставена точна диагноза за причината.

Понякога друго заболяване се крие зад лошото храносмилане. То може да бъде свързано със стомаха.

Поради тази причина е много важно да обърнете внимание на повтарящата се симптоматика и да разберете кои са заболяванията, които могат да стоят зад дискомфорта.

Заболявания, свързани с лошото храносмилане

Язви

Понякога по лигавицата на червата и стомаха се образуват язви.

Няколко са нещата, които могат да провокират този здравословен проблем:

 • Прекалена употреба на противовъзпалителни медикаменти.
 • Консумация на прекалено много алкохол или употреба на тютюневи изделия.
 • Излишни стомашни киселини.
 • Инфекция, провокирана от бактерията Helicobacter Pylori.

Когато язвата е малка, тя е почти неуловима. Въпреки това се изисква адекватно лечение, тъй като може да прогресира и да провокира сериозно кръвотечение.

Гастрит

Зад лошото храносмилане може да се крие гастрит

Това е едно от стомашно-чревните заболявания, които най-често са свързани с лошото храносмилане.

Проявява се, когато лигавицата на стомаха се възпали или раздразни. Може да бъде остър или хроничен гастрит.

Симптомите на гастрита включват:

 • Болки в корема
 • Възпаление
 • Гадене и повръщане
 • Киселини

Възможна причина за развитието му са:

 • Консумация на много студени, много горещи или пък твърде пикантни храни.
 • Спазване на диета, богата на мазнини.
 • Хранителна алергия.
 • Прием на прекалено много лекарства.
 • Твърде много стрес.
 • Консумация на алкохолни напитки.

Рак на стомаха

Ракът на стомаха може да се крие зад лошото храносмилане

Макар често лошото храносмилане да не е индикация за наличието на рак, в някои случаи то е сред симптомите, които лекарите определят като предупредителни.

Туморът почти винаги започва да се развива в лигавицата на червата. С напредването на развитието му, той провокира симптоми като повръщане на кръв, необяснима загуба на телесно тегло, силна умора и т.н.

Европейското онкологично общество предупреждава, че мъжете са по-склонни към развитието на това заболяване, в сравнение с жените. Рискът се повишава след навършване на 60-годишна възраст.

Сред възможните причини за отключването на болестта са:

 • Генетични аномалии
 • Заразяване с Helicobacter Pylori
 • Затлъстяване
 • Тютюнопушене
 • Консумация на прекалено много сол

Хипертиреоидизъм

Това е нарушение на щитовидната жлеза, което основно засяга жените, особено онези, които са на възраст над 50 години. Дължи се на понижаване на нивото на щитовидните хормони, които са ключови за метаболитната функция, кръвообращението и храносмилането.

Това обяснява защо проблемите с храносмилането могат да се дължат именно на влошаване на работата на щитовидната жлеза.

Стомашните симптоми често са съпроводени от внезапно повишаване на теглото, силна умора, раздразнителност, а в най-тежките случаи – със загуба на памет и сърдечна недостатъчност.

Паркинсон

Паркинсон е свързан с лошото храносмилане

Това дегенеративно нарушение влошава работата на нервната система и повлиява негативно върху мозъчните сигнали.

Когато заболяването засяга периферните нерви, храносмилателният тракт не може да получава сигнали от мозъка по обичайния начин. Като резултат работата му се влошава.

Диабет

Повишаването на кръвната захар има много общо с редица стомашно-чревни заболявания, тъй като се повишава натоварването върху стомашните субстанции, които променят движенията в храносмилателния тракт. Като резултат съдържанието му не може оптимално да се придвижва по пътя си.

Всъщност, 50% от хората, диагностицирани с диабет, страдат от чести проблеми с храносмилането.

Възпаление на жлъчния мехур

Холецистит или възпаление на жлъчния мехур – това състояние се характеризира с интензивна болка в корема, която може да се усеща в по гърба или под дясната плешка.

Това състояние се проявява, когато жлъчния сок остава блокиран в жлъчния мехур. Това най-често се дължи на запушване с жлъчен камък, който възпрепятства преминаването му към тънките черва.

Така жлъчната течност започва да се трупа. Като резултат се получава раздразнение и жлъчният мехур е напрегнат. Това води до възпаление и дори до инфекция.

Ако коремната болка и другите симптоми на лошото храносмилане са настина интензивни, много важно е незабавно да потърсите мнението на лекар. Ако игнорирате проблема, той може да стане хроничен.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.