Възможни симптоми на стомашни язви

Според статистиката почти 20% от населението на света страда от този проблем. Бъдете внимателни, защото ако не лекувате стомашните язви, това може да доведе до по-сериозни усложнения.
Възможни симптоми на стомашни язви

Последна актуализация: 09 януари, 2019

Стомашни язви – без съмнение и преди сте чували за този досаден проблем, при който се развива възпаление на лигавицата на стомаха или червата. Язвите може да предизвикат силна болка и често се появяват по време на стресови ситуации, но това невинаги е правило. Ето защо е важно да бъдете информирани.

В днешната статия ще говорим за стомашни язви, известни още като пептични. Ще се съсредоточим главно върху симптомите, за да можете да ги разпознавате. Готови ли сте да научите кои са те?

Какво е стомашна (пептична) язва?

Стомашните язви се появят доста често, като една от основните причини може да бъде нездравословен начин на живот. Проблемите възникват, когато се формира възпаление върху слузестата лигавица на стомаха или горната част на тънкото черво (познато също като дванадесетопръстника).

Това възпаление (или язва) се появява, когато възникне внезапна промяна в процеса на храносмилане. Секрецията на твърде много стомашна киселина например може да предизвика тези язви. Вероятно с изненада ще откриете, че според статистиката почти 20% от населението на света страда от този проблем. Бъдете внимателни, защото ако не лекувате стомашните язви, това може да доведе до по-сериозни усложнения.

Кои са причините за стомашни язви?

Причина за стомашни язви е инфекция, причинена от бактерията Helicobacter Pylori.
 • Най-честата причина за стомашни язви е инфекция, причинена от бактерията Helicobacter Pylori. Вярно е, че когато обикновено мислите за язва, може веднага да я свържете със стрес и метаболитните промени, които променят нивата на кортизол в тялото и могат да доведат до проблеми с храносмилането. Но запомнете, че това невинаги е така – бактериите са много по-отговорни (в повечето случаи) за появата на язвите.
 • Взимате ли редовно Ибупрофен за облекчаване на болката? Ако това е така, бъдете внимателни, защото дълготрайната консумация на големи количества ибупрофен може да промени секрецията на стомашни киселини на тялото и да доведе до язви.
 • Използването на тютюневи изделия е друг основен виновник. Ако все още пушите цигари, време е да поставите здравето на първо място.
 • Редовната консумация на алкохол и кисели или пикантни храни може да доведе до стомашни язви.
 • Стресът е също е фактор, който трябва да имате предвид, но, както казахме по-горе, той никога не представлява 100% от причината. Хората, които водят начин на живот с малко стрес и без тревожност, също може да страдат от стомашни язви.

Симптоми на стомашни язви

Симптоми на стомашни язви

В допълнение към болката и общия дискомфорт, най-честият симптом на стомашни язви е киселинен рефлукс, който хората обикновено бъркат със стомашно разстройство. Трябва да знаете, че ако не излекувате язвата, накрая тя ще разгради стените на стомаха или тънките черва, причинявайки вътрешни кръвоизливи, и дори може да засегне и други близки органи като панкреаса.

Язвата е сериозен проблем, затова имайте предвид тези симптоми и съобщете на личния лекар за всеки дискомфорт, болка или притеснения, ако имате такива. По-долу ще разкрием още някои от най-често срещаните симптоми:

 • Усещането, че сте „задръстени”

Може би просто сте яли и сега стомахът е пълен и твърд, сякаш сте се “натъпкали” прекалено много и почти не може да дишате. Ако това се случва често, а не само от време на време, консултирайте се с домашния лекар.

 • Хълцане, оригване и газове

Преминавате ли през дълъг процес след хранене, който започва с хълцане, последвано от неконтролируемо оригване и няколко часа по-късно – поява на газове? Това може да са признаци за язва.

 • Коремна болка

Болка или усещане за парене, което е особено концентрирано около пъпа и корема и не реагира на никакво лечение, може да бъде проблем. Ако това продължи повече от седмица, е време да се консултирате с лекар.

 • Чувство на силен глад за кратки периоди от време

Един странен страничен ефект на стомашните язви е, че след хранене може да изпитате усещането, че “сте задръстени” за няколко часа, но след това внезапно и без предупреждение да сте гладни отново. Това всъщност е фалшив глад, причинен от излишък на стомашна киселина и дразнене на язвата.

 • Гадене и загуба на тегло

Това са по-напреднали симптоми, които определено са признак за нещо нередно. Никой не губи тегло, без да има причина за това. Загубата на тегло, особено непланирана, е ясен знак, че не получавате хранителните продукти, от които тялото се нуждае, или че храносмилателната система не работи правилно. Ако се появят гадене или повръщане, това са още по-очевидни признаци на евентуална язва. Не се бавете и се консултирайте с личния си лекар!

 • Повръщане на кръв

Това е несъмнен знак, че язвата вече разрушава стомаха или стените на дванадесетопръстника. Ако това се случи, най-добре е да потърсите спешна медицинска помощ. Не се стряскайте – вече знаете, че стомашните язви може да се лекуват. С правилните лекарства и някои промени в диетата и начина на живот можете да подобрите състояние си много бързо. Важното е да разпознавате тежестта на симптомите, така че да може да реагирате веднага.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.