Храни-помощници за спиране на тютюнопушенето

Плодове, зеленчуци и млечни продукти влошават вкуса на цигарите
Храни-помощници за спиране на тютюнопушенето
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Всяка година тютюнопушенето е причина за смъртта на стотици хиляди хора по целия свят. В допълнение към това, смъртоносният навик оказва вредно въздействие върху непушачите, изложени на вторичен тютюнев дим. В днешната статия ще ви запознаем с някои храни, които помагат в опитите за спиране на тютюнопушенето.

Има много различни начини за спиране на тютюнопушенето. Днес ще говорим за определени храни, които да ви помогнат да се откажете от този вреден навик. Разбира се, без твърдо решение и воля, няма как тези методи да ви гарантират желания ефект.

Здравословното хранене може действително да помогне за отказването от тютюнопушенето. Един от основните страхове, от които страдат пушачите, е опасността от напълняване, след като спрат цигарите. Доказано е обаче, че ако се следва балансирана диета, не е вероятно да се стигне до килограми отгоре.

Ако сте взели решението да се откажете от тютюнопушенето, продължавайте да четете. Разберете кои храни трябва да включите в диетата си и кои – да избягвате.

Знаехте ли, че някои храни подобряват вкуса на цигарите, а други ги правят неприятни?

Кои храни помагат за спиране на тютюнопушенето?

Сред храните, които влошават вкуса на цигарите, са плодовете, зеленчуците и млечните продукти. Тези, които подобряват вкуса, са кафе, алкохол (особено бира) и месо. Сега си обяснявате защо често виждате хора, които пушат след вечеря с пържола или докато пият кафе или коктейл.

Следователно планът е да се използват храни, които придават на цигарите по-лош вкус, като съюзници в борбата за спиране на тютюнопушенето и да се избягват тези, които подобряват вкуса. За да се уверите, че тази промяна в диетата не създава дисбаланс, добре е да се посъветвате с професионалист.

Именно той е този, който може ефективно да ви помогне за разработването на хранителен план и стратегия как да избегнете увеличаване на теглото поради тревожност, която може да се появи след отказване. Преди всичко, уверете се, че в диетата ви не липсват основните хранителни вещества.

Добра хидратация

спиране на тютюнопушенето

Водата е съществена част от този процес, защото помага на организма при премахването на токсините и примесите, които са били съхранявани в резултат на тютюнопушенето.

Също така е добре да правите физически упражнения, за предпочитане навън, за да могат органите, засегнати най-много от тютюнопушенето – белите дробове и сърцето – да работят по-добре. Нека дробовете ви поемат свежия въздух, който да подхранва всяка клетка в тялото ви.

Не забравяйте, че освен че засягат цялостното ви здраве, цигарите вредят на кожата ви. Не е необичайно да видите пушачи, които изглеждат много по-стари, отколкото са в действителност. Така че, ако искате да изглеждате по-млади, с хубава кожа и без тежки преждевременни бръчки, е време да оставите този ужасен навик.

В допълнение към всички други отрицателни ефекти, които тютюнопушенето предизвиква, то може да направи зъбите ви жълти и да доведе до лош дъх. Освен това намалява плодовитостта както при мъжете, така и при жените, и увеличава риска от импотентност.

Сега знаете, че можете да използвате определени храни, които ще ви помогнат да откажете от цигарите. Не е лошо да се консултирате с домашния лекар. Той ще знае как да ви помогне в този процес или да ви насочи към медицинско лечение, ако е необходимо такова.

спиране на тютюнопушенето

Храните, които подобряват вкуса на цигарите, могат да се добавят обратно в диетата постепенно. Това трябва да стане най-рано след три седмици без пушене. Не забравяйте, че всеки път, когато запалите цигара, вие безвъзвратно крадете ценни минути от своя собствен живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.