Искате добро здраве? Започнете с червата

Те са отговорни за 90% от невротрансмитерите в тялото, свързани с настроението и емоциите.
 

Поддържането на добро чревно здраве може да бъде ключово, когато искаме да се радваме на пълноценен начин на живот.

Скорошни изследвания сочат, че червата на човека изпълняват и друга много важна функция, освен да гарантират добро здраве. Те са свързани с риска от затлъстяване и проблеми с метаболизма.

В продължение на стотици години здравето на червата е било свързвано единствено с храносмилането. Днес знаем, че работата на червата и тяхното състояние са свързани с цялото тяло.

Червата и здравето

Поддържането на добро чревно здраве може да бъде ключово

Микроорганизмите, които виреят в червата, са важни за доброто храносмилане и са ключът към силната имунна система. Всъщност между 60% и 80% от имунната система се намира в червата.

Това е причината, поради която червата играят толкова важна роля за здравето на човека и го предпазват от множество болести.

Микроорганизмите в червата изпълняват важна функция, свързана с поддържането на силна имунна система. Именно тук тя произвежда антитела, които са отговорни за борбата с различни типове болести, които атакуват тялото.

В допълнение към тази важна роля, червата са отговорни за 90% от невротрансмитерите в тялото, свързани с настроението и емоциите.

 

Когато човек има проблем със стомашно-чревния тракт, той започва да страда от различни здравословни проблеми. Например:

 • Ревматоиден артрит
 • Болест на Хашимото
 • Диабет
 • Хронична умора
 • Фибромиалгия
 • Тревожност
 • Депресия
 • Екзема

Когато знаете това, не можете да се забавите нито миг повече. Необходимо е да положите усилия, за да се радвате на по-добро чревно здраве, а оттам – и на по-пълноценен начин на живот.

Вижте още: Елиминирайте умствената и физическата умора с природни средства

За да го направите, натуропатът д-р Ейми Майърс, специалист по функционална медицина, е създала програма, наречена 4R. Целта й е да излекува червата, за да излекува самия човек.

4-степенна програма за добро здраве

Елиминирайте всички храни, които дразнят стомаха ви

Отстранете повредата

Целта на тази първа стъпка е да прочисти стомашно-чревния тракт от всичко, което му вреди. Затова е необходимо да бъдат елиминирани всички храни и субстанции, които провокират възпаление или раздразване на стомаха – например алкохол, кофеин и лекарства, както и всяко друго нещо, което може да предизвика инфекция. Сред храните, които предразполагат към възпаление, присъстват онези, които могат да провокират някакъв тип непоносимост. А това са:

 
 • Глутен
 • Млечни продукти
 • Царевица
 • Соя
 • Яйца
 • Захар

В този ред на мисли, добра идея е да си направите тест, който да определи какво е нивото на определени протеини (наречени имуноглобулини) в кръвта и каква е чувствителността ви към определени храни.

Инфекциите могат да бъдат провокирани от паразити, бактерии или гъбички. Анализ на изпражненията ще определи какво е нивото на добрите бактерии и ще регистрира наличието на инфекции.

За да елиминирате открита инфекция, можете да използвате лечение с билки, антипаразитни лекарства и дори антибиотици (макар това да не е препоръчително).

Заместете

Заместете вредните храни с пълноценни хранителни вещества

Тялото се нуждае от няколко жизненоважни съставки, за да поддържа добро здраве, оптимално храносмилане и да абсорбира пълноценно хранителните вещества. Употребата на лекарства, спазването на диета, заболяване и дори процесът на остаряване могат да изчерпат определени елементи в човешкото тяло. Те са важни и трябва да ги осигурите, ако искате да се радвате на добро здраве. Сред тях са:

„Ваксинирайте“

Изключително важно е да възстановите здравословната чревна бактерия, за да може да функционира правилно. Това може да се постигне чрез консумацията на хранителна добавка с пробиотици. Тя съдържа полезни бактерии, например Bifidobacterium и видове лактобацили. Ключово е повишаването на консумацията на фибри.

 

Прочетете и това: 5 вкусни веган смутита, богати на растителни протеини и фибри

Възстановете

Алое вера за добро чревно здраве

Последната стъпка от тази програма е фокусирана върху възстановяването на червата посредством диета, богата на есенциални нутриенти. Червата се нуждаят от тези вещества – трябва да им ги набавите чрез консумацията на конкретни храни.

За да възстановите червата, препоръчително е да приемате хранителни добавки с L-глутамин – аминокиселина, която подпомага подмладяването на обвивката на чревните стени. След това трябва да гарантирате редовен прием на важни хранителни вещества, сред които цинк, омега-3 мастни киселини (консумирайте риба), витамини А, С, Е и др. Изключително полезни са растения като бряст и алое вера.

Тази програма лекува червата и едновременно с това служи за оздравяване на целия организъм и може да бъде прилагана с цел лечение на болести. Струва си да я изпробвате и да извлечете максимална полза за здравето.

 

 

 • McDonald, S. W., & MacFarlane, N. G. (2018). The mouth, stomach and intestines. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2018.01.003
 • Chen, Y., Cheng, J. J., & Creamer, K. S. (2008). Inhibition of anaerobic digestion process: A review. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.01.057
 • MacFarlane, N. G. (2018). Digestion and absorption. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2018.01.001
 • Cummings, J. H., Macfarlane, G. T., & Englyst, H. N. (2001). Prebiotic digestion and fermentation. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/11157351