Как диабетът повлиява храносмилателната система

24 Февруари, 2019
Когато нивото на глюкозата в кръвта се увеличи, храносмилателната система  изпитва проблеми с усвояването на ценните за човешкото тяло хранителни вещества.
 

Диабетът определено е едно от най-срещаните заболявания в днешно време. Болестта се проявява, когато тялото не успява да се справи с производството на инсулин – вещество, което спомага регулирането на количеството захар в кръвта. Диабетът варира по тип и сила, но независимо от детайлите около заболяването, то носи редица здравословни рискове. Той продължава да бъде нелечим, но може да бъде повлиян от медикаменти. В настоящата статия ще обясним в детайли – как диабетът се отразява върху работата на храносмилателната система.

Функциите на храносмилателната система

Тя е една от най-важните системи в човешкия организъм. Представлява мрежа от органи: уста, фаринкс и стомах, който трансформира храната в нещо, което може да бъде усвоено от частите на тялото ( основно клетките, с оглед оптималното им функциониране). Пълният цикъл на храносмилане се състои в транспортиране, секреция, усвояване и изхвърляне, за да може човешкият организъм да функционира правилно.

Храносмилателната система осигурява всички, необходими на тялото, вещества. Тя му позволява да се очисти и освободи от други елементи, от които организма не изпитва повече необходимост.

Как диабетът повлиява храносмилателната система

Как диабетът повлиява храносмилателната система
 

Вижте още: Диабет и проблемите със съня, много често срещана връзка

Както вече знаем, храносмилането е автоматичен процес. Това означава, че тялото не изисква постоянно стимулиране, за да работи и да смила храната. Точно обратното – храносмилателната система работи сама, благодарение на нервната система. Диабетът влияе на нервната система, провокирайки проблеми във функционирането на храносмилателната система.

Когато в кръвта е повишено количеството глюкоза, мрежата от органи може да бъде поразена от редица проблеми: диария, запек или пък разстроен стомах. Ако тя не функционира правилно, хранителните вещества не се преработват, както обичайно, и не се усвояват оптимално.

Именно в това се крие причината, поради която страдащите от диабет имат проблеми с наднормено теглото и затлъстяване. Това се дължи на повишеното количество захар в кръвта, което означава, че клетките не функционират нормално. Диабетиците са предразположени и към проблеми с кръвообращението , с имунната система. Затова този тип пациенти са изключително рискови – могат да развият редица, опасни за здравето заболявания.

Прочетете и това: Здравословна диета за отслабване за хората с диабет

Диабетиците трябва да следват стриктен здравословен режим, а в някои случаи да приемат и лекарства, за да подпомогнат храносмилателната система. Ако – не, те ще страдат от неспособността на храносмилателната система да обработва и усвоява ценни вещества, от които тялото се нуждае ежедневно. Интересно решение в тази сложна ситуация представляват естествените пробиотици,  подпомагащит работата на храносмилателната система.

 

Препоръчително е болните от диабет да потърсят съвет от специалист и да полагат специални грижи, когато става дума за предписани лекарства ( някои от тях могат да окажат негативно въздействие върху стомаха).

Следете нивото на кръвната захар и се грижете за това тя да е в норма.

  • Bourey, R. E., Kaw, M. K., Lester, S. G., Ghanem, S. S., & Najjar, S. M. (2014). Diabetes. In Diet, Exercise, and Chronic Disease: The Biological Basis of Prevention. https://doi.org/10.1201/b16783
  • Rodrigues, M. L. C., & Motta, M. E. F. A. (2012). Mechanisms and factors associated with gastrointestinal symptoms in patients with diabetes mellitus. Jornal de Pediatria. https://doi.org/10.2223/jped.2153
  • Gross, M. (2013). Does the gut microbiome hold clues to obesity and diabetes? Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2013.04.047