Как диабетът повлиява храносмилателната система

Когато нивото на глюкозата в кръвта се увеличи, храносмилателната система  изпитва проблеми с усвояването на ценните за човешкото тяло хранителни вещества.
Как диабетът повлиява храносмилателната система

Последна актуализация: 24 февруари, 2019

Диабетът определено е едно от най-срещаните заболявания в днешно време. Болестта се проявява, когато тялото не успява да се справи с производството на инсулин – вещество, което спомага регулирането на количеството захар в кръвта. Диабетът варира по тип и сила, но независимо от детайлите около заболяването, то носи редица здравословни рискове. Той продължава да бъде нелечим, но може да бъде повлиян от медикаменти. В настоящата статия ще обясним в детайли – как  диабетът  се отразява върху работата на  храносмилателната система .

Функциите на храносмилателната система

Тя е една от най-важните системи в човешкия организъм. Представлява мрежа от органи: уста, фаринкс и стомах, който трансформира храната в нещо, което може да бъде усвоено от частите на тялото ( основно клетките, с оглед оптималното им функциониране). Пълният цикъл на храносмилане се състои в транспортиране, секреция, усвояване и изхвърляне, за да може човешкият организъм да функционира правилно.

Храносмилателната система осигурява всички, необходими на тялото, вещества. Тя му позволява да се очисти и освободи от други елементи, от които организма не изпитва повече необходимост.

Как диабетът повлиява храносмилателната система

Как диабетът повлиява храносмилателната система

Както вече знаем, храносмилането е автоматичен процес. Това означава, че тялото не изисква постоянно стимулиране, за да работи и да смила храната. Точно обратното – храносмилателната система работи сама, благодарение на нервната система. Диабетът влияе на нервната система, провокирайки проблеми във функционирането на храносмилателната система.

Когато в кръвта е повишено количеството глюкоза, мрежата от органи може да бъде поразена от редица проблеми: диария, запек или пък разстроен стомах. Ако тя не функционира правилно, хранителните вещества не се преработват, както обичайно, и не се усвояват оптимално.

Именно в това се крие причината, поради която страдащите от диабет имат проблеми с наднормено теглото и затлъстяване. Това се дължи на повишеното количество захар в кръвта, което означава, че клетките не функционират нормално. Диабетиците са предразположени и към проблеми с  кръвообращението  , с имунната система. Затова този тип пациенти са изключително рискови – могат да развият редица, опасни за здравето заболявания.

Диабетиците трябва да следват стриктен здравословен режим, а в някои случаи да приемат и лекарства, за да подпомогнат храносмилателната система. Ако – не, те ще страдат от неспособността на храносмилателната система да обработва и усвоява ценни вещества, от които тялото се нуждае ежедневно. Интересно решение в тази сложна ситуация представляват естествените пробиотици,  подпомагащит работата на храносмилателната система.

Препоръчително е болните от диабет да потърсят съвет от специалист и да полагат специални грижи, когато става дума за предписани лекарства ( някои от тях могат да окажат негативно въздействие върху стомаха).

Следете нивото на кръвната захар и се грижете за това тя да е в норма.

Може да ви заинтересува ...
Захарен диабет, 10 ранни симптома, които не трябва да пренебрегвате
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Захарен диабет, 10 ранни симптома, които не трябва да пренебрегвате

Захарен диабет. Преди напълно да порази организма, това заболяване се проява чрез определени симптоми. Нека се научим да ги разпознаваме.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bourey, R. E., Kaw, M. K., Lester, S. G., Ghanem, S. S., & Najjar, S. M. (2014). Diabetes. In Diet, Exercise, and Chronic Disease: The Biological Basis of Prevention. https://doi.org/10.1201/b16783
  • Rodrigues, M. L. C., & Motta, M. E. F. A. (2012). Mechanisms and factors associated with gastrointestinal symptoms in patients with diabetes mellitus. Jornal de Pediatria. https://doi.org/10.2223/jped.2153
  • Gross, M. (2013). Does the gut microbiome hold clues to obesity and diabetes? Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2013.04.047

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.