Сокове, намаляващи диабет тип 2 за една седмица

Комбинацията от брюкселско зеле и зелен боб редуцира нивата на захар в кръвта
Сокове, намаляващи диабет тип 2 за една седмица

Последна актуализация: 03 декември, 2018

Диабет тип 2 е хронично заболяване, което възниква, когато тялото не е в състояние да регулира нивата на кръвна захар. Това заболяване може да бъде предизвикано от редица причини, сред които генетични фактори, затлъстяване, стрес, неправилно хранене, други заболявания, операции, лекарства, вируси и т.н.

Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който регулира нивата на кръвната захар. Диабетът се появява, когато тялото не може да произвежда достатъчно инсулин или създава резистентност към него; или поради двете.

Кои са видовете диабет?

predpazvane-diabetes

 

Съществуват два типа диабет и всеки от тях идва с различни причини и рискови фактори:

 • Диабет тип 1: Това е вид диабет, който може да се появи на всяка възраст, но основно засяга деца, юноши и млади хора. При този тип диабет тялото не може да произвежда инсулин или произвежда много малко, тъй като клетките, които са отговорни за това, спират да функционират правилно. В този случай решението е ежедневно инжектиране на доза инсулин, която трябва да бъде препоръчана от медицински специалист в зависимост от конкретните нужди на всеки пациент.
 • Диабет тип 2: Това е най-често срещаният тип диабет. Той обикновено поразява по-възрастни хора, над 60-годишна възраст, но в днешно време висок процент от младото население също е засегнат от това заболяване поради затлъстяване и неправилно хранене. В този случай диабетът обикновено се открива, когато вече е много напреднал, защото повечето хора не осъзнават, че страдат от това заболяване.

Какви са симптомите на диабет?

Диабет тип 2 се развива бавно и в много случаи симптомите не се появяват, докато заболяването не е вече много напреднало.

Някои от признаците, които могат да настъпят вследствие на диабет, са следните:

 • Честото уриниране
 • Постоянна жажда
 • Умора
 • Бавно оздравяване
 • Повторни инфекции
 • Загуба на коса и зъби
 • Прекалена загуба на тегло
 • Замъглено виждане

Възможно ли е диабетът да се контролира естествено?

diabet

Въпреки че хората с диабет трябва да бъдат под грижите на лекар, добра алтернатива е да се използват натурални средства, които могат да намалят нивата на кръвна захар и да подпомогнат контролирането на диабет. В тази статия ще говорим за диабет тип 2, при който е възможно да се стимулира производството на инсулин. Ако това е вашата ситуация, може би някои от следните сокове ще ви помогнат.

Сок от спанак, моркови и целина за контролиране на диабет тип 2

spanak-tselina

Този сок съчетава свойствата на спанак, моркови и целина, за да помогне на хората, които страдат от диабет тип 2.

Предимства:

 • Морковите са храна, богата на калий, който е необходим, за да се балансират нивата на натрий – често свързан с хипертония (високо кръвно налягане). Този зеленчук също така регулира кръвта и помага за предотвратяване на проблеми със зрението при хора, които страдат от диабет.
 • От своя страна спанакът съдържа калций, бета-каротин и витамини А и С – всички те предоставят множество ползи за здравето, включително намаляване на захар в кръвта. Целината съдържа калий и магнезий, които са полезни за сърдечно-съдовата система, а зелените ябълки могат да намалят нивата на захар в кръвта благодарение на съдържанието си на ябълчена киселина.

Съставки:

 • 3 шепи спанак
 • 2 бр. целина
 • 1 морков
 • 1 зелена ябълка
 • 1 краставица (по желание)

Приготовление:

Почистете и обелете ябълката и моркова. След това ги поставете в блендера и смесете с другите съставки. Може да добавите малко вода, за да улесните смесването.

Сок от брюкселско зеле и зелен боб

Подобно на горния, този сок може да помогне за намаляване нивата на захарта в кръвта и кръвното налягане.

Предимства:

Брюкселското зеле и зеленият фасул са богати на минерали и витамин В6 – ключови фактори, които понижават нивата на кръвната захар. И двете съставки са естествен източник на растителен инсулин.

Съставки:

 • 10-12 главички брюкселско зеле
 • 2 чаши зелен фасул
 • 1 лимон, обелен
 • 1 краставица (по желание)

Приготовление:

Почистете всички съставки добре и след това ги блендирайте с малко вода за по-лесно смесване.

Който и от тези два сока да изберете, препоръчително е да го пиете всеки ден на празен стомах, за да помогнете за намаляването на диабет тип 2.

Може да ви заинтересува ...
Предупредителни признаци за диабет: кои са знаците, за които трябва да бъдете подготвени
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Предупредителни признаци за диабет: кои са знаците, за които трябва да бъдете подготвени

Независимо дали става дума за заболяването тип 1 или за тип 2, някои от ранните предупредителни признаци за диабет са еднакви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.