Как да се справим с бактерията Helicobacter pylori

Повишете консумацията на храни с антибактериални свойства - чесън, лук, ехинацея, джинджифил, мащерка, розмарин, мента и мед.
Как да се справим с бактерията Helicobacter pylori
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Бактерията Helicobacter pylori лежи в основата на здравословни проблеми като язва, гастрит и други стомашни инфекции. Според изследвания тя засяга около 2/3 от населението на планетата, тъй като се предава много лесно. Лошата новина е, че често бактерията е налице, без да се проявят характерни симптоми и проблеми. За щастие съществуват много начини, чрез които да се преборите с нея и съпровождащите я здравословни проблеми.

Ако страдате от проблем като стомашни язви и гастрит заради бактерията Helicobacter pylori, препоръчваме да приложите няколко натурални средства. С тяхна помощ ще преодолеете проблема и ще подобрите здравето.

Етерично масло от върбинка

Върбинката е растение, което принадлежи към семейство Житни. Характеризира се с газогонни и подобряващи храносмилането свойства. Освен това оказва лечебен ефект при метеоризъм. Според многобройни изследвания етеричното масло от върбинка успешно елиминира бактерията Helicobacter pylori, тъй като тя не е резистентна към съставките му.

Прополис

Прополисът е познат като естествен пробиотик и бактерицид. Той притежава способността да засилва съпротивителните сили на организма, да бори инфекциите и да лекува проблеми като гастрит. Тази храна, известна още като пчелна смола, представлява субстанция, която пчелите използват за защита на кошерите си от зарази. Уверяваме, че благодарение на свойствата си прополисът ефикасно ще елиминира  бактерията Helicobacter pylori.

Джинджифил

Джинджифилът е способен да премахне бактерията Helicobacter pylori.

Този корен е известен из цял свят с многобройните си лечебни свойства. Особено се препоръчва когато става дума за храносмилателната система. Чрез консумацията на  джинджифил  ще преборите киселинността на стомаха, гаденето, световъртежа, стомашните проблеми, язвите и т.н. Според някои учени джинжифилът е способен да премахне бактерията Helicobacter pylori.

Бяло зеле

Тази храна се характеризира със свойството да се бори и елиминира бактерията Helicobacter pylori, когато се консумира в суров вид. Зелето може да провокира метеоризъм, но при прием в малки количества този ефект е минимален. Съветваме да консумирате зелето под формата на салата. Нарежете наситно листата, подправете с малко оцет и лимонов сок. Друг начин да консумирате бялото зеле с удоволствие е като направите пресен сок, който леко да разредите с вода.

Броколи

Броколи ще помогне в борбата с бактерията Helicobacter pylori

Тази храна ще помогне в борбата с бактерията Helicobacter pylori. Те съдържат изобилие от фитонутриент, наречен сулфорафан. Според много проучвания честата консумация на броколи елиминира вредната бактерия.

Споменатият фитонутриент е ефикасен не само срещу бактерията Helicobacter pylori, но и предпазва от развитието на рак на стомаха. Броколите понякога провокират образуване на газове, които водят до дискомфорт. За да намалите максимално нежелания ефект, препоръчваме да ги обработите термично и да ги подправите с кимион и джинджифил.

Куркума

Тази азиатска подправка е истински дар от природата. Притежава изобилие от лечебни свойства, които идват на помощ и при борбата с бактерията Helicobacter Pylori. През последните години куркумата е обект на постоянни изследвания. Често се използва за лечението на диспепсия. Това заболяване,  включва различни стомашни проблеми, сред които подуване, гадене, газове и други стомашни неразположения. Свойствата на куркумата стимулират образуването на стомашни сокове. По този начин възпират вредното въздействие на бактерията Helicobacter Pylori. Според експерти, не е добра идея да прекалявате с приема на куркума.

Други препоръки за елиминиране на бактерията Helicobacter Pylori

  • За да се преборите с бактерията, препоръчително е да повишите консумацията на храни с антибактериални свойства чесън, лук, ехинацея, джинджифил, мащерка, розмарин, мента и мед.
  • Други храни, които ще са от помощ, са тези, които представляват натурални антибиотици и съдържат бактерия бифидус. Те няма да разрушат бактерията сама по себе си, но ще я неутрализират. Заедно с това ще ликвидират и съпътстващите я симптоми – главоболие, сутрешна умора и диспепсия.
  • Препоръчително е хората, които не страдат от язви и гастрит, но са диагностицирани с бактерията Helicobacter Pylori, да консумират сокове от лимон и ананас, също и ябълков оцет.
  • Всеки пациент, заразен с бактерията Helicobacter Pylori, трябва да положи усилия да изключи от менюто си захарта, преработените брашна и ориза. Вместо това е препоръчително да се консумират плодове, зеленчуци и вода.
  • Можете да приготвяте у дома алкална вода, която ще помогне за елиминирането на бактерията. За целта комбинирайте сурови картофи, целина и моркови. Консумирайте напитката преди всяко хранене.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.