Всичко, което трябва да знаете за задържането на газове и как да го третирате

Задържането на газове е много често срещан проблем, който обикновено се решава с подходяща диета, физическа активност и здравословни навици. Научете всичко по темата в тази статия.
Всичко, което трябва да знаете за задържането на газове и как да го третирате

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Задържането на газове е един от най-честите и досадни храносмилателни проблеми. Тези заседнали мехурчета причиняват силна болка и общ дискомфорт, който е трудно поносим.

Всъщност се смята, че 5% от посещенията в спешните отделения са причинени от задържане на газове. То причинява толкова тежки симптоми, че много хора го бъркат със сериозен проблем с жлъчния мехур, апендицит или дори сърдечен удар.

Има няколко начина за справяне със задържането на газове у дома. Все още обаче няма налични данни за ефективността на някои от тези мерки. Ето защо е важно да посетите лекар, ако имате  въпроси относно честото страдание от задържани газове.

Какво представлява задържането на газове?

Всяко нормално храносмилане причинява газове. Излишните газове се елиминират чрез метеоризъм или оригване. Понякога обаче не се отделят, или защото не преминават лесно през храносмилателната система, или защото спират на определено място.

Има храни, които причиняват повече газове. Идентифицирането и избягването им често е лесен начин да предотвратите появата на газове. Диетата е ключов фактор за доброто или лошото храносмилане.

Възможно е също така да има причина за прекомерното производство на газ. По същата причина е важно да бъдете внимателни към тези признаци и да се консултирате с лекар, ако проблемът е често повтарящ се.

Обичайно е симптомите на задържането на газове да се появяват внезапно. Най-характерно е наличието на остра, пронизваща болка в коремната област. Може да има и общо усещане за дискомфорт.

Също така е обичайно стомахът да се чувства подут и това често е придружено от спазми в коремната област. Ако газовете са заседнали в лявата страна на дебелото черво, болката ще се излъчва от същата страна.

Когато задържаният газ се намира в дясната страна на дебелото черво, той често се бърка с холецистит, камъни в жлъчката или апендицит. Дискомфортът обаче обикновено се разсейва, когато газът бъде изхвърлен.

Задържането на газовете и здравето

Задържаните газове може да симулират друго състояние, като камъни в бъбреците или вътрешно възпаление.

Защо се получава задържането на газове?

Задържането на газове възниква по различни причини. Понякога просто е свързано с диетата или начина, по който се храните. В други случаи този проблем е свързан със съпътстващи заболявания.

Нека да разгледаме някои от най-честите причини.

Неадекватно храносмилане

Храните, които ядем, както и скоростта, с която ядем, влияят върху производството на газове. По същия начин има определени комбинации, които благоприятстват метеоризма. Поглъщането на въздух по време на хранене засяга този аспект.

Някои хора също имат по-бавно дебело черво, което влияе върху обработването и отделянето на газовете. Може би им липсват ензимите, които изпълняват тази задача. Едно от възможните последствия е, че се генерира излишък от газове, който се задържа по-късно.

Задържането на газове – хранителна непоносимост или алергия

Има две условия, които благоприятстват производството на газове. Една от тях е непоносимост към лактоза. Дължи се на дефицит на лактаза, която е веществото, което позволява на млякото и неговите производни да се усвояват правилно.

Другото е непоносимост или чувствителност към глутен без цьолиакия. В този случай често няма незабавна алергична реакция към продукти, съдържащи глутен, а серия от симптоми на дискомфорт при консумация на веществото.

Запек

Запекът е една от най-честите причини за задържането на газове. Това е състояние, при което има по-малко от три изхождания на седмица и изпражненията са твърди и сухи. Обичайно е този здравословен проблем да включва затруднено отделяне на газове.

Бактериален свръхрастеж

Бактериалният свръхрастеж е състояние, което възниква, когато има растеж на бактерии в тънките черва, които не трябва да растат там. Това води до образуването на повече газове от нормалното.

Лошите навици и задържането на газове

Говоренето по време на хранене или дъвченето на дъвка насърчава навлизането на въздух в храносмилателния тракт. Консумирането на големи хранения или използването на сламка за пиене също прави.

Използването на изкуствени заместители на захарта, приемането на добавки с фибри, съдържащи псилиум, и тютюнопушенето също са фактори, които увеличават производството на газове от организма.

Не пропускайте да прочетете и: Чай с овесени ядки против подуване на стомаха

Здравословни проблеми

Освен това имаредица здравословни проблеми, които благоприятстват задържането на газове:

 • Стрес
 • Пептични язви
 • Улцерозен колит
 • Болест на Крон
 • Синдром на раздразнените черва
 • Постназално капене

Също така, ако мускулите в коремната област са били нарушени от предишна операция или раждане, е възможно често да се наблюдава този проблем. Някои лекарства имат същия ефект.

Третиране на задържането на газове

Има няколко лекарства без рецепта, които лекуват задържането на газове. Въпреки това, не е лесно да се каже дали ще помогнат на дадения човек. Ето защо е най-добре да ги изпробвате под наблюдението на лекар и да оцените ефекта им.

Продуктите със симетикон са подходящи за целта, за да се отървете от задържаните газове. От друга страна, таблетки, капсули или активен въглен на прах също са полезни за предотвратяване и премахване на газове.

Някои домашни средства или мерки също са ефективни, стига да няма сериозно основно заболяване. Най-често използваните са следните:

 • Разходете се за няколко минути.
 • Нежно масажирайте болезненото място.
 • Правете определени йога пози. По-конкретно, легнете и сгънете коленете си към гърдите си, докато ги обгръщате с ръце, и наведете главата си, за да ги докоснете.
 • Пийте чай от мента, лайка или джинджифил. Или пийте инфузия от анасон, кориандър или куркума.
 • Сода за хляб: Разреждане на 1/2 чаена лъжичка в чаша вода е достатъчно. Според проучване това количество не трябва да се надвишава.
 • Ябълков оцет: Разтворете една супена лъжица ябълков оцет в чаша вода.
Сода бикарбонат
Содата за хляб може да благоприятства бързото производство на газове в червата при превишаване на определени дози, така че употребата й трябва да бъде ограничена.

Как да предотвратим задържането на газове?

Най-добрият вариант за предотвратяване на задържаните газове е здравословната диета. Когато газовете са причинени от непоносимост към лактоза, може да е добра идея да използвате някои лекарства за този ефект. Редовната физическа активност също е много положителна мярка.

Освен това следвайте тези препоръки:

 • Яжте по-малки порции храни, предизвикващи метеоризъм.
 • Избягвайте дъвките и твърдите бонбони.
 • Не си сервирайте твърде големи порции.
 • Не пийте газирани течности.
 • Не пушете.

Задържането на газове е много досадно, но може да се контролира с добри навици или домашни средства. Ако този проблем се появява много често или причинява сериозен дискомфорт, най-добре е да посетите лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Quevedo C, L., Rojas, M., & Soto, M. (2011). Intolerancia a la lactosa. Rev. pediatr. electrón.
 • Fordtran JS, Morawski SG, Santa Ana CA, Rector FC Jr. Gas production after reaction of sodium bicarbonate and hydrochloric acid. Gastroenterology. 1984 Nov; 87(5):1014-21. PMID: 6090255.
 • Barúa, R. L. (2017). Flatulencia. Revista de Gastroenterología del Perú, 22(3).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.