При подуване на корема – 5 натурални средства

28.04.2019
Независимо от това дали искате да предотвратите или да облекчите подуването на корема след тежка храна, тези натурални чайове може да бъдат вашите най-добри съюзници.

Възпалението на корема е една от основните последици от прекомерната консумация на вредни храни по  празниците. Не всички хора страдат от подуване на корема. Обаче, добре е да се знае, че то е резултат от лошата комбинация на храни или преяждане. Важно е при подуване на корема да знаете какво да използвате.

При подуване на корема се получава неприятното усещане за тежест, газове и болка в стомаха. 

Може да се появи след хранене, въпреки, че симптомите може да се наблюдават часове след като е приключило партито.

Въпреки, че подуването на корема обикновено не е сериозно и може да изчезне, най-добре е да го лекувате и да ограничите симптомите, за да ускорите възстановяването.

Тъй като много хора имат тези неприятни симптоми по време на празниците, искаме да ви представим 5 натурални средства, които можете да използвате при подуване на корема.

Записвайте си!

1. При подуване на корема: топла вода с лимон и сода

При подуване на корема: топла вода, сода и лимон

Това алкално средство помага за неутрализирането на излишната киселина в стомаха и премахва газовете, задържани в храносмилателния тракт.

Той е идеално за намаляване на възпалението в корема след консумацията на дразнещи храни. Също така предотвратява дискомфорта, причинен от стомашното разстройство.

Съставки

  • 1 чаша топла вода (200 мл)
  • сока от половин лимон
  • 1/2 супена лъжица сода за хляб (2 г)

Начин на приготвяне

  • Смесете топлата вода и сока от лимон. Добавете веднага и содата.
  • Разбъркайте добре и изчакайте докато содата се разтвори добре и престане да шуми.

Как се пие

  • Пийте от тази смес 30 минути след хранене или при подуване на корема.

Забележка: Не пийте прекалено много от тази смес, защото содата за хляб може да доведе до прекомерно алкализиране на стомаха.

Вижте също: 5 начина за ексфолиране на кожата със сода за хляб

2. Чай с канела

Храносмилателните свойства на канелата не само предотвратяват подуването на корема, но също така предотвратяват болите в стомаха и киселините след хранене.

Тази изумителна подправка има антиспазмолитично, противовъзпалително и антиоксидантно действие, което  намалява стомашно-чревния дискомфорт, който се проявява по време на празниците.

Съставки

  • 1 чаена лъжичка канела на прах (5 г)
  • чаша вода (250 мл)
  • 1 супена лъжица мед (25 г)

Начин на приготвяне

  • Сложете канелата в чашата с гореща вода.
  • Покрийте чашата и оставете така да престои 10 минути. Преди да изпиете чая, подсладете с меда.

 Как се пие

  • Пийте от този чай, при подуване на корема, болки или възпаление на стомаха. 

Забележка: Не пийте много от този чай, тъй като може да предизвика дразнене на стомашната лигавица. Не пийте от този чай, ако имате язва.

3. Чай от анасон, върбинка и маточина

При подуване на корема: чаша чай от анасон, върбинка и маточина

Чрез комбиниране на свойствата на тези билки се получава мощно лечебно средство срещу храносмилателни проблеми, които могат да възникнат по време на празниците.

При подуване на стомаха пийте от този чай, защото той предотвратява образуването на газове и облекчава болката в стомаха.

Съставки

  • 1 ч.л. анасон (5 г)
  • чаша вода
  • 1 ч.л. върбинка (5 г)
  • 1 ч.л. маточина (5 г)

Начин на приготвяне

  • Поставете трите билки в чаша с вряща вода и покрийте чашата.
  • Оставете да се запари 15 минути. След това, прецедете.

Как се пие

  • Пийте от този чай два пъти на ден, докато подуването на корема отмине. 
  • Пийте от този чай след обилно хранене.

Вижте също: Искате ли да стегнете корема си у дома? Правете тези 5 упражнения

4. При подуване на корема: чай от семена на копър

Семената от копър се открояват като естествено лекарство тъй като имат газогонно, противовъзпалително и успокояващо действие. Чаят от семена на копър е идеален за контролиране на лошо храносмилане, причинено от тежка храна.

Съставки

  • 1 чаена лъжичка със семена от копър (5 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Начин на приготвяне

  • Сложете семената от копър в чашата с вряща вода.
  • Покрийте чашата и оставете 10 минути за да се образува запарка.

Как се пие

  • Пийте от този чай 30 минути след хранене.
  • Ако възпалението на стомаха продължи, пийте го 3 пъти на ден.

5. Чай от джинджифил, лимон и мед

Чаша чай от джинджифил, лимон и мед

Джинджифилът е традиционно лечебно средство при подуване на корема. Тази подправка има противовъзпалително и аналгетично действие. По този начин, намалява възпалението и предотвратява неприятните симптоми като образуване на газове и гадене.

Антиоксидантните съединения, които се съдържат в този чай, помагат за детоксикацията на тялото. Освен това, намалят симптомите на махмурлука.

Съставки

  • 1 ч.л. настърган джинджифил (5 г)
  • чаша вода (250 мл)
  • сока от 1/2 лимон
  • 1 супена лъжица мед (25 г)

Начин на приготвяне

  • Сложете настъргания джинджифил в чашата с вода. Изсипете в подходящ съд и сложете на котлона да заври.
  • Когато заври, намалете котлона. Оставете на котлона, за 2 минути.
  • Изключете котлона. Махнете чая от котлона. Оставете да престои 10 минути. След това го прецедете.
  • Добавете сока от лимон и подсладете с меда.

Как се пие

  • Пийте от този чай 30 минути след хранене, или при подуване на корема и други симптоми за раздразнен стомах.
  • Пийте го по 2 пъти на ден докато почувствате облекчение.

Имате ли подут корем по време на празниците? Изберете една от рецептите по-горе и предприемете действия срещу тези неприятни симптоми.