Чай с овесени ядки против подуване на стомаха

Освен че ви помагат да поддържате идеалното си тегло, овесените ядки могат да бъдат моного полезни в борбата срещу редица храносмилателни проблеми, от възпаления до лениви черва
Чай с овесени ядки против подуване на стомаха

Последна актуализация: 07 февруари, 2019

Има много натурални средства, като чайовете, които ни помагат да се справим с неприятното подуване на стомаха.

Днес искаме да ви представим овесените ядки, супер храна полезна за здравето, която ви помага и да отслабнете.

Както може би се досещате подуването на стомаха се причинява от проблеми като задържането на течности или забавеното храносмилане.

Няма по-добър начин за справяне с проблема от използването на овесените ядки.

Спомагат храносмилането

Подуване на стомаха

Тъй като овесените ядки са богати на витамини, аминокиселини, въглехидрати, минерали и много фибри, те подобряват движението на червата.

Те подобряват следните неща:

  • Преработването на храната
  • Засилват диурезата
  • Подобряват метаболизма
  • Намаляват възпаленията

Понижават стреса

Овесените ядки се препоръчват силно, ако искате да се преборите със стреса и тревожността, особено, ако водите забързан и натоварен начин на живот и всяка минута през деня ви е разпределена и заета с определена задача.

Опитайте да се справите с помощта на овесените ядки и открийте сами разликата.

Подобряват движението на червата

Храносмилателни проблеми и подуване на стомаха

Причината за това е съдържанието на разтворими и неразтворими фибри, които ги правят натурален диуретик.

По този начин те са перфектното средство в борбата срещу задържането на течности в тялото.

Полезни са за бременните жени

Бременните жени също трябва редовно да консумират овесени ядки.

По време на бременността овесените ядки спомагат развитието на плода, а по време на кърмене повишават образуването на кърма, като същевременно осигуряват витамини и минерали.

Те са идеалната храна за предпазване на тялото от развитието на атеросклероза, сърдечен удар и високо кръвно налягане. Причината за това е съдържанието им на линолова киселина и фибри, предотвратяващи преминаването на холестерола в червата.

Предпазват срещу появата на рак

Превенция срещу рака на гърдата

Тези две съставки намаляват вероятността от развитие на свързаните с хормоните видове рак като рак на гърдата, затова тази храна е изключително полезна и се препоръчва често.

Препоръчваме ви да прочетете и: Защо е препоръчително да ядете червено цвекло

Хранителна стойност на овесените ядки

Овесените ядки са храна, богата на витамини и минерали като:

  • Витамини B1, B2 и E
  • Минерали като магнезий, цинк, калций и желязо
  • Те съдържат и много въглехидрати, фибри и шест от осемте есенциални мастни киселини.

Освен това тази храна е богата на бета глюкан, съставка, спомагаща усвояването на холестерола и жлъчния сок в червата, позволявайки на организма ви да ги изхвърли по естествен начин.

  • Например една чаша овесени ядки (50 гр.) ви осигурява не повече от 33 грама бавно усвоими въглехидрати, които лесно се преработват и ви засищат за дълго.

Съставки за чая от овесени ядки срещу подуване на стомаха

  • 3 чаши вода (600 мл)
  • 2 чаши овесени ядки (100гр., най-добре изберете органични овесени ядки)
  • 1 супена лъжица мед (25 гр.)
  • 1 пръчица канела

Необходими домакински пособия

  • Тенджера
  • Дървена лъжица
  • Гевгир
  • Еднолитрова стъклена бутилка

Приготвяне

  • Поставете тенджерата с водата на котлона; когато водата заври добавете овесените ядки, меда и пръчицата канела.
  • Оставете сместа да ври на слаб огън около 30 минути без капак. Разбърквайте сместа с дървената лъжица от време на време, за да не залепне. Дръпнете съда от котлона, когато времето изтече.
  • Поставете капака на тенджерата и оставете сместа да престои един час.
  • След това я прецедете и запазете течността.
  • Когато се охлади до стайна температура можете да я налеете в стъклената бутилка.

Съвети за консумация

  • Най-добре изпивайте по една чаша от този чай преди всяко хранене, за да засилите усещането за ситост.
  • Така ще подобрите храносмилането си и ще сте сигурни, че храната е правилно преработена и ще избегнете появата на подуване на стомаха и газове. Това е основната причина за появата на подуване на стомаха.
  • Пийте този чай от овесени ядки три пъти седмично и вижте сами разликата
  • Ако мислите, че това количество не ви е достатъчно, можете да увеличите приема на чая до четири пъти седмично.

Без съмнение бързо ще забележите разликата и ще се радвате на по-добро храносмилане, осигурено ви от овесените ядки. И ще забравите за проблеми като подуване на стомаха, запек и задържане на течности.




Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.