10 съвета за контролиране болестта на Крон

Болестта на Крон е възпалително заболяване на червата. В тази статия ще ви дадем съвети за контролиране болестта на Крон.
10 съвета за контролиране болестта на Крон

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Болестта на Крон е възпалително заболяване на червата. Обаче причината за това заболяване е неизвестна. Медицинските изследвания сочат, че комбинацията от генетични фактори, фактори на околната среда и имунната система допринасят за развитието на заболяването. Обаче какво да правим за контролиране болестта на Крон? Има ли нещо, което можете да направите?

Установено е, че повече от 780000 американци имат това заболяване. Броят случай се е увеличил със заплашителна скорост през последните няколко години.

Заболяването може да засегне здравето на всяка част от стомашно-чревния тракт. Често предизвиква възпаление, диария, умора и загуба на апетит.

10 съвета за контролиране болестта на Крон

Остротата на болестта на Крон може да варира от лека до тежка, със симптоми, вариращи според пациента. Като цяло, лечението на това заболяване обикновено включва съчетание от лекарства и начин на живот, и промени в диетата.

Отдолу има 10 съвета за справяне с това заболяване.

1. Приемайте лекарствата както следва за контролиране болестта на Крон.

За контролиране болестта на Крон: взимане на лекарство с вода

Дори ако симптомите се подобрят, не трябва да спирате да взимате вашите лекарства както трябва защото това може да предизвика рецидив и засяга ефективността на лекарството.

Първата стъпка за контролиране болестта на Крон е стриктно следване на медицинското лечение, предписано от вашия лекар. Дори ако симптомите започнат да се подобряват, е важно да продължите да взимате лекарствата за да предотвратите рецидиви или усложнения.

2. За контролиране болестта на Крон: Не се лекувайте сами.

Самолечението може да бъде противопоказно когато си имате работа с това заболяване. Поради тази причина е много важно винаги да се консултирате най-напред с вашия лекар преди да взимате каквото и да било ново лекарство.

Някои лекарства имат странични ефекти и могат да предизвикат странични ефекти и отрицателни реакции когато се използват заедно.

3. Поддържайте здравословна и разнообразна диета за контролиране болестта на Крон.

Жена яде здравословна храна

Поддържането на здравословна диета може да помогне за по-доброто функциониране на вашата стомашно-чревна функция.

Важна част от лечението на болестта на Крон е контролирането на вашата диета. Важно е да ядете здравословно и да променяте диетата си за да предотвратите или подобрите усложненията, които възникват от това заболяване.

Като цяло е важно да включвате тези хранителни вещества във вашата диета:

 • Сложни въглехидрати (умерени порции)
 • Витамини и минерали
 • Протеини (от постни меса, риба и зеленчукови източници)

От друга страна, трябва да избягвате всякаква храна, която влошава възпалението. Някои от тези храни, които трябва да бъдат избягвани, включват наситени мазнини, червено месо, пълномаслени млечни продукти, бърза храна и захар.

4. Избягвайте да приемате болкоуспокоителни или лекарства за облекчаване на болката.

Приемането на някои болкоуспокоителни като ибупрофен или напроксен може да предизвика усложнения за хората, страдащи от болестта на Крон. Следователно, ако е необходимо, се препоръчва да приемате лекарства парацетамол като алтернатива.

Какъвто и да е случая, трябва винаги да се консултирате най-напред с вашия лекар преди да приемате каквото и да било лекарство.

5. Увеличете вашия прием на пробиотици

Готвен варен ориз в бурканче

Пробиотиците помагат за възстановяването на чревната флора, което помага за облекчаване някои от симптомите на болестта на Крон.

Пробиотиците могат да помогнат за облекчаването на някои от симптомите на това заболяване. Те са пълни с добри бактерии, които помагат за възстановяване на чревната флора. Ето защо пробиотиците помагат за контролиране на възпалението, предизвикано от болестта на Крон.

Някои храни, които съдържат пробиотици, са:

 • Натурален йогурт
 • Кефирно мляко
 • Кисело зеле
 • Кисели краставички
 • Чай от комбуча
 • Кимчи

6. Яжте пребиотични храни.

Увеличването на приема на пребиотични храни помага също за преборване на ефектите и симптомите на това заболяване.

Пребиотичните храни са бананите, аспержито и праза. Тези храни дават хранителни вещества за здравословните бактерии в червата и подпомагат техния растеж.

7. Контролирайте вашия стрес.

Млада жена прави упражнение за контрол на стреса

Има връзка между стреса и нашето чревно здраве.

Чревните проблеми могат да се влошат по време на периоди на стрес. Въпреки че може да звучи като разтягане, стресът засяга здравето на храносмилателната система. Следователно е препоръчително да практикувате методи на релаксация като йога, медитация или тай чи.

8. Избягвайте тютюна.

Хората, които пушат, имат по-големи трудности при справянето с болестта на Крон. Отровните съставки на тютюна само раздразняват повече червото и увеличават рецидивите на заболяването.

Трябва да потърсите помощ от специалист за да откажете пушенето.

9. Потърсете подкрепа.

Подкрепа от лекар

Потърсете подкрепа във вашите центрове за здравни грижи и също така вашите семейство и приятели.

Разберете, че болестта на Крон може понякога да засегне не само тялото. Понякога може да причини тревожност и депресия.

Следователно се препоръчва хората, които страдат от това заболяване, да потърсят психологическа помощ и да имат силна помощна система от приятели, семейство и другу хора, които са преминали през подобни ситуации.

10. Да знаете, които храни изострят болестта на Крон.

Въпреки че болестта на Крон не е причинена от конкретен вид храна и няма доказателства, които да твърдят, че е предизвикана от конкретна храна, има някои храни, които изострят болестта и я правят по-трудна за контролиране.

Ако имате трудности при справянето с болестта на Крон, може би ще е най-добре да избягвате следните храни:

 • Обработени храни или бърза храна
 • Рафинирани брашна и техните вариации
 • Пълномаслени млечни продукти
 • Необелени зеленчуци
 • Плодове, които са богати на фибри
 • Газирани напитки и сода.

Страдате ли от болестта на Крон? Ако е така, тогава е най-добре да спазвате тези 10 съвета за по-добро контролиране на болестта. Ако се съмнявате, че имате това заболяване, консултирайте се с вашия лекар и споменете симптомите, които изпитвате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Lichtenstein, G. R., Loftus, E. V., Isaacs, K. L., Regueiro, M. D., Gerson, L. B., & Sands, B. E. (2018). ACG Clinical Guideline: Management of Crohn’s Disease in Adults. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2018.27
 • Kammermeier, J., Morris, M. A., Garrick, V., Furman, M., Rodrigues, A., & Russell, R. K. (2016). Management of Crohn’s disease. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/archdischild-2014-307217
 • Donnellan, C. F., Yann, L. H., & Lal, S. (2013). Nutritional management of Crohn’s disease. Therapeutic Advances in Gastroenterology. https://doi.org/10.1177/1756283X13477715
 • Roy, D. (2011). Probiotics. In Comprehensive Biotechnology, Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-088504-9.00317-2
 • Narula, N., & Fedorak, R. N. (2009). Does smoking reduce infliximab’s effectiveness against Crohn’s disease? Canadian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1155/2009/431349
 • A., S., L., W., J., H., & P., K. (2017). Smoking is associated with risk for developing inflammatory bowel disease including late onset ulcerative colitis: a prospective study. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1080/00365521.2017.1418904
 • Veauthier, B., & Hornecker, J. R. (2018). Crohn’s disease: Diagnosis and management. American Family Physician.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.