6 храни, които помагат при камъни в жлъчката

При камъни в жлъчката, както и за предотвратяване на тяхното образуване, от съществено значение е да включим в ежедневното си хранене храни, богати на фибри.
6 храни, които помагат при камъни в жлъчката
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Вашият лекар ли ви е казал, че имате камъни в жлъчката и трябва да промените диетата си? Знаете ли, че има храни, които помагат при камъни в жлъчката?

Преди всичко, запазете спокойствие, защото този медицински проблем не е сериозно заболяване.

Обикновено вашият лекар ще ви препоръча диета. Може също да ви предложи да посетите диетолог, за да ви обясни как трябва да се храните.

Ако случаят не е такъв или ако информацията, която сте получили, е непълна, ще ви кажем някои храни, които помагат при камъни в жлъчката. Включете ги в диетата си и не забравяйте да намалите консумацията на храни, богати на мазнини.

Храни, които помагат при камъни в жлъчката

Какво представляват камъните в жлъчката? Камъните в жлъчката са малки образувания, причината за които е прекомерното натрупване на жлъчен сок в жлъчния мехур.

Жлъчният сок помага да се синтезират мазнините, които ядем. Ако консумирате храни, богати на нездравословни мазнини, всеки момент е възможно да развиете този проблем.

1. При камъни в жлъчката: пълнозърнести храни

При камъни в жлъчката: пълнозърнести храни

Богата на фибри диета, помага за елиминирането на мазнините и намаляване на камъните в жлъчката.

Необходимо е да се консумира поне една порция пълнозърнести храни на ден. Когато преминават през червата, фибрите улавят образуваните излишни жлъчни сокове и ги елиминират.

По този начин, те не се абсорбират отново и жлъчният мехур се освобождава.

Сред храните, които трябва да консумирате, са:

 • Пшенични трици
 • Кафяв ориз
 • Овесени ядки

2. При камъни в жлъчката: елда

В допълнение, консумирането на ястия от елда също спомага за намаляване на появата на камъни в жлъчката. Освен това, тя поддържа ниските нива на мазнините в организма, тъй като е богата на неразтворими фибри.

Елдата ни осигурява витамини В и Е и е отличен източник на минерали. Ако наистина обичате хляба, това е чудесна възможност да преминете от обикновен хляб към хляб, приготвен от елда.

3. Цитрусови плодове

Цитрусови плодове при камъни в жлъчката

Цитрусовите плодове имат свойства, които стимулират отделянето на жлъчен сок и премахват камъните в жлъчката. Ето защо, трябва да ги включите в ежедневната си диета.

Също така, соковете от цитрусови плодове съдържат пектин. Това е друго вещество, което е необходимо за премахване на камъните в жлъчката.

Въпреки това, когато избирате по какъв начин да включите тези плодове, е важно да избягвате преработените соковете от супермаркета.

 • Най-добрият вариант е да ядете целите плодове. По този начин осигурявате на организма всички фибри и хранителни вещества, които се съдържат в кората и във вътрешността на плода.
 • Също така, когато пиете преработен сок от супермаркета, рискувате да приемете глюкоза, което може да окаже влияние на здравето ви, при камъни в жлъчката.

4. Храни, богати на лецитин

Има съставки в жлъчия сок като лецитин или фосфолипиди, които предотвратяват образуването на камъни в жлъчката. Когато тези съставки не са в достатъчни количества, се появяват камъни в жлъчката.

Чрез консумирането на храни, които съдържат лецитин, намалявате риска от образуването на камъни в жлъчката.

Сред храните, които съдържат лецитин, са:

 • Ядки
 • Соя
 • Леща
 • Нахут
 • Грах

При камъни в жлъчката ви препоръчваме да включите тези храни в ежедневната си диета. Само внимавате с  порциите, тъй като тези храни са богати на въглехидрати и може да напълнеете.

5. Артишок

Чай от артишок

Артишокът предотвратява образуването на камъни в жлъчката. Освен това, артишокът подобрява здравето на черния дроб и жлъчния мехур, благодарение на богатото съдържание на цинарин.

Цинаринът е вещество, което подпомага образуването на жлъчен сок и подобрява функциите на черния дроб.

Ние разбираме, че за някои хора не е обичайно да включат в ежедневното си хранене артишок. Ако сте един от тези хора, може би ще е добре да научите някои нови рецепти с артишок.

В случай, че предпочитате нещо по-лесно, можете да си приготвите следната вода от артишок:

Съставки

 • 1 малък артишок
 • 4 чаши вода (1 литър)

Начин на приготвяне

 • Измийте артишока много добре.
 • Изсипете в подходящ кухненски съд 4-те чаши студена вода и нарязания артишок.
 • Оставете да престои през нощта.
 • На следващия ден, прецедете и пийте от водата през целия ден.

6. Грозде и боровинки

Гроздето и боровинките са богати на веществото ресвератрол, което е антиоксидант и възстановява нарушената функция на жлъчния мехур при камъни в жлъчката.

В случай, че вече имате назначено лечение, ресвератролът ще подпомогне лечението и вашето възстановяване.

 • Най-добре е да консумирате по половин чаша грозде на ден или по една чаша с пресни боровинки.
 • Ако нямате от тези плодове, можете да пиете по половин чаша сок от боровинки или по една чаша червено вино.

Как да предотвратим образуването на камъни в жлъчката?

Ако вече имате камъни в жлъчката, вашият лекар със сигурност ще ви даде някои наставления как да се справите с проблема и бързо да се отървете от тях.

В случай, че лекарят ви е казал, че камъните в жлъчката са се образували наскоро, важно е да след вате следните инструкции:

 • Не пропускайте нито едно хране.
 • Внимавайте да не напълнеете.
 • Намалете консумацията на храни, богати на нездравословни мазнини.

Също така, не забравяйте да следвате инструкциите, които ви е дал вашият лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.