Стомашните газове: 4 природни средства за лечение

Натрупаните стомашни газове в дебелото черво често водят до подуване и болки в корема. Можете да ги лекувате като използвате някои природни средства за лечение с растенията, които сме изброили в тази статия.
Стомашните газове: 4 природни средства за лечение
Sergio Alonso Castrillejo

Написано и проверено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Последна актуализация: 01 август, 2020

Храносмилателните разстройства са често срещани. Ето защо има много доказани природни средства за облекчение. Всъщност, стомашните газове са един от най-често срещаните храносмилателни разстройства– както и най-досадните. За щастие има няколко лечебни растения, които могат да ви помогнат да ги предотвратите и облекчите.

Растения, които облекчават стомашните газове

Излишните газове, натрупани в стомашно-чревния тракт, по принцип водят до надутост, оригване и подуване. Причините са много и най-различни. Например, някои газове са резултат от непоносимостта към храните. Междувременно, другите идват от прекомерно натрупване на бактерии в малкото черво.

Трябва да се консултирате с лекар, ако редовно имате газове. Обаче, имайте предвид тази средства също така, тъй като те ще са чудесно допълнение към всяко медицинско лечение.

Това са четири от най-ефективните растения, които могат да ускорят облекчаването на стомашните газове: копър, лайка, Цейлонова канела и джинджифил.

1. Стомашните газове: лечение с копър

Отвара от копър в чаша и пресен копър до чашата

Копърът има антиспазмолитични свойства, които намаляват болката в корема, идваща от стомашното разстройство.

За начинаещите, едно от най-добре познатите средства за облекчаване на стомашни газове, е копърът. Неговите семена, корени и листа са често срещано средство в много страни за подобряване на храносмилането и намаляване на подуването след хранене.

Копърът има газогонни свойства. Това означава, че улеснява изхвърлянето на газове от храносмилателния тракт, ако имате подут стомах. Също така, помага за облекчаване на стомашната болка, подпомага лесните чревни движения и може да спре диарията.

Накрая, копърът е идеалното средство за намаляване на силата на коликите при бебетата. Едно проучване препоръчва използването на масло със семена от копър за бебета, които са по-малки от 12 седмици. Това лечение може да помогне за намаляването на чревните спазми и да увеличи подвижността на тънкото черво.

2. Лайка за облекчаване на стомашните газове

Отварата от лайка трябва винаги да присъства във вашия дом. Това лечебно растение е храносмилателен релаксант и хората обикновено го пият за да успокоят нервите си, особено когато тези раздразняват стомаха им. Освен че помага когато сте подути с газове, това растение е също ефективно средство за лечение на диария, стомашно разстройство, гадене, повръщане, както и колики при децата.

От древни време хората използват това растение за лекуване на стомашно-чревни разстройства благодарение на неговите храносмилателни, газогонни, антиспазмолитични и успокоителни свойства.

  • Можете да я пиете като отвара или да я използвате във форма на етерично масло. Обаче, не пийте етеричното масло. Вместо това, трябва да я разредите със зеленчуково масло и я използвайте за да масажирате засегнатия корем.

3. Цейлонова канела 

Използвайте канела за подобряване на храносмилането и предотвратяването на газове, или като отвара или като подправка във вашите ястия.

Сред всички разновидности на канелата, искаме да подчертаем Cinnamomum verum , познато още като истинско или Цейлоново канелено дърво. Това е така, защото е това, което ни интересува най-много от медицинска гледна точка. Тази ароматна подправка се отличава благодарение на нейните антивъзпалителни, антиоксидантни, антимикробни и антидиабетични свойства.

Канелата изпъква като силно средство за лечение на храносмилането благодарение на всички нейни качества. Тя е, всъщност, много ефективна за предотвратяване и облекчаване на надутост и стомашно разстройство. Също така, подпомага добрата чревна функция и дори може да предотврати появата на паразити в червата.

Как трябва да я приемате?

Канелата има чудесното предимство, че можете да я използвате като подправка в голямо разнообразие от ястия, както сладки, така и солени. Препоръчваме да експериментирате с нея като я добавяте във вашите ястия и дори яхнии за подобряване на нейния вкус. Има чудесен вкус във всички ваши десерти и дори във вашата чаша кафе!

4. Джинджифил

Накрая, ще споменем един чудесен вид, който произлиза от Азия и сега е доста популярен по целия свят. Джинджифилът се отличава със своя силен, пикантен и освежаващ вкус и се често използва при различни ястия. Обаче, е също така и чудесно средство за различни видове заболявания.

Коренищата на джинджифила могат да помогнат за облекчаването на стомашната газ на храносмилателно ниво. Те са също ефективни при лечението на диария и за предотвратяването на стомашни язви.

  • Можете да го консумирате свеж или сух, като отвара, смесен със сок или дори като добавка.

Сега знаете храносмилателните свойства на тези чудесни лечебни растения, които могат да ви помогнат да предотвратите и облекчите подуването. Уверете се, че ги имате винаги във вашето шкафче, така че да ви е под ръка когато се наложи да облекчите вашето храносмилане и да подобрите качеството си на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
  • Kurbel, S., Kurbel, B., & Včev, A. (2006). Intestinal gases and flatulence: Possible causes of occurrence. Medical Hypotheses. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2006.01.057
  • Sharangi, A. B., & Datta, S. (2005). Medicinal properties of spices. Indian Journal of Arecanut Spices and Medicinal Plants.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.