8 невероятни приложения на активния въглен

Благодарение на съставките и свойствата му, активният въглен спомага за контролирането на холестерола, както и за подсилването на имунната система. Това подобрява реакцията на организма ви спрямо вирусите и микробите.
 

Активният въглен е вещество на растителна основа, което от десетилетия изпъква със способността си да абсорбира химикали, метали и токсини. Тези негови качества го превръщат в добро средство за подпомагане на процесите на детоксикация.

Повърхността му е пълна с микропори. Те улавят нежеланите субстанции по време на процесите на пречистване.

От древността до наши дни активният въглен се използва за медицински цели. Това се дължи на факта, че е една от най-ефикасните противоотрови срещу всякакъв вид натравяния.

Също така, когато се усвои от тялото, той притежава противовъзпалителни, храносмилателни и антиоксидантни свойства. Тези свойства спомагат за превенцията и лекуването на някои видове болести.

Тъй като знаем, че много от хората не знаят как да го използват, в тази статия искаме да споделим 8 невероятни негови приложения.

Научете кои са те!

1. Избелва зъбите

Активният въглен избелва зъбите

Благодарение на микропорите, активният въглен е страхотно средство за вашите зъби. Той абсорбира плаката и остатъците от храна по зъбите ви.

Освен това, употребата му балансира нивата на pH в устата ви. Също така спомага да се избелят петната, причинени от консумацията на вино, кафе, чай или други субстанции.

 

Той притежава също така защитни и антибактериални свойства. Можете да го използвате, ако целта ви е да намалите риска от:

2. Бори се с подуването и газовете

Тази субстанция е отлично решение за облекчаване на стомашния дискомфорт, причинен от подуване и газове. Това се дължи на органичните съединения, свързващи се с отпадъчните вещества и улесняващи премахването им.

Приемът на активен въглен предотвратява образуването на газове в червата. Освен това подпомага правилното разграждане на храните, причиняващи появата на газове.

3. Предотвратява и облекчава махмурлука

Активният въглен облекчава махмурлука

Активният въглен не абсорбира алкохола в кръвта. Въпреки това, той помага за премахването на токсините, които се натрупват при прекалената консумация на алкохолни напитки.

Това означава, че с приемането на активен въглен стимулирате метаболизма на токсичните съединения, открити в тези питиета. Също така ускорява отстраняването им от организма.

4. Подобрява вида на кожата

Активният въглен е страхотно средство за подобряване вида на кожата. Това важи особено, когато е комбиниран със съставки от рода на алое вера, яйца или етерични масла.

Способността му да абсорбира токсини и отпадъчни вещества улеснява почистването на порите. В резултат от това се премахват черните точки и другите несъвършенства по кожата.

 

И ако това не е достатъчно, той притежава и изсветляващ ефект. По този начин редуцира наличието на петна и белези.

Вижте още: 10 храни, които хидратират кожата ви

5. Предотвратява преждевременното стареене

Активният въглен предотвратява стареенето

Преждевременното стареене на клетките се е превърнало в изключително притеснителен проблем. Все повече хора страдат от заболявания, причинени от преждевременното стареене.

Остаряването е нормален етап от живота. Не е нормално обаче да се появяват признаци на стареене в ранна възраст.

Товарът от токсини, причинен от околната среда, неправилното хранене и слънчевите лъчи, е един от причинителите на това състояние.

Активният въглен оказва огромна помощ на органите ви. Той подпомага процесите на тялото, при които се премахват токсините, химикалите и всички останали вредни вещества.

6. Активният въглен контролира нивата на холестерол

Съединенията в активния въглен ви помагат да премахнете лошия холестерол от артериите си. Това спомага да се предотврати образуването на плака. Съединенията се свързват с липидите и възпрепятстват полепването им по артериалните стени.

Също така, активният въглен увеличава еластичността на артериите. По този начин се редуцира втвърдяването им и се стимулира притока на кръв.

Благодарение на тези му качества, активният въглен също така контролира кръвното налягане и понижава риска от хронични сърдечни заболявания.

 

7. Бори се с вирусите и бактериите

Активният въглен се бори с вируси

Този продукт носи невероятни ползи и на имунната система. Той увеличава способността на тялото да се справя с бактериите и вирусите, причиняващи различни заболявания.

Благодарение на свойствата си, активният въглен подсилва защитните ви системи срещу външните фактори. Също така, той редуцира риска от инфекции.

Прочетете и: Пригответе си домашно противовирусно средство с джинджифил

8. Помага при ухапвания от насекоми

Поради противовъзпалителните, детоксикиращите и успокояващите си свойства, активният въглен е добро решение при ухапвания от насекоми.

Употребата му редуцира алергичните реакции на кожата. Освен това, той извлича отровата, инжектирана от някои насекоми, и облекчава болката.

В такъв случай, можете да се възползвате от него както с вътрешно, така и с външно приложение. По този начин ще получите най-добрите резултати.

Както виждате, активният въглен притежава невероятни свойства. Закупете си го под формата на капсули или добавки. Изпробвайте сами ползите от него!

  • Marsh, H. (1997). Introduction to carbon technologies (H. Marsh, E.A. Heintzz and F. Rodriguez-Reinoso (eds.). Alicante: Servicios de Publicaciones de la Universidad de Alicante, pp. 1-34.Menéndez Díaz, JA, Martin-Gullon, I. (2006). Types of carbon adsorbents and their production. In: Activated Carbon Surfaces in Enviromental Remediation. Oviedo: Elsevier. Chap. 1, pp. 1-48.