8 невероятни приложения на активния въглен

Благодарение на съставките и свойствата му, активният въглен спомага за контролирането на холестерола, както и за подсилването на имунната система. Това подобрява реакцията на организма ви спрямо вирусите и микробите.
8 невероятни приложения на активния въглен

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Активният въглен е вещество на растителна основа, което от десетилетия изпъква със способността си да абсорбира химикали, метали и токсини. Тези негови качества го превръщат в добро средство за подпомагане на процесите на детоксикация.

Повърхността му е пълна с микропори. Те улавят нежеланите субстанции по време на процесите на пречистване.

От древността до наши дни активният въглен се използва за медицински цели. Това се дължи на факта, че е една от най-ефикасните противоотрови срещу всякакъв вид натравяния.

Също така, когато се усвои от тялото, той притежава противовъзпалителни, храносмилателни и антиоксидантни свойства. Тези свойства спомагат за превенцията и лекуването на някои видове болести.

Тъй като знаем, че много от хората не знаят как да го използват, в тази статия искаме да споделим 8 невероятни негови приложения.

Научете кои са те!

1. Избелва зъбите

Активният въглен избелва зъбите

Благодарение на микропорите, активният въглен е страхотно средство за вашите зъби. Той абсорбира плаката и остатъците от храна по зъбите ви.

Освен това, употребата му балансира нивата на pH в устата ви. Също така спомага да се избелят петната, причинени от консумацията на вино, кафе, чай или други субстанции.

Той притежава също така защитни и антибактериални свойства. Можете да го използвате, ако целта ви е да намалите риска от:

2. Бори се с подуването и газовете

Тази субстанция е отлично решение за облекчаване на стомашния дискомфорт, причинен от подуване и газове. Това се дължи на органичните съединения, свързващи се с отпадъчните вещества и улесняващи премахването им.

Приемът на активен въглен предотвратява образуването на газове в червата. Освен това подпомага правилното разграждане на храните, причиняващи появата на газове.

3. Предотвратява и облекчава махмурлука

Активният въглен облекчава махмурлука

Активният въглен не абсорбира алкохола в кръвта. Въпреки това, той помага за премахването на токсините, които се натрупват при прекалената консумация на алкохолни напитки.

Това означава, че с приемането на активен въглен стимулирате метаболизма на токсичните съединения, открити в тези питиета. Също така ускорява отстраняването им от организма.

4. Подобрява вида на кожата

Активният въглен е страхотно средство за подобряване вида на кожата. Това важи особено, когато е комбиниран със съставки от рода на алое вера, яйца или етерични масла.

Способността му да абсорбира токсини и отпадъчни вещества улеснява почистването на порите. В резултат от това се премахват черните точки и другите несъвършенства по кожата.

И ако това не е достатъчно, той притежава и изсветляващ ефект. По този начин редуцира наличието на петна и белези.

5. Предотвратява преждевременното стареене

Активният въглен предотвратява стареенето

Преждевременното стареене на клетките се е превърнало в изключително притеснителен проблем. Все повече хора страдат от заболявания, причинени от преждевременното стареене.

Остаряването е нормален етап от живота. Не е нормално обаче да се появяват признаци на стареене в ранна възраст.

Товарът от токсини, причинен от околната среда, неправилното хранене и слънчевите лъчи, е един от причинителите на това състояние.

Активният въглен оказва огромна помощ на органите ви. Той подпомага процесите на тялото, при които се премахват токсините, химикалите и всички останали вредни вещества.

6. Активният въглен контролира нивата на холестерол

Съединенията в активния въглен ви помагат да премахнете лошия холестерол от артериите си. Това спомага да се предотврати образуването на плака. Съединенията се свързват с липидите и възпрепятстват полепването им по артериалните стени.

Също така, активният въглен увеличава еластичността на артериите. По този начин се редуцира втвърдяването им и се стимулира притока на кръв.

Благодарение на тези му качества, активният въглен също така контролира кръвното налягане и понижава риска от хронични сърдечни заболявания.

7. Бори се с вирусите и бактериите

Активният въглен се бори с вируси

Този продукт носи невероятни ползи и на имунната система. Той увеличава способността на тялото да се справя с бактериите и вирусите, причиняващи различни заболявания.

Благодарение на свойствата си, активният въглен подсилва защитните ви системи срещу външните фактори. Също така, той редуцира риска от инфекции.

8. Помага при ухапвания от насекоми

Поради противовъзпалителните, детоксикиращите и успокояващите си свойства, активният въглен е добро решение при ухапвания от насекоми.

Употребата му редуцира алергичните реакции на кожата. Освен това, той извлича отровата, инжектирана от някои насекоми, и облекчава болката.

В такъв случай, можете да се възползвате от него както с вътрешно, така и с външно приложение. По този начин ще получите най-добрите резултати.

Както виждате, активният въглен притежава невероятни свойства. Закупете си го под формата на капсули или добавки. Изпробвайте сами ползите от него!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Marsh, H. (1997). Introduction to carbon technologies (H. Marsh, E.A. Heintzz and F.
    Rodriguez-Reinoso (eds.). Alicante: Servicios de Publicaciones de la Universidad de Alicante, pp. 1-34.

  • Menéndez Díaz, JA, Martin-Gullon, I. (2006). Types of carbon adsorbents and their production. In: Activated Carbon Surfaces in Enviromental Remediation. Oviedo: Elsevier. Chap. 1, pp. 1-48.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.