Впечатляващата физика на Адама Траоре: Как успя да трансформира тялото си

Адама Траоре е много бърз и мощен въпреки големия обем на мускулите си. Ще ви разкажем как е постигнал физическата си промяна, която показа през последните 7 години.
Впечатляващата физика на Адама Траоре: Как успя да трансформира тялото си
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Fernando Clementin

Последна актуализация: 06 декември, 2022

Гледайки впечатляващата физика на Адама Траоре на терена, е поразително колко различен е той от опонентите и съотборниците си по отношение на телосложението си. Впечатляващата физика, която притежава, разбира се, се основава на целенасочени тренировки и диета.

Физически най-силните играчи са склонни да играят в защита или като централен нападател. Това им позволява да вървят напред и да пазят вратата или да се борят за топката, ако е необходимо, без да страдат от последствията.

Но Траоре не играе на нито една от тези позиции; играе като крило по фланговете. И въпреки впечатляващата си физическа фигура, той е много балансиран играч и почти неудържим.

Как Адама Траоре постигна впечатляващата си физика?

Генетиката вероятно предполага Адама Траоре към физическата трансформация, която играчът е претърпял от дебюта си с ФК Барселона през 2015 г. Оттогава, докато прекарва известно време в Астън Вила, Мидълзбро и Уулвърхемптън, неговата мускулатура се е увеличила неимоверно. Когато се върна в Барса през 2022 г., той вече не беше онзи кльощав, висок младеж, от момента на напускането на тима.

Освен гените, тренировките, които играчът спазваше през това време, също изиграха роля в промяната на тялото му. По-долу ще опишем подробно ключовете, довели до впечатляващата физика, която Адама Траоре има днес.

Впечатляващата физика на Адама Траоре
Въпреки че има генетична основа, която обяснява способността на играча да увеличава мускулната си маса, не можем да оставим настрана неговата отдаденост и дисциплина.

Интензивна тренировка, но без тежести

В интервю Адама Траоре каза, че не тренира с тежести във фитнеса. Играчът обясни, че неговата генетика кара мускулите му да се развиват така, както всички виждаме.

Испанецът клони по-скоро към тренировки със собственото си телесно тегло, за да подобри своята пъргавина, експлозивност и сила, според неговия личен физически треньор Начо Вилалба. Преобладаването на белите влакна в мускулите му генерира по-голям обем. Без да е необходимо да се занимава с отделни тренировки за всеки мускул във фитнеса.

Един от елементите, които помагат на Адама Траоре в неговите тренировки, са еластичните ленти. Въпреки че може да изглеждат основни, те са способни да предложат устойчивост до 50 килограма. И са идеални за натоварване на долната част на тялото.

Той също така разчита на изоинерционни машини за тренировка, които са еднакво или по-взискателни от традиционните машини. Те служат както за мускулна контракция, така и за разтягане.

По един или друг начин Траоре генерира достатъчно мускулно напрежение чрез упражнения, за да накара мускулите му да съкращават влакната си. Когато се възстановят след тренировка, се адаптират да издържат на тези стимули и водят до хипертрофия.

Други футболисти прибягват до фитнеса

Физическата подготовка на Адама Траоре го отличава от тази на други футболисти, като Кристиано Роналдо. Португалецът работи със сила, за да подобри своята мускулатура. И е един от футболистите, които в момента се радват на привилегирована физика.

Същото като Роналдо прави Леон Горецка, германски футболист, който през 2020 г. претърпя трансформация, много подобна на тази, която преживя Траоре. И тримата успяха да адаптират тренировъчната си програма към особеностите на тялото си, за да постигнат целта.

Диетата не може да не съпътства физическата трансформация

Всяка тренировка, която се извършва, независимо дали за натрупване на мускули, отслабване или тонизиране на тялото, трябва да бъде съпроводена със съответна диета. В годините, когато Траоре даваше приоритет на развитието на мускулната си маса, протеините бяха централното хранително вещество в диетата му.

Това е така, защото, както показва проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine, протеинът допринася за увеличаване на мускулите, когато се комбинира с подходящи тренировки. Въпреки това, въглехидратите също играят роля, особено след тренировки и мачове, тъй като помагат за попълване на запасите от гликоген.

Мазнините са друго хранително вещество, присъстващо в ястията на Adama Traoré. Тъй като осигуряват енергия и имат важни хормонални функции. И накрая, добавките също са част от неговите навици. Това е аспект, с който футболистът трябва да бъде много внимателен, тъй като футболните антидопингови правила забраняват консумацията на определени вещества, способни да повишат неестествено представянето.

Впечатляващата физика на Адама Траоре
Протеиновите диети насърчават натрупването на мускулна маса. По същия начин някои законни и разрешени добавки допринасят за процеса.

Впечатляващата физика на Адама Траоре работи в негова полза

Освен че подобри представянето си, наличието на развита мускулатура е “бронирало” Траоре срещу наранявания. С изключение на фрактурата на метатарзалната кост през сезон 2015/2016, нападателят почти не е имал контузии. Които да го оставят извън игра за повече от 20 дни.

Едната от тях е през 2015 г., а другата – по-скорошна. По отношение на последната става дума за мускулна травма на бедрото от юли 2022 г.

Като вземем това предвид и добавим силата, която играчът демонстрира в своите бягания на скорост, можем да заключим, че физиката не е бреме, а инструмент за неговата игра. В крайна сметка Адама Траоре е още един пример за това какво могат да направят тренировките и храненето за един човек.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.