Джет лаг: Врагът на Реал Мадрид, ФК Барселона и други отбори

За един футболист повикването от неговия национален отбор е голяма награда за усилията и представянето му. Има обаче и своя недостатък. Пътуването оказва влияние върху тялото на човек.
Джет лаг: Врагът на Реал Мадрид, ФК Барселона и други отбори
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Fernando Clementin

Последна актуализация: 09 ноември, 2022

Датите на FIFA включват малки паузи в състезанията между футболни клубове, за да се освободи място за мачове между националните отбори. Най-силните отбори в Европа обаче често имат много играчи, които трябва да пътуват километри за мачовете си и в резултат на това страдат от джет лаг.

Почти като наранявания, футболистите се нуждаят от допълнително време за възстановяване, когато се завръщат от дълги пътувания. По този начин клубове като Реал Мадрид, Атлетико Мадрид и ФК Барселона, между другото, не разчитат на тези играчи дори след завръщането си от международните си ангажименти.

Какво е “джет лаг”?

Джет лаг е дисбалансът във вътрешния часовник на човек след смяната на часовата зона. Той възниква при пътуване от една страна в друга в посока изток-запад или обратно. Така може да се случи да излетите в дадена страна следобед и когато пристигнете на местоназначението си след няколко часа пътуване, да е средата на сутринта. Това би означавало да пропуснете цяла нощ сън.

Колкото по-дълго е пътуването, толкова по-големи са ефектите от джет лаг, известен също като трансокеански синдром или циркадна аритмия. По принцип е необходим един ден за възстановяване за всяка пресечена часова зона.

Такава промяна променя циркадния ритъм и с него всички основни функции на тялото като сън, глад и производство на хормони (повлияни от приемането на слънчева светлина). Сред симптомите, причинени от джет лаг, са следните:

  • Умора през деня.
  • Затруднено концентриране.
  • Общо неразположение и промени в настроението.
  • Стомашно-чревни проблеми като запек или диария.
  • Нарушения на съня като сънливост през деня или безсъние през нощта.
Последиците от джет лага за футболистите
Връщането към режима на сън след много дълго пътуване със самолет е задача, която често изисква цял ден адаптация.

Как джет лагът влияе на отбора на Реал Мадрид?

След въвеждането на Лигата на нациите на УЕФА играчите на европейски отбори вече не пътуват до други континенти , за да играят приятелски мачове. Вместо това те играят домакински мач с националния си отбор и след това пътуват до друга европейска страна, което обикновено не отнема много часове. Понякога часовата зона дори не се променя.

Ситуацията обаче е различна за южноамериканските, африканските и азиатските играчи. Например Реал Мадрид няма да може да разчита на уругваеца Федерико Валверде или бразилците Едер Милитао, Винисиус Жуниор и Родриго, когато бъдат повикани от техните страни.

Въпреки че много национални отбори организират своите мачове в Европа, за да улеснят живота на играчите, понякога тези мачове се играят в Съединените щати или Азия, което предполага значителен трансфер. В първия случай, например, часовата разлика между Испания и американския континент варира между 6 и 9 часа. Междувременно тези, които пътуват до Азия, може да видят, че циркадният им ритъм е повлиян от промяна от приблизително 7 часа.

Кои други отбори страдат от джет лаг?

Разбира се, Реал Мадрид не е единственият испански отбор, който страда от ефектите на джет лаг, когато играчите му пътуват, за да представят своите страни.  За Атлетико Мадрид това са Фелипе и Матеус Куня (Бразилия); Науел Молина, Анхел Кореа и Родриго де Пол (Аржентина); и Хосе Мария Хименес (Уругвай).

ФК Барселона също има голям брой играчи, повикани от своите национални отбори в допълнение към играта в Испания. Например Роналд Араухо често е викан от Уругвай. Франк Кеси е част от националния отбор на Кот д’Ивоар. А Рафиня също започва да играе редовно за Бразилия.

Клубове от други страни са в същата ситуация –  Байерн Мюнхен, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Ювентус. Повечето повикани играчи са от европейски отбори, а няколко от други страни.

Специален случай е този на азиатските играчи. Които трябва да пътуват много повече километри, когато националните им отбори играят домакински мачове. Някои от тях са Такехиро Томиясу от Арсенал, Сон Хенг-Мин от Тотнъм и Мехди Тареми от Порто.

часова разлика
Европейските клубове са най-засегнати от датите на FIFA, тъй като обикновено имат играчи от няколко различни държави.

Как да се възстановим от джет лаг

Джет лаг и ефектите от него обикновено изчезват няколко часа или дни след пътуването. Междувременно ще е необходимо да изтърпите промените, които могат да настъпят и които вече бяха споменати по-горе.

За да разрешите проблемите, причинени от джет лаг, има някои трикове и съвети, които могат да помогнат. Например, има хапчета мелатонин, които допринасят за релаксация и почивка. Те трябва да бъдат предписани от лекар.

В допълнение, използването на маски за сън също може да ви помогне да заспите. Дори когато навън все още има слънчева светлина.

И накрая, проучване установи, че хората с по-гъвкави навици страдат по-малко от джет лаг, докато добрата физическа форма също позволява по-бърза адаптация към промените. Като последен съвет, опитайте се да се консултирате с вашия лекар за правилно планиране на пътуването. Особено ако трябва да приемате някакви лекарства в определено време.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.