Наранявания на подколянното сухожилие: причини и лечение

Травмите на подколянното сухожилие са често срещани сред танцьорите и някои спортисти. Това се наблюдава най-вече, когато те не допълват дейността си с програма за физическа подготовка.
Наранявания на подколянното сухожилие: причини и лечение
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 08 ноември, 2022

Травмите на подколянното сухожилие са много често срещано явление. Въпреки че рядко са сериозни, те причиняват неприятни симптоми и ограничават движението за известно време. Само в редки случаи обаче се налага операция.

Нараняването обикновено се причинява от прекомерно разтягане или прекомерно стягане. Подколенните сухожилия са група от 3 мускула, които минават по задната част на бедрото. Те се простират от бедрото до малко под коляното.

Хората, които се занимават със спортове като футбол, баскетбол, тенис и всякакви други, които изискват бягане с висока скорост и внезапно спиране, са по-податливи на наранявания на подколенното сухожилие, както и танцьорите.

Какво представляват нараняванията на подколянното сухожилие?

Нараняванията на подколенното сухожилие са с различна степен на тежест и причиняват силна болка в задната част на бедрото. Те могат да засегнат всеки, но са по-чести при тези, които практикуват спортове, които включват скорост или бързи движения.

Както споменахме, има три подколенни мускула: бицепс феморис, полусухожилен и полумембранозен. Те се намират в задната част на бедрото и помагат за изпъване на бедрото и огъване на коляното.

Тези мускули не се използват много при стоене или ходене. Вместо това те стават много активни, когато някой прави упражнение, което изисква огъване на коляното като катерене, скачане или бягане.

Това нараняване се класифицира в различни степени:

Травми на подколянното сухожилие.
Във футбола наранените подколенни сухожилия са често срещани. Първоначално проблемът може да бъде объркан с уврежадия на коляното.

Причини

Наранявания на подколенните мускули почти винаги възникват при внезапно интензивно движение, което изисква значително разтягане. Но може да се случи и постепенно с по-бавни движения. Рисковите фактори включват следното:

 • Дейности, които изискват значително разтягане. Те включват танци и спортове, включващи бягане или скачане.
 • Ниска гъвкавост. Човек с лоша гъвкавост среща по-големи трудности при извършването на резки, интензивни движения.
 • Мускулен дисбаланс. Въпреки че това е отворена тема за дебат, общото мнение е, че хората с по-развити предни бедрени мускули са изложени на по-голям риск от нараняване.
 • Слаби глутеуси. Задните части работят заедно с подколенните сухожилия. Ако първите са много слаби, те създават претоварване и причиняват стрес на вторите.
 • Лошо загряване. Ако няма загрявка или тя лошо изпълнена, рискът от нараняване се увеличава.

Симптоми и диагноза

Основният симптом на нараняване на подколенното сухожилие е болката в задната част на крака. Обикновено е внезапна и често придружена от усещане за прищракване или пукане.

Също така често се усеща болка в долната част на задните части при ходене, навеждане или изправяне на крака. Обикновено има чувствителност в областта и синини.

Симптомите обаче варират в зависимост от тежестта:

 • Степен 1: Усеща се внезапна болка, която обикновено се появява отново при движение на крака. Мускулната сила обаче не е засегната.
 • Степен 2: Болката е по-интензивна и почти винаги е придружена от подуване в областта и синини. Губи се известна сила.
 • Степен 3: Има доста силна болка, с чувствителност в областта, подуване и синини. Има ясно усещане за пукане по време на нараняване. Има също затруднения при стоене и ходене.

Диагнозата на нараняване на подколянното сухожилие се поставя чрез разговор със специалист и физически преглед. Понякога се назначават образни тестове като рентгенови снимки, ултразвук или ЯМР, за да се определи степента на увреждането.

Лечение на нараняване на подколянното сухожилие

Ако нараняването на подколенното сухожилие е леко до умерено, то обикновено отшумява от само себе си. Въпреки това, за да ускорите заздравяването и да избегнете усложнения, вашият лекар най-вероятно ще препоръча някои мерки:

 • Избягвайте натоварващи дейности
 • Използвайте бастун или патерици
 • Нанесете компреси с лед върху зоната
 • Използвайте компресираща превръзка
 • Повдигнете крака
 • Вземете болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства без рецепта

След като първоначалната болка и подуване отшумят, може да се препоръча насрочване на среща с физиотерапевт за конкретни упражнения. Те ще помогнат за увеличаване на гъвкавостта и силата.

Ако нараняването на подколенното сухожилие е тежко, ще се наложи операция за отстраняване на проблема. По принцип тази процедура се извършва, когато мускулът се освободи от областта, която го прикрепя към таза или пищяла.

Рехабилитация
Физиотерапевтичната работа е от съществено значение при тези наранявания. Тя съкращава времето за възстановяване.

Може ли да се предотврати?

За да предотвратите нараняване на подколенното сухожилие, най-добри са редовните упражнения за укрепване и разтягане. Препоръчват се програми за физическа подготовка, особено при спортуване.

Също така е много важно да загреете преди всяка една физическа активност и да се разтегнете след това. Интензивността на упражненията трябва да се увеличава постепенно. Ако почувствате болка в задната част на бедрото, трябва да спрете упражнението.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Espinoza-Navarro, O., & Valle, S. (2014). Composición corporal y el efecto de un programa de fuerza auxiliar para prevenir lesiones en músculos cuádriceps femoral, isquiotibiales y bíceps femoral en jóvenes universitarios futbolistas. International Journal of morphology, 32(3), 1095-1100.
 • Cardona Botero, A. M. (2018). La efectividad del método pilates en la distensión muscular crónica.
 • De Hoyo, M., Naranjo-Orellana, J., Carrasco, L., Sañudo, B., Jiménez-Barroca, J. J., & Domínguez-Cobo, S. (2013). Revisión sobre la lesión de la musculatura isquiotibial en el deporte: factores de riesgo y estrategias para su prevención. Revista Andaluza de Medicina del Deporte, 6(1), 30-37.
 • Gutiérrez Villar, R. (2013). Prevención de lesiones de isquiotibiales en futbolistas.
 • Hilario, A. P., Muñoz, J. J. G. R., & Calderón, A. G. (2015). Plan preventivo de isquiotibiales en futbolistas de categoría infantil. riccafd: Revista Iberoamericana de Ciencias de la Actividad Física y el Deporte4(2), 26-44.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.