Предимплантационната генетична диагноза

Предимплантационната генетична диагноза е процедура, която изследва яйцеклетките и ембрионите, но защо се прави това? Открийте отговора на този въпрос в следващите редове.
Предимплантационната генетична диагноза

Последна актуализация: 13 Септември, 2019

Предимплантационната генетична диагноза (PGD) е процедура, която се извършва преди асистираната репродукция, позната и като изкуствено оплождане. Това е процедура, която се прави при жената, ако тя не може да забременее по естествен начин.

В следващите редове ще ви разкажем за PGD. Освен това ще ви обясним по какъв начин това изследване е полезно за бременността и по какви начини се извършва успешно от лекарите.

Какво представлява предимплантационната генетична диагноза?

Изследването на яйцеклетките и ембрионите може да помогне на редица двойки с репродуктивни проблеми.

Казано най-общо предимплантационната генетична диагноза изследва яйцеклетките и ембрионите. Това се прави с цел избягване имплантирането на ембриони, които могат да доведат до аборт или износване на дете със здравословни проблеми.

Това е едно от предимствата на асистираната репродукция. Когато жената забременее по естествен начин, тя не може да избира между здрав ембрион или такъв с проблеми. Но предимплантационната генетична диагноза предотвратява раждането на дете със синдрома на Даун или синдрома на Търнър.

Методи

Преди имплантирането на яйцеклетката в матката на жената, лекарите извършват предимплантационната генетична диагноза. За целта те изваждат няколко оплодени ин витро  яйцеклетки и ги поставят в стъклен съд за наблюдение. След това чакат от три до пет дена, за да анализират как се развиват те.

След това правят биопсия на всеки един от ембрионите, за да открият дали има някакъв генетичен проблем. Така лекарите избират до три здрави ембриона и ги имплантират в матката на жената.

Хората често си задават следните въпроси:

Какво става, ако жената не забременее? Отново ли трябва да премине през този процес?

Отговорът е: „не“. Въпреки че се избират само три ембриона за имплантиране, може да има и много други здрави. В тези случаи лекарите могат да ги освободят, за да повторят процедурата по-късно.

Полезна техника

Предимплантационната генетична диагноза е процедура, която спомага раждането на повече здрави деца.

Тази техника е изключително полезна особено за двойките с фамилна обремененост със сериозни генетични заболявания или ако самите те страдат от такова.

Може би си мислите, че този метод може да бъде използван само, ако жената не може да забременее по естествен начин, в действителност той е полезен и в случаите, когато в семейството има заболяване, което може да се наследява.

По този начин медицинските експерти могат да изберат здрав ембрион, не носещ заплащващи живота заболявания. Затова често се препоръчва в такива ситуации.

Но споровете все още продължават.

Етиката на предимплантационната генетична диагноза

Все още има редица етически спорове относно изследването на ембрионите.

В някои случаи хората се тревожат за личната неприкосновеност на човешкия ембрион и запазването на естествения ход на нещата. Някои хора вярват, че предимплантационната генетична диагноза е точно обратното, тя позволява на медицинските експерти да изберат най-здравите ембриони без генетични проблеми.

Без съмнение този спор е изключително полезен.

Хората, които подкрепят процедурата се надяват да се раждат повече здрави деца.

Днес този вид методи се използват, за да са раждат деца без болести, позволяващи им да живеят ограничено време.

Този метод е достъпен за жените, които не могат да забременеят или се страхуват да имат деца, тъй като могат да наследят определени заболявания.

Ако в семейството ви има членове с дегенеративни заболявания, бихте ли се подложили на предимплантационна генетична диагноза? Какво мислите за процедурата?

Може да ви заинтересува ...
6 въпроса, които трябва да зададете на вашия гинеколог
Здраве и КрасотаRead it in Здраве и Красота
6 въпроса, които трябва да зададете на вашия гинеколог

Повечето жени днес навлизат в света на сексуалността, без да са отишли преди това на гинеколог. Това е една от най-често срещаните грешки.