Успешните диети: какво е общото между тях?

Спазването на опасни диети може да бъде една от водещите причини за преждевременна смърт и хронични заболявания. От другата страна, успешните диети се свързат с увеличена продължителност на живота.
Успешните диети: какво е общото между тях?
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Днес, индустрията относно свалянето на килограми прави милиарди. Загубата на килограми изглежда, че е цел номер едно за милиони хора. Въпреки че последователите на всяка една диета подкрепят и уверяват, че техният план е най-добър, истината е, че здравословните и успешните диети имат много общи неща помежду си.

Важно е да се отделя житото от плявата (без никаква шега) когато става въпрос за диети и да се знае кое става и кое не става. Ако анализирате всички видове ефикасни и научно доказани диети и разберете какво общо имат, ще разберете истината за запазването на тънкия силует.

Какво общо имат успешните диети помежду си

Според проучване на университета Йейл,  успешните диети се основават на натурални храни и на много малко обработени хранителни продукти. Така че, за да разберете това по-добре, по-долу ще споделим нещата, по които си приличат тези диети.

1. Успешните диети могат да се следват за дълъг период от време

Една добра диета трябва да стане част от вашия начин на живот, ето защо здравословните диети са по-лесни за дългосрочно следване. Всъщност, специалистите твърдят, че те трябва да се превърнат в навик за цял живот.

Спазването на рисковани диети може да бъде една от главните причини за преждевременна смърт и хронични заболявания. От другата страна, успешните диети се свързат с повишена продължителност на живота според университета Йейл.

Успешните диети: жена пие кафе

За разлика от „чудотворните“ диети, успешните диети имат дългосрочни цели и могат да станат начин на живот.

2. Успешните диети елиминират захарта

Това може да звучи като хората, които вярват в диетите с „ниско съдържание на въглехидрати“. Но, ограничаването и дори премахването на бялата захар е станало твърдение, с което много хора са съгласни. Дори Световната здравна организация го препоръчва.

В днешно време знаем, че захарта кара черният дроб да произвежда телесни мазнини и увеличава нивата на лош холестерол и триглицериди. Като цяло, консумацията на захар се отразява върху физическото и психическото здраве.

3. Успешните диети включват зеленчуци

Дори диетите с ниско съдържание на въглехидрати, като например палео диета, наблягат на важността от консумацията на много зеленчуци (броколи, артишок, зелен боб, зеле, спанак и чушки, между другото).

Въпреки, че някои успешни диети могат да налагат ограничаването на консумацията на плодове (въпреки, че всички включват някои ниско гликемични плодове като например зелена ябълка или боровинки), те също препоръчват консумацията на зеленчуци.

4. Насърчават умерената загуба на килограми

Диети, като например високо протеиновите диети или диетата Периконе, класирани като най-добрите диети от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (ЕАИЗ), насърчават полезната загуба на килограми, защото тяхната цел е хората да свалят килограми и да подобрят своето здраве.

Млада щастлива жена на кантар

Диети, които ви помагат да свалите килограми постепенно, са обикновено по-успешни, защото те ще ви помогнат да наблюдавате резултатите. Също така, те не предизвикват странични ефекти.

5. Успешните диети са фокусирани върху качеството

Това е така, защото значение има не само колко храна консумирате, но и нещата, които ядете, да са с най-високото качество. Това не означава, че всичко, което ядете, трябва да е органично и свежо, тъй като има продукти като например пълнозърнеста паста, които са здравословни.

6. Елиминират трансмазнините и ограничават растителните мазнини

Медицинските специалисти отдавна са стигнали до извода, че трансмазнините (изписани на етикетите като „частично хидрогенирани“ или „хидрогенирани мазнини“) са най-вредните хранителни мазнини. Дори в щата Калифорния са забранили на ресторантите да ги използват.

Трансмазнините са изкуствени мазнини (изкуствено произведени от зеленчукови мазнини), които водят до възпаление, сърдечносъдови заболявания и много други здравословни проблеми.

Индустриалните зеленчукови мазнини (направени от слънчоглед, соя и царевица) са забранени във всички успешни програми за диета. Тези мазнини се свързват с окисляване, възпаление и съдови проблеми. Вместо това, всички успешни диети препоръчват използването на зехтин екстра върджин.

7. Те са засищащи

Няма нужда да гладувате, за да свалите килограми или да се преборите с диабета. Плановете за здравословно хранене включват нормални количества храна, калории и хранителни вещества, за да се уверите, че винаги сте доволни и вашето тяло има необходимата енергия.

Сега като знаете какво общо имат успешните диети помежду си, ви препоръчваме да следвате тази, която най-много отговарят на вашите изисквания. Ако имате някакви съмнения или въпроси, консултирайте се със специалист. Вашият лекар или диетолог може да ви помогне да изберете диета, според вашето текущо здравословно състояние, възраст и навици, освен всички други фактори.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.