10 храни, които помагат за пречистване на черния дроб

10 храни, които помагат за пречистване на черния дроб
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Преработени храни в диетата ви, ежедневния стрес  по време на работа и у дома, и замърсяването на околната среда навсякъде са все фактори, които причиняват претоварване на черния дроб, което не позволява правилното и нормалното му функциониране. В тази статия ще разберете кои са тези храни, които могат да помогнат за естественото пречистване на черния дроб.

Много е важно да се прави добро почистване  поне два пъти годишно и да се яде храна, която помага да запазите функциите на този важен орган в перфектно състояние, така че да можете да се отървете от токсините в тялото. Днес, ние ще ви дадем имената на някои храни, които могат да спомогнат за пречистване на черния дроб много ефективно.

Чесън

Има големи количества алицин и селен в чесъна. Това са много ефективни съставки, за при пречистване на черния дроб. За да се постигнете това, трябва само малко количество, което ще направи ензимите в черния дроб да се  активират и ще насърчава естественото прочистване на токсините от тялото ви.

Грейпфрут

сок от грейпфрут за пречистване на черния дроб

Грейпфрутът е плод, който е с добро съдържание на витамин С и антиоксиданти, които имат свойството да увеличават естествената способност на черния дроб да елиминира токсинител

Ако пиете чаша пресен сок от грейпфрут всеки ден, вие определено ще помогне на детоксикиращи ензими, намиращи се в черния дроб да се увеличи, които са отговорни за да се отървем от вредните вещества от организма като сложен вид като канцерогенни такива и други, които сериозно могат да засяга всички системи, ако те не се елиминира от организма.

Цвекло и моркови

Това са две много  добри храни, които съдържат големи количества флавоноиди и бета-каротин, които имат способността да увеличават функциите на черния дроб. Те трябва да бъдат включени в дневния ви хранителен режим, за да сте по-ефективни и да имате много по-здрав черен дроб.

Зелен чай

пийте зелен чай за пречистване на черния дроб

Зеленият чай е чудесна напитка, която може значително да повиши здравословното състояние на черния дроб. Катехина, който съдържа е важен за подобряване на функциите, което насърчава доброто здраве като цяло.

Листни зеленчуци

Като цяло, всички листни зелени зеленчуци са чудесни за пречистване на черния дроб. Те спомагат чрез абсорбиране на токсините, които се намират в кръвта, защото тези зеленчуци са с високо съдържание на хлорофил.

Те могат да се консумират сурови в салати, сокове, или варени в супи.

Авокадо

авокадото помага за пречистване на черния дроб

Честата консумация на авокадо помага да запазите черния дроб здрав защото има голямо количество на хранителни вещества и има способността да   спомогне на организма да произвежда вещество, наречено глутатион, което е от съществено значение при почистване на черния дроб от  вредните токсини.

Ябълки

Пектините и други съставки на ябълките помагат за премахване на токсините, които  могат да бъдат намерени в храносмилателния тракт. Това улеснява работата на пречистване на черния дроб.

Пълнозърнести храни

черния ориз е чудесно средство за пречистване на черния дроб

Пълнозърнестите храни като кафяв ориз и пълнозърнеста  пшеница са много важни за здравето ви като цяло, но най-вече за да премахнете  задръстванията в черния дроб и повишите метаболизма на мазнините, които се намират в организма.

Броколи и карфиол

Тези зеленчуци увеличават производството на естествени ензими в черния дроб. Именно те имат способността за премахване на канцерогенните вещества, които могат да бъдат намерени в тялото.

Глюкозинолатите, които се намират в тези зеленчуци значително намаляват възможността от развитие на някакъв вид рак. За да постигнете това, трябва да включите тези зеленчуци в ежедневната си диета.

Лимони и лайм

лимоните са чудесно средство за пречистване на черния дроб

Тези цитрусови плодове имат изобилни количества витамин C. Той е отличен за стимулиране на функциите на черния дроб. Трябва да се пие предимно сутрин сок от един от тези два пресни цитруса. В следствие на това ще бъдете в състояние да се възползвате от всичките им свойства.

Зеле

Честото консумиране на зеле помага за стимулиране на  нормалните функции на черния дроб, което е от основно значение за елиминиране на токсините, които причиняват вреда на тялото ви като цяло.

Запомни …

Това е най-добрият начин да живеете здравословно. Погрижете се за вашата диета, така че тялото ви да може да се грижи за освобождаването на всички вредни вещества. Така няма да се наруши нормалното функциониране на други части на тялото.

Трябва да се има предвид, че черният дроб е един от най-важните органи, който тялото ви има, поради което е необходимо да му обръщате необходимото внимание, така че той винаги да функционира както трябва и да не го преуморявате ненужно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
  • Zhou J, Ho CT, Long P, Meng Q, Zhang L, Wan X. Preventive Efficiency of Green Tea and Its Components on Nonalcoholic Fatty Liver Disease. J Agric Food Chem. 2019 May 15;67(19):5306-5317. doi: 10.1021/acs.jafc.8b05032. Epub 2019 Apr 1. PMID: 30892882.
  • Zhou J, Ho CT, Long P, Meng Q, Zhang L, Wan X. Preventive Efficiency of Green Tea and Its Components on Nonalcoholic Fatty Liver Disease. J Agric Food Chem. 2019 May 15;67(19):5306-5317. doi: 10.1021/acs.jafc.8b05032. Epub 2019 Apr 1. PMID: 30892882.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.