8 вредни навика, които създават проблеми със сърцето

Всъщност всяко нещо, което правим, пряко или косвено влияе на сърцето: начинът ни на живот, храненето ни, начинът, по който се справяме с предизвикателствата и т.н. 
8 вредни навика, които създават проблеми със сърцето
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Thais Guillén Otero

Последна актуализация: 19 септември, 2022

Със сърцето винаги се е свързвала любовта, чувствата, романтиката… И въпреки, че разбиранията се променят и вече е научно доказано, че емоциите се пораждат в мозъка, не можем да не признаем, че много от тях са свързани с функциите на сърцето.

Всъщност всяко нещо, което правим, пряко или косвено му влияе: начинът ни на живот, храненето ни, начинът, по който се справяме с предизвикателствата и т.н.

В тази статия ще поговорим за осемте вредни навика, които водят до проблеми със сърцето.

Вие и вашето сърце

Сърцето е основният орган в кръвоносната система и функцията му е да изтласква кръв към цялото тяло, което дава възможност на хранителните вещества, кислорода, хормоните, както и на отпадъчните вещества да се транспортират към съответните тъкани и органи.

Представете си, че сте перфектна машина, в която всеки механизъм играе важна роля и дори най-малката промяна предизвиква сътресения. Когато сърцето и кръвоносните съдове не работят както трябва, хората заболяват от т.нар. сърдечносъдови болести.

Понякога е трудно да бъдат диагностицирани, но обикновено могат да бъдат открити при наличието на определени състояния:

Състояния, които говорят за проблеми със сърдечносъдовата система

 • Артеросклероза: Така се нарича удебеляването и втвърдяването на артериите, които, веднъж загубили проходимостта си, транспортират по-малко кръв, вследствие на което сърцето се уврежда.
 • Стенокардия: Проявява се чрез много силна болка в гърдите. По този начин тялото ви се опитва да ви съобщи, че кръвта, която стига до сърцето ви, не е достатъчна. Това състояние трябва да се лекува незабавно.
 • Сърдечен удар: Когато артериите или вените се запушат заради съсирване на кръвта, кръвообращението към определена част от сърцето се прекъсва и тогава настъпва инфарктът.
 • Мозъчен кръвоизлив или инсулт: Спукването на кръвоносен съд или запушването му могат да причинят недостиг на кислород в мозъка, което води до инсулт.

Има много рискови фактори, които водят до сърдечни проблеми, от напредването на възрастта, с което идва и “изхабяването” на артериите, до вродените деформации. Въпреки това учените твърдят, че начинът, по който живеете, влияе значително на сърцето ви. Затова, научете повече за осемте ежедневни навика, които причиняват сърдечни проблеми. 

8 навика, които увреждат сърцето ви

изкоренете навиците, които ви създават проблеми със сърцето

Без съмнение животът в днешно време се движи с главозамайващо темпо и често си мислим, че лошите навици, които сме придобили, са единственият начин да се приспособим. Но това не е вярно – лошото хранене, пушенето, пиенето и стресът само намаляват времето, през което тялото ни ще е в най-добрата си форма. Не вярвате ли? Четете по-надолу…

Заседнал начин на живот

Заседналият начин на живот е една от основните причини за множество болести, резултатът от които е лошото функциониране на кръвоносната ви система: диабет, артеросклероза и затлъстяване. Редовните упражнения ще ви помогнат да изхвърлите мастните наслагвания в тъканите, както и да подсилите сърцето си и да направите кръвоносните си съдове по-гъвкави.

Пушене

пушенето вреди на сърцето
Вземете решение да спрете пушенето

Ужасният навик да се пуши води не само до дихателни проблеми, но, според множество изследвания, причинява и свиване на артериите, учестява пулса, намалява количеството кислород, който достига до сърцето, в следствие на което то е принудено да работи много по-усилено, за да изтласква кръвта, а това води до натрупване на мастни образувания и повишено кръвно налягане.

Неправилно хранене

Храната, която наричаме “джънк”, е богата на наситени мазнини, рафинирана захар, сол, бяло брашно, а това е една много вредна комбинация за вашето здраве. Всичко, което тялото ви не може да изхвърли чрез метаболитните процеси, се превръща в мазнини и остава в тъканите.

Когато тези мазнини станат прекалено много, те започват да покриват и кръвоносните съдове и органи. Стеснените и втвърдени артерии неминуемо водят след себе си сърдечни проблеми.

Борете се със затлъстяването като консумирате предимно плодове, зеленчуци и фибри, защото те ще пречистят тялото ви и ще ви помогнат да се отървете от всички излишни субстанции.

Прекалено много работа

Ако все нямате време за себе си, работите прекалено много, или съвместявате работа, семейство и огромно емоционално напрежение, внимавайте! Всички тези фактори повишават риска от сърдечни болести. Стресът е виновен за голяма част от проблемите ни: той потиска имунната ни система, повишава податливостта ни на инфекции и на риск от инфаркт, тъй като е пряко свързан с промените в кръвното налягане.

Необходимо е да почивате повече, да се радвате на живота, да посвещавате поне по един час на ден на себе си, на семейството и на заобикалящата ви среда. Грижете се за психическото си здраве и правете упражнения за релаксация.

Избягвайте стреса!

Недостиг на сън

недостигът на сън може да предизвика проблеми със сърцето

Имате нужда от 8 часа сън всеки ден, за да осигурите добро здраве на сърцето си и за да може тялото ви да се подготви добре за новия ден.

Хормоналните проблеми, причинени от липсата на сън, могат да ви докарат проблеми със сърцето и да повлияят на кръвоносната ви система.

Недостатъчен прием на вода

Недостатъчният прием на вода причинява натрупване на токсични вещества в тялото ви. Ако искате да помогнете на сърцето си и да подобрите кръвообращението си, пийте много вода. По този начин ще ускорите изхвърлянето на отпадъчните вещества от тялото си.

Консумация на алкохол

консумацията на алкохол може да предизвика проблеми със сърцето

Честата консумация на алкохол може сериозно да увреди черния дроб и сърцето ви. Здравословният начин на живот от своя страна ще ви помогне да избегнете проблемите със сърцето.

Стриктно вегетарианство

Отсъствието на месо от диетата ви може да причини недостиг на витамин В12, което се отразява негативно върху кръвоносната ви система. Затова е добре храненето да е балансирано и здравословно, ако искате да избегнете проблеми със сърцето си.

Няколко последни съвета

Надяваме се, че тази статия успя да обърне внимание на всички ежедневни дейности, които оказват влияние върху здравето ви. Ако искате да бъдете здрави и да избегнете болестите и проблемите със сърцето си, ето какво трябва да правите:

 • Яжте много плодове, зеленчуци, протеини и фибри. По този начин укрепвате сърдечните си мускули.
 • Намалете консумацията на мазнини, захар и сол.
 • Пийте повече от два литра вода на ден.
 • Тренирайте редовно, изберете спорт, който най-много ви харесва, дали това ще е ходене, бягане, плуване или нещо друго.
 • Не прекалявайте със стимуланти като кафе и чай.
 • Избягвайте стреса.
 • Правете упражнения за релаксация.
 • Спете толкова, колкото ви е необходимо.
 • Не пушете.
 • Избягвайте алкохола.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.