Зехтинът екстра върджин и 10-те му удивителни ползи

Можете да подсили имунната система, като консумирате редовно тази редовна мазнина
Зехтинът екстра върджин и 10-те му удивителни ползи

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Зехтинът екстра върджин често се използва за готвене, тъй като придава на храната прекрасен вкус и аромат. Освен това се характеризира с редица полезни свойства за здравето на човека. Този продукт е обект на изследване от дълги години и е известен с многобройните си ползи, сред които и в сферата на разкрасяването.

Зехтинът съдържа значително количество мононаситени мазнини и олеинова киселина, които се свързват с по-ниския риск от коронарна болест. В допълнение към това той съдържа антиоксиданти и други противовъзпалителни нутриенти. Те понижават нивото на лошия холестерол, борят се със свободните радикали и предпазват от преждевременно стареене.

Сигурни ли сте, че консумирате достатъчно зехтин всеки ден? Днес ще поговорим за 10-те удивителни ползи от консумацията му. Сигурни сме, че те ще ви мотивират да го направите неразделна част от менюто си.

Зехтинът екстра върджин може да помогне, когато искате да отслабнете

Той може да бъде истински съюзник на хората, които се борят с излишните килограми. Това се дължи на факта, че зехтинът създава усещане за пълнота и съдържа здравословни мазнини, които стимулират отслабването. Разбира се, препоръчително е да го консумирате умерено, тъй като оказва лаксативен ефект.

Облекчава болката

Зехтинът екстра върджин облекчава болката.

Зехтинът екстра върджин съдържа олеокантал. Този нутриент обяснява противовъзпалителното му действие и помага за облекчаване на болката в ставите и мускулите. Няколко изследвания сочат, че хората, които редовно консумират зехтин, по-рядко страдат от болки в сравнение с тези, чието меню не включва тази мазнина.

Предпазва от проблеми с паметта

Поради високото съдържание на здравословни мононаситени мазнини, зехтинът екстра върджин може да отложи или да предпази човека от влошаване на менталните способности и развитие на болести като Алцхаймер.

Притежава противоракови свойства

Скорошно изследване сочи, че хората, които обогатяват менюто си със зехтин, са изложени на по-нисък риск от развитие на рак. Този важен ефект може да бъде свързан с високото съдържание на олеинова киселина, която е основна съставка на тази храна. И още нещо – зехтинът съдържа антиоксиданти, флавоноиди, полифеноли и сквален – всички те играят важна роля за здравето на човека.

Бори се с диабета

Диабет

В изследване, публикувано в списание Diabetes Care, учени разкриват, че средиземноморската диета, която включва зехтин, е способна да намали случаите на диабет тип II с до 50%. Това се дължи на съдържащите се в него здравословни мазнини, които регулират нивото на кръвната захар и производството на инсулин.

Укрепва имунната система

Имунната система е изключително важна за здравето, тъй като е отговорна за борбата с вирусите, бактериите и други микроорганизми, които провокират развитието на болести. Зехтинът е богат на антиоксиданти и други есенциални нутриенти, които укрепват имунната система и защитават тялото от заболяванията.

Понижава кръвното налягане

Само 3 супени лъжици зехтин дневно могат да понижат високото кръвно налягане. Според няколко изследвания здравословните мазнини в него могат да понижат нивото на диастоличното и систоличното кръвно налягане.

Контролира нивото на холестерола

Холестерол

Зехтинът е идеален продукт за контролиране на холестерола и елиминиране на излишеството от лош холестерол от кръвта. Мононаситените мазнини едновременно понижават нивото на добрия холестерол, стимулират извеждането на лошия и предпазват от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Справя се с непослушната коса

Може да извлечете още ползи от здравословните мазнини и нутриентите в зехтина, за да оздравите косата. За целта използвайте зехтин екстра върджин. Той ще се справи с непослушната коса.

Забравете за геловете и други продукти, съдържащи химикали, които увреждат косата. Зехтинът е здравословна алтернатива, която стимулира новия растеж на коса, възстановява естествения блясък и се бори с непослушните кичури.

Овлажнява кожата по естествен път

Зехтинът екстра върджин представлява отлично натурално овлажняващо средство за кожата. Макар на пазара да има изобилие от продукти за хидратиране, зехтинът предлага овлажняване в дълбочина и възвръщане на гладкостта на кожата. Освен това предпазва от появата на признаците на преждевременно стареене и защитава кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


    • Boss, A., Bishop, K. S., Marlow, G., Barnett, M. P., & Ferguson, L. R. (2016). Evidence to Support the Anti-Cancer Effect of Olive Leaf Extract and Future Directions. Nutrients8(8), 513. https://doi.org/10.3390/nu8080513
    • Bulotta, S., Celano, M., Lepore, S. M., Montalcini, T., Pujia, A., & Russo, D. (2014). Beneficial effects of the olive oil phenolic components oleuropein and hydroxytyrosol: focus on protection against cardiovascular and metabolic diseases. Journal of Translational Medicine, 12(1): 219. https://doi.org/10.1186/s12967-014-0219-9
    • Díaz-López, A., Babio, N., Martínez-González, M. A., Corella, D., Amor, A. J., Fitó, M., Estruch, R., Arós, F., Gómez-Gracia, E., Fiol, M., Lapetra, J., Serra-Majem, L., Basora, J., Basterra-Gortari, F. J., Zanon-Moreno, V., Muñoz, M. Á., Salas-Salvadó, J., & PREDIMED Study Investigators (2015). Mediterranean Diet, Retinopathy, Nephropathy, and Microvascular Diabetes Complications: A Post Hoc Analysis of a Randomized Trial. Diabetes care38(11), 2134–2141. https://doi.org/10.2337/dc15-1117
    • Emma, M. R., Augello, G., Di Stefano, V., Azzolina, A., Giannitrapani, L., Montalto, G., Cervello, M., & Cusimano, A. (2021). Potential Uses of Olive Oil Secoiridoids for the Prevention and Treatment of Cancer: A Narrative Review of Preclinical Studies. International journal of molecular sciences22(3), 1234. https://doi.org/10.3390/ijms22031234
    • Fezai, M., Senovilla, L., Jemaà, M., & Ben-Attia, M. (2013). Analgesic, Anti-Inflammatory and Anticancer Activities of Extra Virgin Olive Oil. Journal of Lipids, 2013, 1–7. https://doi.org/10.1155/2013/129736
    • Gorzynik-Debicka, M., Przychodzen, P., Cappello, F., Kuban-Jankowska, A., Marino Gammazza, A., Knap, N., Wozniak, M., & Gorska-Ponikowska, M. (2018). Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols. International journal of molecular sciences19(3), 686. https://doi.org/10.3390/ijms19030686
    • Massaro, M., Scoditti, E., Carluccio, M. A., Calabriso, N., Santarpino, G., Verri, T., & De Caterina, R. (2020). Effects of Olive Oil on Blood Pressure: Epidemiological, Clinical, and Mechanistic Evidence. Nutrients12(6), 1548. https://doi.org/10.3390/nu12061548
    • Moreno-Luna, R., Muñoz-Hernandez, R., Miranda, M. L., Costa, A. F., Jimenez-Jimenez, L., Vallejo-Vaz, A. J. et al. (2012). Olive Oil Polyphenols Decrease Blood Pressure and Improve Endothelial Function in Young Women with Mild Hypertension. American Journal of Hypertension, 25(12), 1299–1304. https://doi.org/10.1038/ajh.2012.128
    • Nocella, C., Cammisotto, V., Fianchini, L., D’Amico, A., Novo, M., Castellani, V., Stefanini, L., Violi, F., & Carnevale, R. (2018). Extra Virgin Olive Oil and Cardiovascular Diseases: Benefits for Human Health. Endocrine, metabolic & immune disorders drug targets18(1), 4–13. https://doi.org/10.2174/1871530317666171114121533
    • Rigacci, S. (2015). Olive Oil Phenols as Promising Multi-targeting Agents Against Alzheimer’s Disease. Advances in experimental medicine and biology863, 1–20. https://doi.org/10.1007/978-3-319-18365-7_1
    • Rodríguez-Torrado, M., Kara, A., Torrado, S., Romero, A., Juberías, A., Torrado, J. J., & Serrano, D. R. (2022). In Vitro and In Vivo Characteristics of Olive Oil as Excipient for Topical Administration. Pharmaceutics14(12), 2615. https://doi.org/10.3390/pharmaceutics14122615
    • Rigacci, S., & Stefani, M. (2016). Nutraceutical Properties of Olive Oil Polyphenols. An Itinerary from Cultured Cells through Animal Models to Humans. International Journal of Molecular Sciences, 17(6), 843. https://doi.org/10.3390/ijms17060843
    • Rozati, M., Barnett, J., Wu, D., Handelman, G., Saltzman, E., Wilson, T. et al. (2015). Cardio-metabolic and immunological impacts of extra virgin olive oil consumption in overweight and obese older adults: a randomized controlled trial. Nutrition & Metabolism, 12(28). https://doi.org/10.1186/s12986-015-0022-5
    • Ruiz, M. A., Arias, J. L., & Gallardo, V. (2010). Skin Creams Made with Olive Oil. Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention, 1133–1141. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-374420-3.00124-8
    • Taheri, M., & Amiri-Farahani, L. (2021). Anti-Inflammatory and Restorative Effects of Olives in Topical Application. Dermatology research and practice2021, 9927976. https://doi.org/10.1155/2021/9927976

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.